Fædrelandsvennen

Psykisk helse i krisetid

Ja, coronaviru­set er farlig og potensielt dødelig. Men det er også mange av tiltakene som prøver å stoppe det.

- ANNA NAWROCKA , studielede­r og medlemsans­varlig Kristiansa­nd Frp

Det er mange som sliter tungt med psyken sin nå i disse isolasjons-tider. Jeg kjenner flere av dem. Og det gjør vondt fordi jeg vet at de blir veldig overlatt til seg selv. Det var stor mangel på gode tiltak før corona-krisen også, men nå er de ikke tilgjengel­ig i det hele tatt. Er det noe vi må akseptere, og at legen deres bare skal pøse på med mer medisiner?

Jeg syns det nå fokuseres alt for lite på livsmestri­ng og selvmordsf­orebyggend­e arbeid. Nesten alt fokus er på smittevern. Samtidig befinner vi oss i et land der ensomhet og selvmord har vaert de største utfordring­ene i mange tiår.

Nå opplever mange å stå uten jobb over natten, og de må vaere i sosial isolasjon på ubestemt tid. De kan dermed ikke lenger bruke jobb, skole, hytte eller en utenlandsr­eise som tilfluktss­ted og mulighet for påfyll. Og isolasjone­n er for mange en mye større belastning enn frykten for å bli smittet av et influensav­irus. Det meldes om svaert stor pågang på krisetelef­oner av syke, deprimerte, rusavhengi­ge, innvandrer­e og eldre. Men også av folk som har mistet jobben sin eller er permittert­e. De er dypt fortvilet over livet, og klarer ikke å forholde seg til den kaotiske uforutsigb­arheten. ange opplever også angst og klarer ikke å finne ut av et helt nytt livsmønste­r med konstant smittefare og frykt for å miste noen av sine naermeste. Frivillige nødtelefon­er jobber for fullt med å prate med folk som sliter med selvmordst­anker.

Derfor er det nå mer enn noensinne aktuelt å prioritere styrking av tilbudet innenfor psykisk helse. De som sliter psykisk ser jo også at myndighete­ne nesten bare jobber med beredskaps­planer for smittevern. Og det forsterker bare de psykiske problemene de har.

Kommunen legger systematis­k ut digital informasjo­n om de nye tiltakene og den nasjonale dugnaden, om hvordan vi kan bidra i den nasjonale dugnaden for å hindre smittespre­dning. Men det er dessverre ikke alle, og spesielt ikke de som sliter mest, som er i stand til å gjøre seg nytte av denne informasjo­nen.

Mange planlagte innleggels­er og dagbehandl­ing settes bare på vent på ubestemt tid. Noe som kan få store negative konsekvens­er både for pasientene og for de kommunale psykiske helsetjene­stene. Og da handler det ikke bare om corona-sykdommen og om økonomiske konsekvens­er, men også om alvorlige psykiske og sosiale

MEkonsekve­nser i lang tid.

Epidemien har ført til at over 10 prosent av arbeidssty­rken i byen vår er arbeidsled­ige, og dermed har de også mistet livsgrunnl­aget sitt.

Folk lurer også på hvorfor det er forskjell på å vaere offentlig ansatt i forhold til det å jobbe i privat sektor. Dette skaper debatt og konflikter mellom innbyggern­e våre. I det offentlige helsevesen­et nedpriorit­eres tidlig oppfølging og behandling, fordi de økonomiske rammene er for små. Derfor burde det vaere en selvfølge at både private og offentlige tjenesteti­lbydere kan benyttes for å øke sysselsett­ing og forebygge psykisk uhelse. Slik det er nå, er det altfor mange som ikke får den hjelpen de trenger når de virkelig har behov for den.

Offentlig sektor i Kristiansa­nd har i det siste vaert preget av mye uforutsigb­arhet. Det har handlet om nedlegging av to nabokommun­er, innpassing i nye Kristiansa­nd, og deretter omplasseri­ng pga overtallig­het. Nå er det snakk om mange omdisponer­inger pga. coronakris­en. Det er mange fancy ord, men de bidrar lite til at innbyggern­e våre får bedre tjenester. Og det er egentlig det det burde handle om.

Om vi ikke åpner opp for et differensi­ert tjenesteti­lbud, mener jeg at konsekvens­ene av økt arbeidsled­ighet og redusering av helsetjene­ster vil føre til en enda større krise som bla vil øke selvmordsr­aten. Derfor trenger vi ikke bare en krisepakke for å forhindre økonomisk kollaps, redde arbeidspla­sser og trygge folks økonomi. Vi trenger også en tiltakspak­ke som ivaretar folks psykisk helse og gir trygghet for innbyggern­e våre. erfor må vi prioritere rusog psykiske helsetjene­ster mye mer for å forhindre at flere begår selvmord i denne krevende perioden vi er inne i. Og vi kan gjøre det ved å ta i bruk alt vi har av offentlig og privat kapasitet for å redusere de lange venteliste­ne innenfor rusomsorg og selvmordsf­orebyggend­e arbeid. Dette vil ikke bare skape sunn konkurrans­e, men enda viktigere: skape gode sysselsett­ingsmuligh­eter for de permittert­e fra naeringsli­vet, og redusere den økende arbeidsled­igheten.

Nasjonen vår er i unntakstil­stand. I følge organisasj­onsdirektø­ren i Kristiansa­nd, finnes det ikke full oversikt over hvor mange som har mistet arbeidsopp­gavene sine på grunn av corona- krisen. Men han sier det er satt i gang

Dkartleggi­ngstiltak for å få oversikt over hvordan personell kan brukes på best mulig måte. Forhåpentl­igvis vil en da se noen gode muligheter. i trenger nå en lokal krisepakke som åpner opp for reelle forvaltnin­gs- og koordineri­ngstiltak. Disse må innrettes mot tidlig innsats og forebyggin­g. Og de må legge til rette for bruk av ledig kapasitet blant offentlige (de omdisponer­te som ikke har lovpålagte oppgaver) og private (de permittert­e). Da kan vi forhåpentl­igvis bedre ivareta den psykiske helsen til de mest utsatte samtidig som vi reduserer arbeidsled­igheten. Da har vi skapt nye måter å jobbe på som også kan vaere med å bidra til en baerekraft­ig velferdsst­at i framtidige krisehåndt­erings-strategier.

For nye kriser vil komme.

VVi trenger nå en lokal krisepakke som åpner opp for reelle forvaltnin­gsog koordineri­ngstiltak.

 ?? FOTO: ESPEN BRATLIE ?? – Derfor må vi prioritere rus- og psykiske helsetjene­ster mye mer for å forhindre at flere begår selvmord i denne krevende perioden vi er inne i, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: ESPEN BRATLIE – Derfor må vi prioritere rus- og psykiske helsetjene­ster mye mer for å forhindre at flere begår selvmord i denne krevende perioden vi er inne i, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway