Fædrelandsvennen

Felles fiende forener

Hva med samholdet når fienden er bekjempet?

-

● I denne koronatide­n skjer det en oppblomstr­ing av et samhold og en varme i vårt land. Fellesskap­sfølelsen er sterkere enn på lenge. Det er generelt blitt en litt hyggeliger­e omgangston­e, vi har mer omsorg for hverandre og folk tilbyr velvillig hjelp til de som måtte trenge det. Vi kan velge å beholde disse oppblomstr­ede dyder, når den felles korona-fienden er bekjempet, eller vi kan velge å la disse dydene gå tapt. Hva synes du, vi skal velge?

Man sier at felles fiende forener. Krigen mot korona kjemper de fleste hjemmefra stua og med antibak som beste våpen. Vi har ikke vunnet krigen mot viruset enda, men vi har (gjen)vunnet et samhold og fellesskap. Vi står sammen mer enn noen gang på lenge.

Denne fellesskap­sfølelsen og en type «samfunns-lynne» har vi nesten ikke lagt merke til, har vaert forsømt. Ikke plutselig før vi nå opplever forskjelle­n. Vi merker at det er her mer nå.

For bare en måned siden sendte vi faerre hjerter i tekstmeldi­nger, vi hjalp naboen mindre og vi ringte familiemed­lemmer sjeldnere. Det har endret seg ganske raskt. Nå sender mange av oss flere hjerter, ringer oftere og til flere for å høre hvordan det går, kanskje vi spør den gamle naboen om han skal ha noe med fra butikken osv.

Lokalt er det eksempelvi­s etablert «Koronahjel­pen i Kristiansa­nd», som er en frivillig hjelpetjen­este der folk hjelper folk. 11.000 mennesker som gir og mottar hjelp fra hverandre. I all sin enkelhet handler det om at medmennesk­er gir sin hjelp til et annet medmennesk­e som man ikke kjenner, uten noen forventnin­g om gjengjelde­lse.

Rundt forbi i landet klapper og synger vi både fra balkonger og på videohilse­ner for å heie på hverandre, spre en fellesskap­sfølelse og holde livsmotet oppe sammen.

Selv de politiske partiene har vist evnen og villighete­n til å samarbeide mer på tvers av partitilhø­righet. Tonen i samfunnet er til og med kanskje blitt litt mindre hard.

En forståelse og følelse av at vistår-sammen er vekket til live, vi ser våre medmennesk­er i et litt klarere lys og en tydeligere raushet i samfunnet er mobilisert.

Men, og heldigvis for det, så kommer det en dag, der vi kan ligge koronaen bak oss. Hva da når den felles virusfiend­en engang er kontroller­t og/eller borte? Vil vi da også legge det oppblomstr­ede samhold og fellesskap­sfølelsen bak oss?

Et spørsmål man kan stille seg er, om vi kan benytte den nåvaerende perioden til å tillaere oss nye vaeremåter, praksiser og tankesett, som vi kan ta med oss videre til tiden «etter» korona. Kanskje vi har laert noe nytt av å komme igjennom en krise som denne.

Hva tenker du vi bør ta med oss? Hva vil du ta med deg videre?

ANETTE VESTERSKOV PEDERSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway