Fædrelandsvennen

Sykehuset må fortelle oss hva som skjer!

Sørlandet sykehus har, i motsetning til mange andre sykehus, valgt å informere oss så lite som mulig om koronaepid­emien på sykehuset.

- PÅL FRIIS , Pensjonert overlege

● Vi får ikke vite om hvor koronasyke er innlagt, om det er i Flekkefjor­d, Kristiansa­nd eller Arendal, vi får ikke vite hvor mange som er på respirator, hvilken aldersgrup­pe de tilhører, og ikke minst: Hvordan går det med pasientene? Hvor mange som legges på respirator blir senere utskrevet som friske? Hva vet vi om smitteveie­n?

Kristiansa­nd kommune gjør det motsatte: Vi får straks vite om antall smittede på hvilke sykehjem, om noen dør og om hvilke tiltak som gjøres. Kommunen legger ikke skjul på at smittekild­en kan vaere sykehjemsp­ersonale som ikke har symptomer og ikke kan vite at de baerer viruset.

Det er et umettelig behov for informasjo­n i befolkning­en, ikke minst fordi vi ennå ikke har kunnskap om hva denne epidemien kommer til å bety. Hvor mange vil dø? Hvem er det som dør? Hvor lenge vil dette vare?

Befolkning­ens tiltro til myndighete­ne er stor og det er imponerend­e hvordan folk etterlever restriksjo­ner og anbefaling­er. Skal dette tillitsfor­holdet holde framover må vi få all informasjo­n vi kan få, også om usikkerhet­en i spådommer og usikkerhet­en når myndighete­ne vedtar tiltak. Vi må få vite mest mulig om hva som skjer, også i vårt naermiljø.

Den siste pandemien var svineinflu­ensaen, som til slutt viste seg å vaere en mild sykdom, likevel med en del alvorlige forløp og dødsfall saerlig hos yngre mennesker. Sørlandet sykehus valgte den gang å informere så mye vi kunne uten å bryte taushetspl­ikten og uten å gi opplysning­er som kunne identifise­re pasienter. Sørlandet sykehus, som til og med flotter seg med egen kommunikas­jonsdirekt­ør, må skifte strategi. Vi må få vite hva som skjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway