Fædrelandsvennen

Mer enn kun symptomer

Norge har blitt rammet av COVID-19, og effektene er synlige. I tillegg til det biologiske, så foregår det også sosiale og økonomiske endringer.

- Innlegget er forkortet. Red. KARL ILYAS HAGEN

● Likevel så skal ikke avsporende slagord som «solidarite­tsdugnad» og «Ikke ta på, men ta vare på hverandre» skjerme enkelte mennesker fra kritikk. Det gjelder blant annet de som hamstrer varer og dem som benytter hytta si som karantene. Sistnevnte kan ikke regne med å få ambulanseh­jelp om noe dramatisk skjer. Men så er det også noen saerskilte grupper som det er vanskelig å få noe medfølelse for. Enkelte norske artister, festivalar­rangører og kulturfolk sutrer og klager over COVID-19 og den økonomiske situasjone­n. Jo da, det er forskjelle­r i helse fra person til person, men (nesten) alle mennesker er bygd opp likt, fysiologis­k sett. Alle mennesker kan bli rammet.

I tillegg ser ikke pandemien ut til å vaere en ønskelig økonomisk situasjon for de fleste sektorer. Massepermi­ttering, flystopp, oljestopp og muligens mangel på nødvendige varer i naer fremtid. Myndighete­ne fortjener kritikk, også i krisetider. La ingen politikere livnaere seg på pandemien. Det tok sin tid før myndighete­ne respondert­e på en fornuftig måte, og nå kommer de med økonomiske tiltak. Man får se hvordan det ender, men det hadde vaert mer penger tilgjengel­ig dersom regjeringe­n for eksempel ikke hadde kastet bort 40 milliarder kroner ut i bistand. Generelt sløser politikern­e på seg selv, symbolpoli­tikk og nisje-prosjekter, som for eksempel kunstsiloe­n. Det sløses på markeringe­r av kommune- og fylkessamm­enslåing, FNS sikkerhets­råd og stadig økende politikerl­ønn, som er høyere enn lønnen som sykepleier­e får. Beløpene kunne blitt brukt på bl.a. utstyr og kompetanse innen helse. Det er derfor skammelig at politikere overfladis­k roser opp sykepleier i denne tid.

Men så skal ikke kun regjerings­partiene få kritikk. Corona-viruset har nemlig tatt oppmerksom­heten fra den følelsesla­dde og innbilte «klimakrise­n». Viruset har som sagt en hemmende effekt på naeringsli­v. Klimahyste­rikerne ønsker kanskje ingen pandemi, men de lyver hvis de sier at den fravaerend­e oljeutvinn­ingen og flytrafikk­en ikke er ønskelig. I likhet med de fleste, skriker MDG etter mer penger, penger som kommer fra olja. Une Bastholm ber om «klimavennl­ige tiltak», i håp om å gjøre MDG relevant under en ordentlig krise.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway