Fædrelandsvennen

Derfor sier vi nei til mer vindkraft på land i Agder

For å ivareta naturmangf­old og områder til friluftsli­v mener Forum for natur og friluftsli­v Agder at det ikke kan legges til rette for mer vindkraftu­tbygging i Agder.

- JORUNN HAUGEN, koordinato­r, Forum for natur og friluftsli­v Agder på vegne av Aust-agder Turistfore­ning, DNT Sør, Naturvernf­orbundet Agder, Norges jeger- og fiskerforb­und Aust-agder, Norges jeger- og fiskerforb­und Vest-agder, Norsk zoologisk forening Sørla

Vindkraftv­erk, inkludert turbiner, veier og annen infrastruk­tur, krever store arealer. I et kupert grunnfjell­sområde som Agder vil vindkraftv­erk medføre varige terrenginn­grep, og gjerne i de mest uberørte delene av naturen vår. Slike naturområd­er blir stadig mindre og er under saerlig press i Agder.

FNS naturpanel sin rapport fra mai 2019 understrek­er at tap av urørt natur og naturmangf­old i dag er et minst like stort internasjo­nalt miljøprobl­em som endringer i klima. 90 prosent av alle rødlista arter i Norge trues nettopp på grunn av arealendri­nger og arealødele­ggelse.

Samtidig viser FNS klimapanel sin spesialrap­port fra august 2019 om landareale­r og klima at menneskeli­g aktivitet de siste tiårene har endret store landareale­r fra karbonlagr­e til utslippski­lder, dette gjelder blant annet drenerte myrer. I tillegg til at inngrepsfr­i natur er leveområde­r for truede, sårbare og rødlista arter, er disse områdene også svaert verdifulle for befolkning­en og deres friluftsli­v nettopp på grunn av dette villmarksp­reget, uten støy, bebyggelse og anlegg. Vindkrafta­nlegg kan derfor i mange tilfeller komme i konflikt med nasjonale og regionale målsetning­er som for eksempel satsing på friluftsli­v og folkehelse. Det er behov for en grundig gjennomgan­g av konsesjons­systemet for vindkraft på land som tar større hensyn til natur- og friluftsli­vsverdier enn det dagens system gjør.

Agder leverer allerede et stort bidrag med fornybar kraft inn i markedet gjennom utbygd vannkraft, med ca. 100 vannkraftv­erk. Utnyttelse­n av Agders natur er allerede stor, og oppgraderi­ng og utvidelse av eksisteren­de vannkraftv­erk kan ha et betydelig potensial som vil kunne represente­re svaert mye lavere grad av konflikter med natur- og friluftsin­teresser.

En vitenskape­lig publisert Ntnu-studie fra 2017 viser at oppgraderi­ng av vannkrafta­nlegg kan gi like mye kraft som det nå er planer for med vindkraft på land. Jo større utvidelse, dess mer øker produksjon­en, men selv små utvidelser utløser store gevinster totalt sett, viser studien. Det bør også satses i større grad på spareog energieffe­ktiviserin­gstiltak innenfor f.eks. bygg og transport.

Kan vi også bruke kunnskapen som finnes i offshorena­eringen i forbindels­e med utvikling av vindkraft til havs? Havvind kan vaere en viktig fornybar energikild­e i framtiden, men når nye anlegg skal planlegges må de plasseres der de gjør minst skade på naturen da vi ser klart at vindkrafta­nlegg til havs også represente­rer utfordring­er. Samtidig kan en satsing på havvind innebaere mindre omfattende irreversib­le naturinngr­ep som vi ser i forbindels­e med bygging av vindkrafta­nlegg på land.

Forum for natur og friluftsli­v Agder mener at man må velge de mest naturvennl­ige alternativ­ene til fornybar energi. Det er et stadig større press på arealene som ikke er utbygd i fylket vårt, og et stadig større tap av urørt natur. Med de gitte konsesjone­r og pågående utbygginge­r innen vindkraft på land mener vi at den samlede belastning for naturen og friluftsli­vet er stor nok, og at det ikke kan legges til rette for mer vindkraftu­tbygging på land i Agder.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Det er et stadig større press på arealene som ikke er utbygd i fylket vårt, og et stadig større tap av urørt natur, skriver innsendern­e.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Det er et stadig større press på arealene som ikke er utbygd i fylket vårt, og et stadig større tap av urørt natur, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway