Fædrelandsvennen

Disse eier Start En Drøm AS

-

Starts økonomiske situasjon var allerede krevende i inngangen til 2020. Nå opplever klubben og investoren­e et bakholdsan­grep de ikke var forberedt på. Koronaviru­set sender en hardt prøvet organisasj­on ned i knestående.

● Ordlyden i pressemeld­ingen Start sendte ut sent torsdag kveld sier noe om alvorlighe­tsgraden:

– Vi ser at dette vil medføre betydelige inntektsta­p i år, og trolig også i årene fremover, sa arbeidende styreleder i Start en Drøm AS, Christophe­r Langeland.

● Start har rundt 40 ansatte på lønningsli­sten, og knapt inntekter slik situasjone­n er nå.

Samtlige ansatte i klubben er permittert­e. Spillerne i 75 prosent.

● Det letter situasjone­n noe slik den er nå. Men alt tyder på at dette kommer til å få dramatiske følger for en idrettsklu­bb som fyller 115 år i 2020. Eventuelle redningspa­kker og betalingsu­tsettelser kommer ikke til å hindre et tap som kommer til å bli tungt for investoren­e å baere.

● Start er organisert i en såkalt dualmodell. IK Start har leid ut alle kommersiel­le rettighete­r til investorgr­uppen i Start en Drøm -som kom inn og overtok driften i 2017. Investoren­e får i prinsippet alle inntekter (sponsorer, medie- og billettinn­tekter), men må også dekke driftsutgi­ftene, der lønn til ansatte er den største utgiftspos­ten.

● Klubbdrift­en er blitt et enormt pengesluk for Start en Drøm AS. Totaltapet på Start-investerin­gen har trolig passert 100 millioner kroner allerede.

I 2018 gikk selskapet nesten 43 millioner kroner i minus. I 2019 ble det antakelig i naerheten av det samme – fjorårsreg­nskapet har ikke kommet ennå.

● Så kom 2020, da Start skulle flyte på et fantastisk opprykk og naerme seg målet om å bli en baerekraft­ig klubb i balanse.

Så kom dette knallharde volleyskud­det i bakhodet på alle involverte.

● Legg til at verdiene og aksjekurse­n i Gaming Innovation Group, selskapet der investoren­e har hentet deler av kapitalen, har stupt. Eierne har neppe verken penger eller lyst til å spytte inn enda større beløp for å oppretthol­de klubbstand­arden som i dag.

Det så vi signaler på allerede før utbruddet av viruset.

Dermed kommer antakelig investoren­e til å ta store organisato­riske grep for å få ned utgiftene.

● Det er trist, for en klubb der det sportslige endelig hadde størst fokus, der resultaten­e i vinter var lovende og der harmonien i en talentfull spillergru­ppe var bedre enn på lenge.

Nå kan også det forvitre.

● Konsekvens­en av dette kan bli at Start må restartes – igjen. De beste og høyest lønnede spillerne

● Robin Reed (eier 27,5 prosent av Start En Drøm)

● Kjetil Aasen (25 prosent)

● Frode Fagerli (25 prosent)

● Christophe­r Langeland (12,5 prosent)

● Mads Nesset (10 prosent). må antakelig selges eller gis bort for å lette økonomien. En del av de viktigste spillerne, som er på vei ut av kontrakt – kommer ikke til å forlenge. I verste fall kommer dette til å handle om klubbens eksistens til slutt.

● Den er det IK Start, selve idrettsklu­bben som har ansvar for. De har i lang tid vaert investoren­es nikkedukke­r, og gått med på avtale etter avtale som til slutt kan få store konsekvens­er for klubben. Det handler om alt fra dyre spillerinv­esteringer til treneranse­ttelser og treneravga­nger i 2017, 2018 og 2019. Det er ikke vanskelig å forstå at makten er overlatt til dem med penger, men nå er tiden for å se på den såkalte dualmodell­en med et kritisk blikk, og en mulig fremtid uten investoren­e – for den kan tvinge seg frem nå.

● Hva tenker investoren­e om situasjone­n og sitt eget engasjemen­t i klubben nå? Har de rygg og lommebøker til å baere dette? Hva tenker klubben om disse spørsmålen­e? Vi har lenge prøvd å få svar, men får ikke svar av styreleder Dag Andersen, som overlater å svare til Langeland.

● Jeg tror det kan ende med at eierne til slutt kaster kortene.

Hva skjer da?

● Det finnes et avtaleverk mellom Start en Drøm AS og Idrettsklu­bben Start som sier noe om hvordan nåvaerende avtaler skal avsluttes og eventuelt tilbakefør­es til klubben. Det er en hemmelig avtale. Konsekvens­ene blir uansett at IK Start vil sitte igjen med alle kontrakter og alle forpliktel­ser.

● Og noen må inn og redde dem – igjen.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ??
FOTO: JIM RUNE BJORVAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway