Fædrelandsvennen

– Har vaert gjennom et mirakel

88 år, hjertesyk og med korona: tidligere ordfører i Lyngdal, Anders Nøkland, hadde de fleste odds mot seg. Men han overlevde og er nå erklaert virusfri.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Legen min sa at jeg hadde vaert heldig. Det er ingen overdrivel­se, det er et mirakel at det gikk bra, smiler Nøkland – bosatt i Kvås i Lyngdal.

Hjerteflim­mer har han vaert plaget med i snart 40 år. Natt til 15. mars fikk han brystsmert­er i tillegg en urinveisin­feksjon som var så ille at kona Torhild ringte etter ambulansen. På toppen kom høy feber.

– Så da de tok meg til Flekkefjor­d sykehus, mistenkte de korona. Prøve ble tatt og sendt til Kristiansa­nd, forteller Nøkland.

To dager etter forelå resultatet: Han hadde det etter hvert så omtalte viruset.

SKJØNNER IKKE

– Jeg kunne ikke skjønne hvordan jeg har blitt smittet. Sist vi var i utlandet var i 1997. Riktignok i Spania, men det var neppe derfra, humrer han.

Et barnebarn kunne vaere kilden ettersom vedkommend­e hadde vaert i Frankrike nylig. Men etter en test viste det seg at barnebarne­t var virusfri.

– Legen sa til meg at jeg dermed var blant dem man ikke ville klare å spore hvor viruset kommer fra, sier 88-åringen.

HOLDT HÅNDA

På Flekkefjor­d sykehus ble han liggende i fire dager. Han følte seg i grei form. Og han beskriver en fantastisk pleie.

– De kom jo inn på rommet med fullt verneutsty­r som selvsagt er helt forståelig. En sykepleier satt ofte på sengekante­n, holdt hånda mi og sa de ville ta vare på meg. Det gjorde veldig godt at hun gjorde det, sier han.

– Var du redd?

– Kanskje ikke direkte redd, men det var virkelig ikke noe saerlig å vite at viruset var i kroppen.

LANGE DAGER

Han ble så sendt til et sykehjem i Lyngdal der en avdeling er frigjort for koronapasi­enter. Igjen ble han liggende på et rom alene. Maten ble satt utenfor døra.

– Det ble lange dager med mange tanker, forteller han.

Han fikk igjen hjertetrøb­bel etter en stund og ble sendt tilbake til sykehuset. Men med riktig medisin ble han igjen seg selv. Da kunne han dra hjem til kona Torhild noe som han beskriver som fantastisk godt.

SMITTEFRI

Når Faedreland­svennen banker på døra, har han vaert hjemme ei uke. Vi nøler litt med å gå inn, både for hans og vår egen skyld. Er det trygt?

– Jeg er erklaert både virus- og smittefri. Og nå er jeg vel immun mot koronaen også, humrer han.

Kona Torhild er 87 år og lar seg ikke vippe av pinne av at mannen gjennom 64 år har hatt korona. – Det er jo veldig rart at jeg ikke har fått det, sier hun.

❞ Legen min sa at jeg hadde vaert heldig. Det er ingen overdrivel­se, det er et mirakel at det gikk bra. ANDERS NØKLAND

IKKE HELT TRYGGE

De har fem barn og 14 barnebarn der flere bor i naerområde­t. De har holdt seg unna ekteparet de siste ukene for å ikke smitte eller bli smittet.

– De er nok ikke helt trygge ennå, men noen har begynt å komme på besøk igjen, sier Nøkland.

På utsiden driver en snekker på med å skifte kledningen. Det er deres barnebarn Petter som står for jobben.

– Da jeg begynte på jobben for en måned siden holdt jeg meg jo unna dem for alles skyld. Men nå kan jeg stikke innom på besøk igjen, forteller han til oss mellom hammerslag­ene.

OKEI FORM

Nøkland selv sier han er i okei form nå, selv om trykket i brystet fortsatt er der. Det blir derfor intensiv medisineri­ng de neste dagene før han regner med å vaere seg selv igjen. Da skal han bruke tredemølla han har i stua for trimmens skyld.

Han var forresten ordfører i Lyngdal fra 1983 til 1995.

– Det virker på meg som om kommunen og myndighete­ne takler denne krisen på en god måte. Så får vi håpe viruset forsvinner snart, sier 88-åringen.

– SPESIELT OG GLEDELIG

Kommuneleg­e Henriette Pettersen i Lyngdal kjenner godt til Nøklands situasjon.

– Det er helt spesielt og gledelig at han har klart seg så bra. Det handler nok om vedkommend­es helse på den ene siden, men også om viljestyrk­en, mener hun.

Hun sier også at tilfellet med Kvås forteller om hvor tilfeldig viruset opptrer på.

– Det er mange teorier nå om hva som virker og ikke virker for å demme opp mot koronaen, sier Pettersen.

Hun opplyser at de tre som var smittet i Lyngdal nå er erklaert friske.

– Samtidig har vi bygget opp vår beredskap om det kommer mer. Vi har 12.000 munnbind, 400 liter med 80 prosent sprit og ikke minst mange beskyttels­esdrakter som Lyngdals befolkning har sydd til oss, sier Pettersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? De har vaert gifte i 64 år, Torhild og Anders Nøkland. Nå er de glade for at han er hjemme igjen etter sykehusopp­holdet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN De har vaert gifte i 64 år, Torhild og Anders Nøkland. Nå er de glade for at han er hjemme igjen etter sykehusopp­holdet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Anders Nøkland er 88 år og har hatt hjertetrøb­bel i mange år. Så han var virkelig utsatt da han fikk korona. Men det gikk bra, nå er han erklaert virusfri.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Anders Nøkland er 88 år og har hatt hjertetrøb­bel i mange år. Så han var virkelig utsatt da han fikk korona. Men det gikk bra, nå er han erklaert virusfri.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Petter Nøkland Espeland er barnebarn av Anders og setter for tiden opp ny kledning på huset til besteforel­drene. Han er glad bestefaren igjen er hjemme og nå kan ta imot besøk.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Petter Nøkland Espeland er barnebarn av Anders og setter for tiden opp ny kledning på huset til besteforel­drene. Han er glad bestefaren igjen er hjemme og nå kan ta imot besøk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway