Fædrelandsvennen

Spillerne er etter min oppfatning i sin fulle rett til å si opp kontrakten.

Mange spørsmål reiser seg for Start-spillerne som nå er permittert. Erlend Segberg mener spillere som skulle ønske det kan si opp kontrakten med 14 dagers varsel.

- TEKST: steffen.stenersen@fvn.no STEFFEN STENERSEN

– Det er en ny opplevelse å vaere permittert. Vi fikk beskjeden seint i går (torsdag), så det har vaert mye å ta stilling til i dag. Men det er jo ikke noe kjekt å vaere permittert.

Det sier Start-spiller Erlend Segberg til Faedreland­svennen.

Seint torsdag kveld kom meldingen om at alle Starts spillere er 75 prosent permittert fra sine stillinger i klubben. Koronakris­en har satt sitt inntrykk også på fotballklu­bbene – noe også Start får kjenne på. Fra før av er 14 ansatte i administra­sjon og utviklings­avdeling permittert.

Nå var det spillerne sin tur.

– KJEDELIG BESKJED Å FÅ

– Vi var klar over at det kunne skje, selv om det var det siste vi ønsket at skulle skje. Vi visste hele veien at det var et mulig utfall. Klubben har vaert åpen på det hele veien og de har vurdert alle mulige tiltak.

Men det var en kjedelig beskjed å få, sier back Henrik Robstad.

Segberg og Robstad er to av spillerne som har sittet i en gruppe som har holdt dialogen inn mot klubben. Begge de to mener Start har håndtert saken på en fin måte.

– Dialogen har vaert god. Jeg vet at de ikke ønsket at det skulle bli permitteri­nger. Vi ble innkalt til et møte der de forklarte situasjone­n med at det var nødvendig for klubbens videre eksistens. Det er også det viktigste for alle, sier Segberg.

Så begynner de store spørsmålen­e. Hvordan trener man når man er permittert 75 prosent? Og vil noen spillere prøve å benytte seg av muligheten for å si opp kontrakten sin med 14 dagers varsel, slik flere mener det er hjemmel for?

– Spillerne er etter min oppfatning i sin fulle rett til å si opp. De forholdene er greit regulert i arbeidsmil­jøloven, og den står veldig sterkt i Norge, sier Segberg.

– Har du fått signaler fra spillere i klubben at de ønsker å benytte seg av det?

– Nei, det har jeg ikke.

Det andre spørsmålet er også vanskelig. Start-spillerne trente fredag i grupper på fire. Spørsmålet nå er hvordan dette vil funke framover.

– Det er et vanskelig spørsmål. Vi er nødt til å finne ut hvordan vi gjør dette. Hva vil det si å vaere 75 prosent permittert fotballspi­ller? Det prøver vi å finne ut av, sier Segberg.

– BRUKT GOD TID PÅ DETTE

Faedreland­svennen har forsøkt å få en kommentar fra styreleder Dag Andersen i IK Start. Han henviser til Christophe­r Langeland i Start En Drøm.

– Det var kjempetung­t å gi den beskjeden. Vi har heldigvis brukt god tid på dette og involvert spillerne mye. En av de kjedeligst­e dagene i Start-karrieren for vår del, sier Langeland.

– Har dere diskutert hundre prosent permitteri­ng?

– Alle muligheter har vaert diskutert. Spillerne driver med en lagidrett og får nå anledning til å treffe hverandre, selv om det er i en betydelig mindre grad, sier Langeland.

Han sier spillerne er permittert

på grunn av manglende aktivitet, i tillegg til den økonomiske situasjone­n.

Da Faedreland­svennen snakket med spillerfor­eningen Niso tidligere fredag, var de klare på at en permittert spiller skal kunne si opp kontrakten sin med 14 dagers virkning.

– VELDIG VANSKELIG JUS

Kai Knudsen, advokat i Wigemyr og co., er mer usikker. Han viser til arbeidsmil­jøloven der ordlyden er at «permittert uten lønn» står fritt til å si opp, og at en som fortsatt mottar 25 prosent lønn ikke har de samme rettighete­ne.

– Dette er ukjent farvann for både spillere og klubb. Vi må nesten bare se det an, sier Langeland.

– Jeg tror man skal vaere forsiktig med å vaere veldig klar juridisk her. Dette er veldig vanskelig jus som ikke har blitt prøvd tidligere. Det har ikke vaert et tema for oss. Med 75 prosent kan spillerne treffe hverandre og oppretthol­de et visst nivå. Det er tanken, sier

Langeland.

Han sier klubben vil gjøre alt for å opptre så ryddig som mulig i permitteri­ngsperiode­n.

– Med de 25 prosentene føler vi at muligheten­e er der for å treffe hverandre. Så skal vi sammen med Niso og spillerne finne ut hva det vil si i antall timer. Det er viktig for oss at vi skal vaere ryddige i denne prosessen, sier Langeland.

I utgangspun­ktet skulle Start serieåpnet borte mot Kristiansu­nd på søndag. I stedet må de bruke helga på nettsidene til Nav.

– Det er en rar situasjon. Det kom brått på hele samfunnet. Vi var innforståt­t med at det ville få konsekvens­er på et eller annet vis, og så hadde vi håpet så langt det lot seg gjøre å slippe permitteri­nger. Så lenge klubben mener permitteri­nger er nødvendig for å sikre klubbens eksistens, så er det deres plikt å gjøre det, sier Erlend Segberg.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Starts Erlend Segberg hjemme i leilighete­n sin på Lund fredag. Spillerne er nå permittert 75 prosent.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Starts Erlend Segberg hjemme i leilighete­n sin på Lund fredag. Spillerne er nå permittert 75 prosent.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Christophe­r Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Christophe­r Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Henrik Robstad er blant spillerne som skulle serieåpnet mot Kristiansu­nd søndag. Nå er han permittert sammen med resten av Start-laget.
FOTO: NTB SCANPIX Henrik Robstad er blant spillerne som skulle serieåpnet mot Kristiansu­nd søndag. Nå er han permittert sammen med resten av Start-laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway