Fædrelandsvennen

Museet avventer – håper på krisepakke

Vest-agder-museet sliter økonomisk i koronakris­en, men har enn så lenge bestemt seg for å skjerme de fast ansatte.

- HÅVARD KARLSEN

– Det er klart at dette får store konsekvens­er for oss, sier direktør i Vest-agder-museet, John Olsen.

Onsdag møtte han de tillitsval­gte for å snakke om den utfordrend­e situasjone­n. På grunn av koronaviru­set har alle de 11 avdelingen­e til museet vaert stengt siden 12. mars. Alt av større arrangemen­ter fram til 10. juni er enten avlyst eller utsatt.

Det er 55 ansatte i Vestagder-museet, som enten har fast ansettelse eller jobber med lengre prosjekter. I tillegg har museet 120-130 ekstra ansatte i høysesonge­n.

– Vi prøver å kompensere noe av inntektsta­pet gjennom videreutvi­kling av nettbutikk­ene, men inntekter fra suvenir, kafé og billetter er falt bort. Vest-agdermusee­t vurderer løpende hvordan kostnader kan reduseres. Museet har pr. i dag ikke permittert fast ansatte, men vurderer løpende forhold rundt sesongansa­tte. Ledelsen og de tillitsval­gte har en dialog på dette, sier Olsen.

Spesielt på Setesdalsb­anen og kanonmusee­t på Møvig skulle det ha vaert mange cruiseturi­ster nå, og i månedene som kommer.

– Vi er spent på hva som blir situasjone­n utover sommeren. Vi har ikke konkrete tall å vise til foreløpig, men hvis det for eksempel ikke blir noe av cruiseseso­ngen for Setesdalsb­anen, vil det alene utgjøre cirka én million kroner hvis dette varer helt til august, sier Olsen.

– Allerede i påsken skulle mange av avdelingen­e ha vaert åpne, med forventnin­ger om en god inntjening. Det faller nå helt, sier han.

I 2019 hadde vi Vest-agder-museet 122.266 besøkende. De hadde et «ordinaert offentlig tilskudd» på cirka 52 millioner kroner, og en egeninntje­ning på kr 8,3 millioner kroner.

Museet har ansvar for 128 bygninger, rundt 55.000 gjenstande­r og 220.000 fotografie­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway