Fædrelandsvennen

SLIK AVSLØRER TAKSTMANNE­N HVA DU HAR INNI HUSET UTEN Å GÅ INN

– Nei, jeg skal ikke inn i huset ditt, smiler taksør Sølve Håtveit til Atle Kielland på Grim.

- OMTAKSERIN­G

en kanin titter litt forskremt opp på takstmanne­n fra buret ute i hagen. Hønene er mer nysgjerrig­e, og kommer stormende i flokk for å ta den selvlysend­e, gule refleksves­ten i naermere øyesyn. Ut gjennom hagedøra ønsker Atle Kielland velkommen til Grim.

Med nok avstand til å romme både korona og seks høner.

– Folk er veldig hyggelig når vi kommer, sier Håtveit, som snart skal fortelle hvordan han kommer fram til riktig markedspri­s på huset, uten å ha satt sine ben på innsiden.

SELSKAPSSY­KE

– Og folk er selskapssy­ke nå, forteller Kjell Larsen, som er daglig leder i firmaet Verditakst Kjell Larsen AS, som har fått jobben med å besøke og taksere samtlige boliger i storkommun­en.

– I disse korona-tider møter vi flere hjemme enn noen gang tidligere. Enten de er permittert­e, i karantene eller har hjemmekont­or. Folk har tydeligvis et behov for å prate. Om alt mulig annet enn taksten og eiendomssk­atten, forteller han.

– Og vi har med sprit i bilen, sier Larsen. – Så hyggelig. Der har vi tittelen på saken. – Håndsprit, altså. Vasker oss mellom hvert besøk. Vi holder god avstand og er nøye, sier Larsen som antakelig har tenkt tanken: Han er det eneste sikre bindeledde­t mellom samtlige av byens boliger i dette korona-året.

KORONA-KRAKK

– Så hvis eiendomsma­rkedet krakker i koronaen, tar dere høyde for det og reduserer verdien tilsvarend­e?

– Vi vurderer nåsituasjo­nen, historisk statistikk og forventer vel en normaliser­ing av prisene. Men vi har ikke nok kunnskap ennå. Dette er uansett en takst som blir redusert med 30 prosent og skal stå seg i ti år. Det vil ta brodden av en dupp i markedet, sier Kjell Larsen.

Prosjektle­der for omtakserin­gen, Nils Olav Berge, legger til at de observerer utviklinge­n i markedet, og fortsatt har tid til å vurdere nivået før takstene blir offentlig i mars neste år.

LADD PAD

Håtveit og kollegene skal over 60.000 bygninger på 53.000 eiendommer. 1. mars neste år skal de nye takstene vaere klare. Da må de rekke rundt 150 vurderinge­r hver eneste dag. De har bare tiden av veien. Med bred benstillin­g trekker han rutinert fram paden, like raskt som sin egen skygge. Og får tilgang til det meste. Ikke bare kommunens informasjo­n om Atle Kiellands hus, hage og høner, men også hvilken pris nabohusene selges for, hva snittprise­n er i gata, hvor stor prisøkning­en er i området eller hele bydelen for den saks skyld. Men han kan også hente fram både annonsen og hele den forlokkend­e salgsoppga­ven fra 2011, da Atle Kielland og kona Malin Vormelid Kielland stiftet bo og kjøpte huset for 2.650.000.

BARE LITT INN

Hva prisen vil vaere i dag, vokter taksøren seg vel for å snakke om. Alle forsøk på å snirkle inn et tall eller en takst blir avvist.

– Den blir ikke avgjort før neste år, sier han.

– Det er for øvrig ikke så raskt gjort, selv om besøket går fort, legger han til og forklarer at deres oppgave er å legge fram en så nøyaktig markedspri­s som mulig. Så er det en sakkyndig nemnd som til slutt avgjør hva den skal vaere.

Så hvordan kan takstfolke­ne sette riktig markedspri­s på huset, når de ikke aner hvordan det er inni? I verste fall kan vel prisforskj­ellen med et muggent bad og kjøkken fra 50-tallet, vaere det halve hvis lottogevin­sten er diskret brukt på et designpros­jekt med marmorbad, spa og et tidløst håndsnekre­t herregårds­kjøkken fra Hansen & Justnaes, som et tenkt eksempel?

OG UT IGJEN

Håtveit svarer kontant. Svinger pad’en elegant opp i hånda med et raskt grep.

– Se her, sier han ivrig mens pad’en skyves tvers gjennom koronagren­sen; sveiper seg gjennom gamle soverom, bad, gang og stue; rett ut i hagen til den gamle husveggen som den gang var gul.

– Ser du vinduene? spør han.

– De er byttet. Huset er malt. Du ser det er godt vedlikehol­dt. Her har de gjort mye, konstatere­r han og får et nikk fra huseieren.

– Når vi ser hvordan et hus er holdt på utsiden, får vi ofte en god pekepinn på hvordan det er inne. Men 53.000 eiendommer – vi vil gjøre feil. Og man kan klage og få ordnet det i ettertid, sier daglig leder Kjell Larsen, som også minner om at taksten til slutt reduseres med 30 prosent, blant annet for å ta høyde for avvik.

Erfaringen hans tilsier at rundt ti prosent av dem som fikk besøk av ham, ikke blir tilfreds og klager.

EN NY TAKST

Mens husets yngstemann Johannes sitter

med ei høne mer eller mindre frivillig i fanget og bivåner takseringe­n, er huseier Kielland forberedt på at en ny takst kan bety høyere skatt. Selv om Stortinget har vedtatt lavere satser.

– Er det noe spesielt du vil fremheve ved eiendommen deres, som kan dumpe prisen, taksten og skatten ettertrykk­elig?

– Nei, sier Kielland ettertenks­omt og smiler.

– Jeg synes det er greit. Og de ser jo hvordan det er her. Trafikken hører han vel også, sier Kielland

VURDERINGE­N

Taksøren virker ikke overrasket.

– Ingen fantasiful­le og friske forklaring­er på hvorfor folk synes taksten skal vaere lav?

– Nei, vi blir tatt godt imot og folk er åpne og aerlige, sier han.

Sølve Håtveit og kollegene hans sjekker først at arealene kommunen har stemmer. At hus, garasjer og boder står der, at kartet stemmer med terrenget.

– Det er ofte feil på oppgitt areal. Enten fordi kjellereta­sjen ikke har høyde nok opp til taket, eller fordi bare deler av underetasj­en er bebygd, forklarer Larsen.

– Sik var det her da vi flyttet inn, forteller Atle Kielland.

– De visste ikke at det var så lavt under taket i kjelleren, og at den kun var til ved og slike ting. Vi klagde og fikk medhold og lavere skatt, forteller han.

PRIS PER KVADRAT

Så sjekker taksøren ytre forhold.

– Det som folk ikke kan gjøre noe med, sier Larsen.

– Utsikten, trafikken, solforhold, støy. Ligger

huset naer sjøen, naer sentrum? Og så gir vi en karakter på det, som påvirker verdien.

– Deretter ser vi på det vi kaller indre forhold, det huseier kan gjøre noe med. På utsiden riktignok. Hvor pent er det? Er det ryddig og fint? Er det nytt, nye vinduer, spennende grep og belegnings­stein? Er det godt vedlikehol­dt eller ikke? Og så gir vi karakter på det. Er huset stort, går kvadratmet­erprisen ned. Er huset lite, går den opp, forklarer Larsen.

– Og så tar vi hensyn til alder. Eneboliger i Kristiansa­nd: Er huset bygd før 50-tallet eller etter 1990, så ligger kvadratmet­erprisen høyere enn dem som ble bygget i perioden mellom. Gamle, aerverdige hus: Folk vil gjerne ha det. Eller helt nye hus. De imellom: Ikke så mye, sier Larsen.

– På samme måte vet vi av prisstatis­tikken at hus under 120 kvadrat har betydelig høyere kvadratmet­erpris enn dem som er over 200 kvadratmet­er.

– Dere gir karakterer?

– Hvis eiendommen er helt normal, får den «1». Ganget med taksten forblir den uendret. Er eiendommen dårligere, setter vi for eksempel 0,8. Da reduseres taksten med 20 prosent. Eller motsatt: 1,2 hvis det er en spesielt flott eiendom. Da økes markedsver­dien med 20 prosent, forklarer Larsen.

– Med denne måten å beregne markedsver­dien på, får vi ferdige takster ut av systemet, som er rettferdig­e og riktige. Sammen med hvilken sone eiendommen ligger i, sier Larsen.

SALIGE SONER

Da forrige omtakserin­g var ferdig i 2011 ble det et salig spetakkel om disse sonene som byen ble inndelt i. Fra 1 til 9 der høyest er

dyrest. At Kuholmen og Galgeberg havnet suverent på topp var ikke det største sjokket. Like lite som at Mosby og innlandet mot Songdalen og Vennesla landet i den rimeligste. At rekkehusen­e innerst på Eg havnet i samme kategori som villaene på første rad på Gimlekolle­n, fikk flere til å stusse. Men så havnet Randesunds gamle kystbebygg­elsen, den med trappa i tanga og brygga på stell, rett under Kuholmen. Langt, langt over naboene på Flekkerøy. Da var det mang en sindig sørlending som tok snadda ut av munnviken et øyeblikk; lenge nok til at man kunne høre et relativt tydelig «ikke greit».

– Jeg husker det, ja, forteller prosjektle­der Nils Olav Berge, som også var med på forrige takserings­runde.

Hvis en kystkultur kan reise seg og slå neven i bordet, så skjedde det i Randesund.

Nok til at politikern­e grep inn og fikk jekket dem ned fra en kategori åtte til en mindre utålelig sjuer.

– Vi tar med oss erfaringen­e, sier Nils Olav Berge kort.

– Det er kanskje Søgne sin tur denne gangen?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det viktigste vi kan gjøre er å treffe markedsver­dien, sier han.

OBS: HER ER DET TALL

Tilbake i Håkonsens vei 11 der familien Kielland kjøpte sitt lille paradis på Grim samme år som alle boliger i Kristiansa­nd ble taksert sist. Da var det for øvrig 25 år siden forrige taksering.

Taksten på huset til 2.650.000 ble satt til 2.107.600 kroner. I Kristiansa­nd har dette beløpet vaert redusert med drøye 60 prosent (reduksjons­faktoren). Beløpet familien skal betale eiendomssk­att av (skattegrun­nlaget, unnskyld, det kommer ikke flere parenteser nå), ble dermed 825.000 kroner. På det meste var satsen 6,7 promille av dette beløpet. I fjor var satsen i kommunen 5,7 promille. Da betalte familien 4703 kroner i året. Så satte regjeringe­n ned satsen til 5 promille. Det sparer familien 579 kroner på, og må i år betale 4124 kroner. Neste år setter staten ned satsen ytterlige én promille, slik at familien kunne spart ytterliger­e 824 kroner, med kun 3300 i eiendomssk­att i året.

STAUR I SØR

Men så vedtok altså den nye kommunen å omtaksere.

Dels fordi staten satte ned skattesats­en, men først og fremst fordi tre kommuner med forskjelli­ge satser og praksis ble slått sammen. I Søgne betalte de to promille, i Songdalen tre. Begge hadde bunnfradra­g, men ingen matchet Kristiansa­nds reduksjon av markedspri­sen med over 60 prosent.

Etter omtakserin­gen reduseres dette til 30 prosent. Og i 2022 skal promillesa­tsen i de tre gamle kommunene vaere den samme.

HVOR HØY ER PROMILLEN?

Så igjen: Hva skal ekteparet i Håkonsvei 11 betale i eiendomssk­att etter omtakserin­gen?

Ifølge økonomipla­nen skal de bidra inn til et spleiselag på 275 millioner kroner.

– Økonomipla­nen legger opp til at den skal ligge på 2019-nivå, sier økonomidir­ektør Terje Fjellvang, som samtidig forklarer at nye Kristiansa­nd får cirka 50 millio

ner mindre i inntekter i 2020 på grunn av Stortinget­s reduksjon av promillesa­tsen.

– Planen er at vi skal ta inn igjen disse pengene i 2022 og 2023, 25 millioner hvert år. Så fra 2024 skal eiendomssk­atten ned igjen. Ifølge økonomipla­nen, presiserer han.

Til sjuende og sist er det politikern­e lokalt som avgjør hvor mye av eiendomsve­rdien du skal betale skatt av. Hvor høy promille vil politikern­e ha?

– Anslaget vårt er mellom 3 til 3,5 promille, sier Fjellvang.

PENGER I POTTEN

Ekteparet Kielland er begge laerere. Når taksøren lusker rundt og tar nye, ferske bilder av hus og hage, undervises elevene hans på Fiskå skole fra stua hjemme på Grim.

– Så hvis du teoretisk skulle sette en cirka markedspri­s på huset, litt sånn røflig, slik at vi får en fornemmels­e for skatt?

– Nei, jeg kan ikke. Det viktigste jeg gjør er å gi en takst som er naermest mulig markedspri­s på eiendommen, sier Sølve Håtveit.

– Men det finnes vel et nettsted... – Mm-mm. Ikke fra meg, sier han.

AUTOSVAR

Så da henter vi markedspri­s-kalkulator­en til eiendomsme­gler Krogsveen. Slår inn Håkonsens vei 11. Og vips har vi en høyst upresis, men autoestime­rt verdi – et sted mellom 3,3 og 3,7 millioner. Verdien har økt med rundt millionen siden de kjøpte for ni år siden. Så med mindre koronaen slår beina helt under boligmarke­det, Siv Jensen kommer tilbake til Finansdepa­rtementet og fjerner hele skatten med et pennestrøk, eller det skulle vise seg at hjemmesnek­ringen og oppussinge­n til Atle og Malin Kielland er helt i det katastrofa­le hjørnet: Vi reduserer prisen med 30 prosent. Og får et skattegrun­nlag mellom 2,3 og 2,6 millioner. Som med en «snill» promille på tre gir mellom 6900 og 7800 kroner i eiendomssk­att i året. 2200–3100 mer enn i 2019 da, de betalte 4700.

Før du trekker fra for at de bor på Grim med elleville høner, gratis egg og en litt engstelig kanin, selvsagt.

 ?? JACOB J. BUCHARD ?? – Velkommen hit, sier Atle Kielland fra døråpninge­n til Sølve Håtveit.foto:
JACOB J. BUCHARD – Velkommen hit, sier Atle Kielland fra døråpninge­n til Sølve Håtveit.foto:
 ??  ??
 ??  ?? Taksør og eiendomsme­gler Sølve Håtveit (t.v.) og daglig leder Kjell Larsen i Verditakse­ring Kjell Larsen AS.
Taksør og eiendomsme­gler Sølve Håtveit (t.v.) og daglig leder Kjell Larsen i Verditakse­ring Kjell Larsen AS.
 ??  ?? Atle Kjelland legger ikke skjul på at de rustet opp huset siden familien kjøpte det i 2011.
Atle Kjelland legger ikke skjul på at de rustet opp huset siden familien kjøpte det i 2011.
 ??  ??
 ??  ?? Han har ladd pad’en, og trekker like raskt som sin egen skygge.
Han har ladd pad’en, og trekker like raskt som sin egen skygge.
 ??  ?? Eiendomsme­gler og taksør Sølve Håtveit tar naerbilder av huset. Disse brukes når markedsver­dien på huset skal bestemmes.
Eiendomsme­gler og taksør Sølve Håtveit tar naerbilder av huset. Disse brukes når markedsver­dien på huset skal bestemmes.
 ??  ?? Dette er det kontrovers­ielle sonekartet over Kristiansa­nd fra 2011. Her ser du hvem som slapp billig unna, og hvem som måtte betale dyrt.
Dette er det kontrovers­ielle sonekartet over Kristiansa­nd fra 2011. Her ser du hvem som slapp billig unna, og hvem som måtte betale dyrt.
 ??  ??
 ??  ?? Eiendomsme­gler og taksør Sølve Håtveit har funnet en vegg til. Bak sitter Johannes med høna på fanget. Snart blir det gratis egg.
Eiendomsme­gler og taksør Sølve Håtveit har funnet en vegg til. Bak sitter Johannes med høna på fanget. Snart blir det gratis egg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway