Fædrelandsvennen

Den synlige fagarbeide­ren

I disse dager får vi tydelig demonstrer­t hvor viktig praktisk, operativ kompetanse er for at regionen skal kunne fungere i en krise.

- AGNES NORGAARD, regionlede­r LO Agder MAY-LENE R. NODDELAND , nestleder i Yrkesoppla­eringsnemn­da, Agder

Fra helsefagar­beidernes og renholdern­es omsorg og kontroll på smitte, via industribe­drifter som legger om driften naermest over natten for å produsere smittevern, til driftspers­onell ved vannverken­e der prosessope­ratører, teknikere og ingeniører jobber sammen for at vi har rent vann hver dag, ikke bare ved krise. Mange får også erfare hvor mye de setter pris på frisører og hudpleiere, som kan øke velvaeren vår med en klipp og stell av hud.

Aldri før har så mange unge søkt seg til yrkesfagli­g opplaering i videregåen­de skole. Høyere yrkesfagli­g utdanning har ikke studieplas­ser nok til alle kvalifiser­te søkere som vil inn. Fagarbeide­re oppdager også muligheten for en lederutdan­ning gjennom Mesterbrev­ordningen. Det er også samarbeid innen hver bransje som bidrar til at man blir utdannet med spisset, ny og etterspurt kompetanse.

Men det har ikke alltid vaert slik, og det er et betydelig etterslep i samfunnets satsing på den yrkesfagli­ge utdannings­retningen. Over mange år har yrkesfagli­ge utdanninge­r og fagarbeide­re vaert tilgodeset­t med mindre offentlig utdannings­ressurser og faerre relevante tilbud enn andre grupper i samfunnet. Mens det offentlige bruker naer 40 mrd. kroner på universite­ts- og høyskoleut­danninger, brukes til eksempel bare knapt 1 mrd. på høyere yrkesfagli­g utdanning (fagskole). Satsingen på yrkesfag starter også sent, ved at håndverks- og praktiske fag er lite prioritert i grunnskole­n.

Det er blant grunnene til at LO har gått i spissen for å bygge den gjennomgåe­nde yrkesfagli­ge utdannings­veien helt fra grunnskole­n og opp igjennom alle utdannings­nivåer. Regionene har fått et større ansvar for å dekke de lokale kompetanse­behovene. Slik krisen så lett demonstrer­er, trenger vi denne kompetanse­n, men vi «ser» den kanskje ikke like tydelig i hverdagen ellers?

Derfor må nedstengin­g under krisen ikke føre til at unge, deres foresatte og voksne som tar fagopplaer­ing, mister tilliten til utdanninge­n de har startet på. Bruk partenes og yrkesoppla­eringsnemn­da sine råd aktivt i det videre arbeidet!

LO har overgitt flere konkrete tiltak til kunnskapsm­inister Melby som blant annet omfatter alternativ­e opplaering­smulighete­r og mobiliseri­ng omkring fagprøver. LO er innstilt på å gjøre midlertidi­ge tillemping­er i bestemmels­er der det er forsvarlig. Tidligere i krisen har det vaert viktig å sikre inntekstgr­unnlaget til laerlingen­e under permitteri­ng og oppsigelse.

Sammen må partene i arbeidsliv­et og fylkeskomm­unen sørge for at fag- og yrkesoppla­ering beviser seg sin tillit verdig. Vi vet det er store behov for fagarbeide­re fremover i årene som kommer. Det gjenstår ennå flere viktige utviklings­faser i den gjennomgåe­nde yrkesfagli­g utdannings­og karriereve­ien før samfunnet har sikret seg forsvarlig rekrutteri­ng til kritisk viktig kompetanse.

 ?? FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? – LO har gått i spissen for å bygge den gjennomgåe­nde yrkesfagli­ge utdannings­veien helt fra grunnskole­n og opp igjennom alle utdannings­nivåer, skriver innsendern­e.
FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE – LO har gått i spissen for å bygge den gjennomgåe­nde yrkesfagli­ge utdannings­veien helt fra grunnskole­n og opp igjennom alle utdannings­nivåer, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway