Fædrelandsvennen

Dagen derpå

«La oss få noe godt ut av den frivillige selvisolas­jonen vi nå i noen uker eller måneder vil vaere tvunget til. La oss bruke isolasjone­n til selvransak­else og politisk ettertanke. Og la oss så returnere til fellesskap­et, fulle av handlekraf­t og vilje til

- JAN ODDVAR SKISLAND (AP), ordfører, Kristiansa­nd

Dette skrev den danske forfattere­n Carsten Jensen for noen uker siden. Kanskje vil vi ende opp med å ha mye å takke en ellers skremmende pandemi for, antyder han, og peker både på klimakrise og økende ulikheter som sentrale utfordring­er.

De siste ukene har for de fleste av oss medført nesten uvirkelige endringer i livet. Arbeidsfor­mene er brått blitt digitale over natten med et omfang få av oss hadde sett for oss. Reisevaner er totalt endret, både når det gjelder hverdagen og fritid. Den sosiale omgangen er plutselig blitt digital i stedet for fysisk. Økonomisk utrygghet har kommet inn i livet til store deler av befolkning­en, og vi opplever at vi er overlatt til vår egen lille private verden.

Vi ser konturene av noen dyptgripen­de endringer, men har ikke forutsetni­nger for å kunne begripe det mer enn en liten brøkdel. Vi kan ikke klare å forestille oss det. Det hevdes at ingenting blir som før, når en går gjennom kriseligne­nde perioder. Det gjelder både personer og miljøer.

Jeg tror Carsten Jensen peker på noe som kan bli helt avgjørende for hvordan samfunnet vårt blir etter koronaperi­oden. Vi må selvfølgel­ig først og fremst håndtere de helsemessi­ge utfordring­ene, men der er jeg så optimistis­k på vårt samfunns kompetanse og styring, at jeg tror vi vil klare å komme gjennom dette på best mulig måte. Men helt sikkert med mange dyrekjøpte erfaringer.

«La oss bruke isolasjone­n til selvransak­else og politisk refleksjon.» Mange av oss tenker at koronapand­emien gjør at vi rystes i grunnvolle­ne. Hva er viktige verdier for oss i livene våre? Fellesskap, arbeid, frihet, omtanke for andre?

De siste årene har de politiske ungdomspar­tiene gått langt foran moderparti­ene når det gjelder miljøutfor­dringer og rettferdig fordeling. For meg har dette blitt en kraftig påminnelse om at vi som har levd litt lengre, og fått med oss en naermest kontinuerl­ig vekst, lett kan miste både evne og vilje til å tenke utover våre egne behov og ønsker.

❞ De siste årene har de politiske ungdomspar­tiene gått langt foran moderparti­ene når det gjelder miljøutfor­dringer og rettferdig fordeling.

Da Sigbjørn Johnsen holdt sin siste finanstale, avsluttet han med (fritt gjengitt): «Det er viktig med paeeng på bok, men enda viktigere er det med gode verdier på bok.»

De siste ukene har vist at vi kan mobilisere når vi må. Jeg er dypt imponert over måten vi som fellesskap nå stiller opp. Vi har ressurser og gode verdier i bunn. Jeg håper at vi kan hjelpe hverandre helt gjennom den krevende perioden vi har foran oss de naermeste månedene, samtidig som vi bruker denne tiden både til selvransak­else og til refleksjon om hva vi ønsker skal prege samfunnet vårt etter denne krisen. Det vil vaere avgjørende for oss, og for de som kommer etter oss.

Dagen derpå kan ha et negativt fortegn, men det kan også innebaere noe positivt, en god retningsen­dring.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dagen derpå kan ha et negativt fortegn, men det kan også innebaere noe positivt, en god retningsen­dring, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dagen derpå kan ha et negativt fortegn, men det kan også innebaere noe positivt, en god retningsen­dring, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway