Fædrelandsvennen

– Det har aldri vaert viktigere formeg å komme opp i tårnet

Søndag holder saksofonis­t Tore Ljøkjel påskens første gratiskons­ert i Domkirketå­rnet.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Jeg merker at det er vanskelig å finne ord i disse tider. Dette øyeblikket blir mer verdt enn noen gang.

Tore Ljøkjel trekker pusten. Det er lett å høre på stemmen hans at han er rørt. De siste ukene har vaert en på påkjenning, både fysisk og psykisk. Samfunnet har endret seg, og mange sliter med å holde hodet over vann. Det gjelder også Ljøkjel.

– Det er en veldig tøff tid. Det har aldri vaert viktigere for meg å komme opp i tårnet for å spille enn nå i denne vanskelige tiden for alle, sier han.

Torsdag begynte musikeren å rigge seg i tårnet. Flere hundre kilo med utstyr ble båret opp de 340 trappetrin­nene i kirketårne­t. En tung oppgave for en som sliter med astma og har sårbare lunger.

– Jo høyere jeg kommer opp i tårnet, jo mer ydmyk blir jeg, sier Ljøkjel, som har spilt i tårnet i snart 20 år.

Vanligvis gir han sørlending­ene julemusikk i desember.

Søndag (Palmesønda­g) holder han sin første påskekonse­rt. Han spiller også Skjaertors­dag, Langfredag og 1. og 2. påskedag. Alle dager fra 14.00 til 14.30. Alt på ren dugnad.

– Påsken er håpets tid, og jeg skal spille for tro, håp og kjaerlighe­t.

HAR MISTET ALLE OPPDRAG

Han har fått tilbakemel­dinger om at tonene han sendes ut, går lengre enn han selv aner. Til Tømmerstø, Vågsbygd, Grim, Lund og Gimlekolle­n.

– Dette er en gave jeg ønsker å gi, og mitt bidrar til dugnaden, sier Ljøkjel.

– Hvordan har koronakris­en påvirket deg?

– Økonomisk er jeg selvfølgel­ig berørt. Jeg har ikke et eneste oppdrag framover, sier Ljøkjel.

Han har ikke tall på hvor mange oppdrag han nå går glipp av.

– Det er vanskelig å sette ord på hva som er det tøffeste, men det er et ekstremt økonomisk trykk. Jeg tror ikke folk flest aner hva det vil si å vaere musiker nå. Vi er avhengig av å ha en viss forutsigba­rhet. Nå er den null.

Usikkerhet­en taerer på. Hvordan blir de neste og månedene? Hvor lenge kommer krisen til å vare? Hvordan vil det se ut på den andre siden?

– Jeg er så livredd for å bruke ord. Min bønn er at vi lytter til myndighete­ne, og gjør det som er lurt å gjøre. Vi må vaere forsiktige, ydmyke, og lytte, sier Ljøkjel.

Han understrek­er at vi tross alt er heldige som bor i Norge.

– Jeg ser på nyhetene, og hva som har skjedd andre steder i verden, i for eksempel Italia. Der er de rammet på en helt annen måte enn vi klarer å ta innover oss, sier han.

– ALT ER SNUDD OPP NED

– Hvordan blir det å gå opp i tårnet denne gangen?

– Merkelig. Alt er snudd opp ned. Mange har sin historie i dag, og sitter et sted med den, med lukket vindu og lukket dør. Jeg kan bare sende ut noen toner i luftrommet, og håper de lander hos noen som trenger det.

Liv Godtfredse­n, daglig leder i Domkirken menighet i Kristiansa­nd, var ikke i tvil at hun ville svare ja da Ljøkjel spurte om å få spille i kirketårne­t i påska.

– Det er et fint tilbud. Vi er veldig glade for at han gjør dette nå, sier Godtfredse­n.

Ljøkjel sier det blir en variert meny.

– Det blir nye og gamle sanger som berører livet, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er en tung oppgave for Tore Ljøkjel på baere opp alt utstyret til kirketårne­t, 70 meter over Torvet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er en tung oppgave for Tore Ljøkjel på baere opp alt utstyret til kirketårne­t, 70 meter over Torvet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tore Ljøkjel håper å glede sørlending­ene med sin musikk i påsken. – Jeg håper tonene lander hos noen som trenger det, sier han.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tore Ljøkjel håper å glede sørlending­ene med sin musikk i påsken. – Jeg håper tonene lander hos noen som trenger det, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway