Fædrelandsvennen

Offentlige områder

Det er i krisetid vi oppdager hva man har, og selvfølgel­igheter blir plutselig viktige. Vi oppfordres til å gå ut og trekke frisk luft. Men vi skal holde avstand.

-

● Plutselig er Odderøya, Baneheia og Jegersberg fulle av folk. For de eldre blir parkene våre viktigere. I København planlegges påbudt gangretnin­g slik at folk ikke passerer hverandre for naerme. Heldigvis har vi den nye parken ytterst på Tangen og den nye parken ved den gamle Kasernen, men det er viktig å befare offentlige friområder.

Den siste fatale beslutning det gamle bystyret gjorde i 2019 var å bygge ned Lund Torv. Byens eneste trygge sentrumsna­ere akebakke blir lagt i skyggen av en blokkbebyg­gelse som beslaglegg­er et offentlig område. Et gårdsbruk som i sin tid ble gitt som parkområde til byens beboere av bondekona Elevine.

På en tur til Beijing for noen år siden oppdaget vi hvor glad folk var for parkene sine. Kineserne bor enda trangere enn nordmenn, men også i Norge bygges nå mange svaert små leilighete­r i sentrum. Kinesere i alle aldre dro ut tidlig om morgenen og benyttet lekeappara­ter i parkene. Noen spilte kort eller spikket på ei treflis. Noen danset. Jeg ble stående å se på en mann som tok mange runder i svingstang. Da han slapp seg ned på bakken så skrev gamlingen stolt «81» i sanden og pekte på seg selv.

Det er ikke siste pandemi vi kommer til å oppleve. Klimakrise­n tvinger folk på vandring, og i Norge må vi belage oss på å ta imot mange klimaflykt­ninger. Samtidig bør vi planlegge for at vi beholder tilgang til frisk luft, sol og mulighet for å bevege seg – både for gammel og ung. Det gamle ordtaket «tenke globalt og handle lokalt» fikk plutselig en ny betydning i Koronapers­pektiv

HARALD STENSLAND

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway