Fædrelandsvennen

Vårens første hestehov

For 14 dager siden het undervisni­ngsrommene våre Sigurd-lie-salen, Grisehuset og Noden. Denne uken heter de Hangout, Duo, Messenger, Skype, Zoom, Youtube og Facetime. Velkommen til Kulturskol­e 2.0!

- SJUR HØGBERG, rektor, på vegne av Knuden-gjengen

Ikultursko­len sverger vi til mesterlaer­etradisjon­en. 2000 barn og unge i Kristiansa­nd får ferdighete­r som man ikke finner på Google eller kan lese i en bok. Man må faktisk vaere i rommet og la seg fange av den inspirasjo­nen som skapes i møte med erfarne laerere og lekne medelever. I kulturskol­en hegner vi om de klassiske dyder – så om vi spiller teater eller lager laptopmusi­kk: Kunsten skapes i møte mellom mennesker. I utgangspun­ktet skulle man derfor tro at da skolebygge­ne ble lukket torsdag 12. mars, så stengte hele moroa. Slik gikk det heldigvis ikke.

Kulturskol­en snudde på femøringen. I løpet av 24 timer var det etablert en e-laeringsgr­uppe der laerere laget forslag til eløsninger for sine kolleger, skybasert infrastruk­tur ble rigget for deling av laerestoff og nye interne webbaserte informasjo­nsløsninge­r sørget for at alle 85 ansatte som vanligvis jobber på 25 arbeidsste­der fikk daglig oppdatert informasjo­n om virus, nettunderv­isning og nyheter om hva som skjer ellers i kulturskol­enorge.

Deretter meldte den egentlige jobben seg: Hvordan gjør vi dette og hvordan er spilleregl­ene på den digitale bortebane? Vår herlige analoge boble måtte punkteres. Vi hadde bare dager på oss for å oppfylle målet om at alle Knuden-elever skulle motta minst en ukentlig laeringsim­puls fra kulturskol­en. Denne skulle ikke kreve fysisk fremmøte.

I kunstens verden er det i hovedsak to veier å gå dersom verden går en imot: Henfalle til melankoli og komponere en ballade i moll – eller redefinere spilleregl­ene og skape et nytt kunstverk ut fra ting man finner i jakkelomme­n. Begge deler kan gi resultater som setter varige spor.

I jakkelomme­n fant kulturskol­elaererne det samme som befinner seg i lommene til elevene og deres foresatte: En mobiltelef­on. De med litt dypere lommer fant enda til et nettbrett eller en laptop. Men selv med mobil på lomma: Å sette opp videodreve­t undervisni­ng er å strekke det lenger enn å få til en sludresnut­t med fjes og fjås på sosiale medier. Hva skal filmes hos eleven? Det er kanskje fingrene for pianister, pusten for blåsere, mimikk for sangere osv. Eleven må strekke seg lenger siden man både skal spille og synge og ta tekniske filminstru­ksjoner – laereren skal både vaere regissør, kunstneris­k inspirator og vise anbefalte løsninger.

Mange har møter på Skype i disse dager. Slik gjennomfør­es også Knudens undervisni­ng: Kulturskol­elaererne gjennomfør­er opptil 15 daglige videokonfe­ranser om dagen, med de verktøy som bor inne i elevenes og de foresattes mobiltelef­oner.

Vi er stolt av hva vi har fått til – med elevenes skapergled­e, med foresatte som mikrofonst­ativ og laererne som har fått sin tekniske månelandin­g. Ikke alle fag har vi ennå greid å gjenskape i det digitale klasserom, men jammen har vi kommet langt. Og når Bjørn, pappaen til Endre og Håvar sier: «AE syns at Randesund Skolemusik­k, kulturskol­elaereran og instruktør­an har

❞ I jakkelomme­n fant kulturskol­elaererne det samme som befinner seg i lommene til elevene og deres foresatte: En mobiltelef­on.

vaert utrolig omstilling­sdyktige, og at de ser det positive i hver situasjon. Utrolig bra og utrolig gøy med spilletima­n på Facetime» så senker vi skuldrene litt.

Kan man så etter dette teknologis­pranget rett og slett erstatte den kommunale kulturskol­en med en liten aksjepost i Youtube? Nei, for selv om videokonfe­ranse laerer nøden kvinne å spille, vil de fysiske møtene mellom mennesker på tvers av kultur, generasjon og sosioøkono­misk bakgrunn vaere der vår laering og kunst skapes. Vi gleder oss til å komme tilbake til rommene med liv, leven og skapergled­e – i grisehuset på Søgne gamle prestegård, i dansegrupp­a på Øvre Slettheia, på Nodeland og – om noen år – i vårt fantastisk­e nye kulturskol­ehus på Silokaia.

Til slutt en liten hilsen til Covid-19 fra 2000 Knuden-elever og 85 ansatte: Trykker du oss ned et sted - spretter vi like fort opp et annet! Som vårens første freidige hestehov: Blid og ustoppelig.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Trykker du oss ned et sted - spretter vi like fort opp et annet! skriver innsendere­n.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Trykker du oss ned et sted - spretter vi like fort opp et annet! skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway