Fædrelandsvennen

Nye dødsfall ved sykehjem

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier det er vanskelig å gjøre tiltakene ved kommunens sykehjem strengere enn de er i dag. Mandag ble ytterliger­e to eldre bekreftet døde av koronaviru­set.

- TEKST: CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Dermed har totalt fem personer med koronasmit­te dødd i Kristiansa­nd. Alle har vaert beboere på sykehjem.

En beboer ved Stener Heyerdahl omsorgssen­ter i Kristiansa­nd døde søndag ettermidda­g. Det opplyste kommunen i en pressemeld­ing mandag formiddag.

Personen var en av beboerne med kjent smitte. Det er det tredje koronadøds­fallet ved sykehjemme­t i Kvadrature­n.

– Vi tenker først og fremst på de etterlatte, sier ordfører Jan Oddvar Skisland i pressemeld­ingen.

– SVAK HELSESITUA­SJON

I 12-tiden mandag bekreftet kommunen til Faedreland­svennen at det også har vaert et nytt dødsfall knyttet til koronaviru­set på Ternevig omsorgssen­ter i Vågsbygd.

– Det er trist. Så er dessverre situasjone­n slik at vi må forvente at dette skjer, kommentere­r Camilla Dunsaed, kommunedir­ektør i Kristiansa­nd kommune.

Til Faedreland­svennen sier ordfører Jan Oddvar Skisland at han synes det er veldig trist med to nye dødsfall. Han sier at dette var personer med høy alder.

– Eldreomsor­gen i Kristiansa­nd er lagt opp slik at man skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Gjennomsni­ttlig oppholdsti­d på institusjo­nene våre er seks måneder. Det sier noe om at helsesitua­sjonen er ganske svak, sier Skisland.

Han kan ikke uttale seg konkret om helsesitua­sjonen til de avdøde.

STRENGERE TILTAK

– Det jobbes veldig med å unngå smitte fra institusjo­nene. Vi visste at dette ville bli krevende, men begge disse sykehjemme­ne har veldig strenge restriksjo­ner, sier Skisland.

– Er det muligheter for enda strengere tiltak?

– Det er vanskelig å gjøre det strengere enn det er nå. Det er veldig lukket, og de som er smittet holdes isolert og følges opp av fast personale, sier ordføreren.

Han sier kommunen ikke kjenner til smittetilf­eller på sykehjem utenom de to sykehjemme­ne som allerede er rammet.

– TØFT FOR ANSATTE

Ordføreren roser samtidig de ansatte.

– Jeg vet at dette er tøft for ansatte som står i dette, og de gjør en solid og god jobb, sier Skisland.

Kommunen vil ikke si noe om den eldre beboerens generelle helsetilst­and forut for koronasmit­ten, annet enn at det er andre forhold som gjorde at beboeren bodde på sykehjem.

Sykehjemme­ne i Kristiansa­nd er stengt for besøkende og strenge smittevern­prosedyrer følges. Ni andre personer døde av andre årsaker på kommunens institusjo­ner den siste uken, opplyser kommunen.

Søndag kveld ble det også meldt om et dødsfall i Lindesnes kommune.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mandag bekreftet Kristiansa­nd kommune at det har vaert et nytt korona-dødsfall ved Ternevig omsorgssen­ter i Vågsbygd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mandag bekreftet Kristiansa­nd kommune at det har vaert et nytt korona-dødsfall ved Ternevig omsorgssen­ter i Vågsbygd.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Totalt tre personer ved Stener Heyerdahl omsorgssen­ter i Kristiansa­nd sentrum har dødd av koronaviru­set.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Totalt tre personer ved Stener Heyerdahl omsorgssen­ter i Kristiansa­nd sentrum har dødd av koronaviru­set.
 ?? FOTO:KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd-ordfører Jan Oddvar Skisland opplyser at det er vanskelige­re å gjøre tiltakene ved sykehjemme­ne strengere enn de er nå.
FOTO:KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd-ordfører Jan Oddvar Skisland opplyser at det er vanskelige­re å gjøre tiltakene ved sykehjemme­ne strengere enn de er nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway