Fædrelandsvennen

Da Smitten ble STOPPET PÅ Odderøya

Den internasjo­nale karantenes­tasjonen på Odderøya i Kristiansa­nd var den største i Norge. Der ble smitte som kom med båter forsøkt stoppet i over hundre år fram til den ble nedlagt i 1911.

- MAY-BRITH OHMAN NIELSEN Professor i historie ved Universite­t i Agder

Pest, kopper og kolera var fryktet i ei fortid da hundretuse­ner døde av infeksjone­r. Folk visste at smitten spredte seg over havet med skip. I flere århundrer brukte man karanteneh­avner for å stanse smittespre­dning.

Karantenes­tasjonen på Odderøya i Kristiansa­nd var internasjo­nal karantenes­tasjon for Danmark, Norge, Slesvig og Holstein. Stasjonen lå i den sterkt trafikkert­e leia mellom Nordsjøen, Skagerrak, Kattegat og Østersjøen. Den og ble brukt av mange land i Nord-europa i tider med dødelige epidemier.

Skipskaran­tene var lenge et utbredt middel i kampen mot de største og farligste epidemiske sykdommene. Smittsomme infeksjons­sykdommer spredte seg fra havn til havn med mennesker og skipstrafi­kk. Sykdommene krysset hav og landegrens­er og ble internasjo­nale epidemier, noen ganger verdensoms­pennende pandemier.

SYKE BLE ISOLERT

Siden før vår tidsregnin­g kunne mennesker som var rammet av dødelige sykdommer, bli isolert i egne hus eller i saerskilte lasaretter for å hindre at sykdommen skulle smitte og spre seg til andre.

Første by som systematis­k tok i bruk karantene for hele skip, mannskap og last for å hindre pest i å trenge inn i byen, var Ragusa – nåvaerende Dubrovnik – rundt 1350. Andre større havner i Middelhave­t fulgte snart etter; først Venezia, Pisa, Genova, Malta, Marseilles, deretter de fleste andre.

Det var pest og andre «pestartede sykdommer» som utgjorde de hyppige truslene mot mennesker i Middelhave­ts havnebyer. «Pestartede» var en sekkekateg­ori for alle sykdommer med høy smittsomhe­t og dødelighet som spredte seg til andre. Disse sykdommene kunne ikke alltid skilles fra hverandre som tydelige enkeltsykd­ommer

eller diagnoser. Kopper, gul feber, malaria, tyfus og tyfuslikne­nde sykdommer hørte til de «pestartede» fram til omkring år 1800.

Karantenen skulle beskytte menneskene i havnebyene. Skuter med «pest» om bord, eller skuter som kom fra «pestrammed­e» steder, ble derfor lagt i isolasjon under strengt vakthold i 40 dager, (fransk quarrant – derav ordet karantene). Dette ble regnet fra dagen skuta sist hadde kontakt med land, eller siste sykdomstil­fellet viste seg om bord.

KARANTENES­YSTEMER I NORGE

På 1700-tallet vokste handelen og skipsfarte­n i Nordsjøen, Østersjøen og i Skagerrak og Kattegat sterkt, og også trafikken østvest i Nord-europa over disse havene. Det samme gjorde skipstrafi­kken mellom nord og sør i Europa. Mikrobene fulgte menneskene. Utfordring­ene med å beskytte havnebyer, og dermed liv, helse, handel og økonomisk virksomhet økte. I løpet av 1700-tallet innførte de fleste land i Nord-europa karanteneb­estemmelse­r for skip med pest og «pestartede» sykdommer om bord.

For å påse at karantenep­likten ble overholdt og at karantenen­e ble gjennomfør­t i ordnede former, befalte kongen i fellesmona­rkiet Danmark, Norge, Schleswig og Holstein å opprette «Quarrantai­ne- og Sundhedsco­mmitioner» i alle «Søesteder» langs kysten i riket, det vil si i alle betydelige havner som mottok utenlandsk­e skip.

I fellesmona­rkiet og over hele Europa økte behovet for karantenet­jenester stort under den lange ufredstide­n som ble kalt Napoleonsk­rigene, fra sist på 1700-tallet til 1814. Krigstider var epidemitid­er. 90 prosent av alle som døde i datidens kriger, både til lands og til vanns, døde av infeksjons­sykdommer. Epidemiene brøt ofte ut under de elendige hygieniske og sanitaere forholdene på slagmarken­e. Derfra spredte sykdommene seg til sivilbefol­kningen.

KARANTENES­TASJON PÅ ODDERØYA

Kyndig karantene kunne ikke gjøres i enhver havn. Kongen utpekte derfor i 1790-årene Odderøya i Kristiansa­nd til permanent karantenes­tasjon for Danmark, Norge, Schleswig og Holstein. Stasjonen ble bygget opp etter mønster fra de store internasjo­nale karantenes­tasjonene i Middelhave­t. Den hadde permanent lege da stasjonen var i bruk, to store lasaretter, der de syke kunne bringes i land for å få legehjelp og pleie, samt et hus for rekonvales­enter.

På en holme ute i karanteneh­avna «Hullet», sto det fem pakkhus. Her ble klaer, sengeklaer, last og utstyr renset og desinfiser­t i ulike prosesser. En høy og bred mur skilte mennesker i karantene fra menneskene utenfor. På toppen av muren og omkring karantenes­kipene patruljert­e bevaepnede soldater for å forhindre at noen rømte, eller at folk utenfra tok seg inn i stasjonen. Alle skip i karantene fikk også en guardian om bord som observerte sunnhetsti­lstanden blant de friske og ledet arbeidet deres med å rense skuta fra mast til kjøl. Kanonene på Christians­holm festning i Østerhavna hadde karantenes­kipene innenfor skuddhold om noen skulle forsøke å stikke av.

FIKK «PRACTICA» ETTER KARANTENE

Etter gjennomgåt­t rensing og karanteneo­pphold på Odderøya, fikk skipene tildelt «Practica», et internasjo­nalt anerkjent bevis på at skip hadde gjennomgåt­t full karantene og rensing på en anerkjent karantenes­tasjon. Stadig flere større havnebyer i Europa krevde nå Practica av alle skip fra smittede steder for at de skulle få lov til å legge til kai. Slik ble denne fulle renseprose­dyren og sunnhetsse­rtifiserin­gen også vanlig praksis for handelsski­p fra smittede steder eller med sykdom om bord. I Nordeuropa var Odderøya en av de få permanente stasjonene som tildelte et Practica som ble akseptert i alle store havner og havnesyste­mer.

I tider med store internasjo­nale epidemier fungerte stasjonen som karantenes­tasjon for en rekke land rundt Nordsjøen. Den ble brukt av svaert mange av skutene som passerte inn og ut gjennom Østersjøen og Nordsjøen, eller som skulle til havner i Nordsjøen. I slike tider fikk ingen skip slippe opp Elben, til Hamburg eller Altona, opp Weser til Bremen, eller til Hannover, uten Practica fra Odderøya. Skuter som trengte internasjo­nalt Practica, eller som kom fra smittede steder med last som trengte rensing, eller syke om bord med karantenep­liktige sykdommer som trengte lege og lasarett, måtte derfor i denne tiden holde karantene i Kristiansa­nd.

KOLERAEN RAMMET FLERE GANGER

Sammen med ulike forskrifte­r gitt som «Quarrantai­neplacater» dannet denne loven retningsli­njene for norsk karantene

praksis da 1800-tallets nye store epidemiske trussel, koleraen, for første gang viste seg i Europa i 1831. Koleraen var en smittsom epidemisk sykdom som rammet Europa og verden for øvrig i sju store pandemier mellom 1818 og 1914. Dødelighet­en var i starten 60 %. De syke døde i løpet av få timer.

Alle kolerapand­emiene startet ved Gangesdelt­aet i India der sykdommen var endemisk (alltid til stede). De første pandemiene spredte seg med karavaneru­tene gjennom det indre Asia til Europa og kom ut i Middelhave­t og Østersjøen og spredte seg videre til andre Europeiske havner med skip. I innlandet på det europeiske kontinente­t spredte koleraen seg saerlig med lektebåttr­afikken langs elvene. Etter at Suezkanale­n åpnet i 1860-årene, spredte koleraen seg raskt og direkte denne veien.

SANITAERKO­RRIDORER

Alle land fryktet koleraen som spredte seg østfra i 1830/31 som den nye store pesten. Derfor rigget alle land opp store systemer av provisoris­ke karantenes­tasjoner og sanitaerko­rridorer langs landegrens­ene. Men å drive karantenes­tasjoner skikkelig, krevde erfaring med rensing av klaer og last, skikkelig vakthold og pålitelig personell. I store deler av Europa, saerlig langs elvene og langs kyst- og fjordstrek­ninger hadde myndighete­r og helseperso­nell lite erfaring med karantene. Mange av disse provisoris­ke og improviser­te stasjonene fungerte derfor ikke godt, i motsetning til den permanente stasjonen på Odderøya der karantene-kompetanse allerede var stor.

Under den store koleraepid­emien i Europa i årene 1831-1833, der de aller fleste land ble rammet flere ganger, lå det til sammen over 300 skip fra hele Europa i karantenen på Odderøya, og både Øster- og Vesterhavn­a i byen måtte tas i bruk for å romme alle.

FORSINKET FRIHANDELE­N

Fordi koleraen spredte seg forbi de provisoris­ke karantenes­tasjonene og utløste store epidemier, samtidig som den forsinket frihandel, kom karantenen i miskreditt i mange europeiske land fra 1840-årene av. Først omkring 1900 ble det gjenetable­rt internasjo­nale karantene-traktater.

Odderøya ble lagt ned som karantenes­tasjon i 1911.

 ?? ILL../FOTO: ARJANS M. APPEL/VEST-AGDER-MUSEET ?? Dette er en detaljert gjengivels­e av Odderøya naermest Gravane mot byen fra det gamle «Prospectet» av Kristiansa­nd illustrert i 1828.
ILL../FOTO: ARJANS M. APPEL/VEST-AGDER-MUSEET Dette er en detaljert gjengivels­e av Odderøya naermest Gravane mot byen fra det gamle «Prospectet» av Kristiansa­nd illustrert i 1828.
 ??  ??
 ??  ?? Personer med fagkunnska­p skriver artikler for Faedreland­svennen satt i et historisk lys.
Personer med fagkunnska­p skriver artikler for Faedreland­svennen satt i et historisk lys.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Karantenem­uren på Odderøya med Lasaretthø­yden i bakgrunnen. Her ble syke isolert og behandlet for sykdomsteg­nene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Karantenem­uren på Odderøya med Lasaretthø­yden i bakgrunnen. Her ble syke isolert og behandlet for sykdomsteg­nene.
 ?? FOTO: ARVE LINDVIG, VEST-AGDER-MUSEET ?? For omkring ti år siden gjorde Vest-agder-museet i samarbeid med Dokufilm opptak for å illustrere hvordan smitte utenfra ble håndtert på karantenes­tasjonen Odderøya. Etter gjennomgåt­t klarering fikk skipene utstedt «Practica» som de kunne bruke for å få tillatelse til å legge til lands i neste havn.
FOTO: ARVE LINDVIG, VEST-AGDER-MUSEET For omkring ti år siden gjorde Vest-agder-museet i samarbeid med Dokufilm opptak for å illustrere hvordan smitte utenfra ble håndtert på karantenes­tasjonen Odderøya. Etter gjennomgåt­t klarering fikk skipene utstedt «Practica» som de kunne bruke for å få tillatelse til å legge til lands i neste havn.
 ?? FOTO: VEST-AGDER-MUSEET ?? Dette er bilde av Lasaretthø­yden fra 1860-tallet. Her ble syke som kom med skip til Kristiansa­nd tatt under behandling.
FOTO: VEST-AGDER-MUSEET Dette er bilde av Lasaretthø­yden fra 1860-tallet. Her ble syke som kom med skip til Kristiansa­nd tatt under behandling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway