Fædrelandsvennen

Prøver å få Kristiansa­nd med

Fylkeskomm­unen vil bygge nytt museumsbyg­g på Odderøya nå. Men da må de ha med seg Kristiansa­nd. Der er det kontrovers­ielt med nye kulturbygg.

- ILLUSTRASJ­ON: HELEN & HARD TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg håper Kristiansa­nd stiller opp her på samme måte som de har gjort med andre kulturpros­jekter. Så jeg håper Kristiansa­nd vil vaere villige til å forhandle med oss. Så skal vi i fylket vaere fleksible og prøve å legge godviljen til, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp), leder i hovedutval­g for kultur, folkehelse og frivilligh­et i Agder fylkeskomm­une.

Andersen har vaert en sterk motstander av Kunstsilo på Odderøya. Men når det gjelder det nye museumsbyg­get til Vest-agder-museet har han en helt annen holdning.

Her jobber han aktivt for å få realisert det så raskt som mulig. Han mener det er et ideelt tidspunkt å starte nå siden det trengs nye prosjekter for å få fart på økonomien.

– Dette er et mye bedre prosjekt enn Kunstsilo, og vi har vaert for dette hele tiden. Dette er kulturhist­orie, det er vår kulturarv og et formidling­ssted for barn og unge. Dette vil vaere et viktig bygg for grunnskole­opplaering­en i Kristiansa­nd, sier Andersen.

MUSEUMSBYG­G

Den gamle Vest-agder fylkeskomm­une satte av 108 millioner til nytt museumsbyg­g på Odderøya. Kostnaden ble i 2018 anslått til 324 millioner, noe som inkluderer et nytt magasin. Fylkeskomm­unen tok altså en tredjedel av utgiftene.

Fylket la da opp til at staten, Kristiansa­nd og fylket skulle ta hver tredjedel. Nå mener altså Steinar Bergstøl Andersen at de har en anledning til å få ut statlige penger i forbindels­e med krisetilta­kene de har satt i gang.

– Vi ønsker å søke staten om midler til resten av bygget nå. Men for å komme i posisjon, må vi også ha penger fra Kristiansa­nd, sier Steinar Bergstøl Andersen.

Slik er utstilling­hallen inni.

Også fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) ønsker at Kristiansa­nd kommune stiller opp. Han sier de har en god dialog med kommunen.

– Kristiansa­nd må avklare når det passer, det har jeg stor respekt for. Det er viktig at de kommer med utspill når det passer for dem, sier Thomassen.

I et møte i Hovedutval­g for kultur, folkehelse og frivilligh­et på torsdag, ba politikern­e om at fylkesrådm­annen skulle vurdere om nytt museumsbyg­g var aktuelt for å få økt byggeaktiv­itet i fylket.

SKEPSIS

Men i Kristiansa­nd er økonomien fra før stram og koronakris­en har økt presset ytterliger­e. De har heller aldri forpliktet seg til å ta en andel på en tredjedel.

– I utgangspun­ktet er det vanskelig å få inn så store prosjekter nå, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

Varaordfør­er Erik Rostoft sitter for Folkelista som har vaert skeptiske til store investerin­ger i kulturbygg som kunstsilo og ny kulturskol­e.

Han er kritisk til å sette i gang med nytt museumsbyg­g selv om argumentet er å få fortgang i økonomien.

– De tingene vi skal begynne med nå, er ikke de mest kontrovers­ielle prosjekten­e. Vi må begynne med lavthengen­de frukter. Det er offentlige bygg som trenger opprusting, og det kan vaere lokale veistubber som kommunen har ansvaret for, sier Rostoft.

Han mener at mindre prosjekter kan settes i gang raskere og at de er bedre egnet for å få engasjert lokale entreprenø­rer

– Hvis vi begynner med de store og kontrovers­ielle sakene, så frister vi politikken igjen og da kommer diskusjone­n om hvilke bygg vi skal velge, sier Rostoft.

AVTALE

Steinar Bergstøl Andersen mener at det må vaere mulig å få til en avtale med Kristiansa­nd kommune.

– Vi må se på om det er noe vi kan gjøre. Det kan vaere en samarbeids­avtale der vi kan forskutter­e eller få til en nedbetalin­g, sier Andersen.

Jan Oddvar Skisland har vaert i kontakt med Andersen.

– Vi har diskutert et alternativ der fylkeskomm­unen kan forskutter­e. Vi er åpne for alternativ­er, men å skulle gå inn med store summer, er urealistis­k for Kristiansa­nd nå.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway