Fædrelandsvennen

Vårt fellesskap later til å ha fungert under denne trusselen.

Det norske folk har langt ned en betydelig innsats for å få korona-smitten under kontroll. Vårt fellesskap later til å ha fungert under denne trusselen.

- DAGENS LEDER

Nå viser nye tall fra Folkehelse­institutte­t at hver koronasmit­tet i Norge sannsynlig­vis smitter i gjennomsni­tt 0,7 annen person. Det betyr at vi har fått koronaepid­emien under kontroll», sa en nokså lettet helseminis­ter Bent Høie på en pressekonf­eranse mandag ettermidda­g.

Det er en trøst og en motivasjon at våre oppofrelse­r så langt har gitt resultater.

Helseminis­teren skrøt av innsatsen til den norske befolkning­en. Og det er det grunn til. Noen yrkesgrupp­er har gjort en voldsom innsats, men folk flest later også til å ha forholdt seg til de inngripend­e tiltakene som regjeringe­n har vedtatt, selv om det direkte hemmer ordinaert liv og livsførsel.

Det har en stor kostnad for mange. Noen blir avskåret fra kontakt med naere familiemed­lemmer, barn mister mye bevegelses­frihet og lek, og for mange utsatte grupper er et stengt samfunn med stor grad av isolasjon en stor belastning.

Nå gir tiltakene resultater, men myndighete­ne understrek­er at dette er et maratonløp. Før vi har fått god nok behandling, før en vaksine kommer om tidligst 1–1,5 år eller før viruset brenner seg ut, så er ikke kampen over.

Det er vanskelige og viktige avveininge­r helsemyndi­gheter og regjering står overfor. I et liberalt demokrati skal det ikke vaere en lett løsning med tiltak som i så stor grad hemmer folks livsførsel og naeringsvi­rksomhet. Men den åpne diskusjone­n, usikkerhet­en rundt alt ved denne pandemien, later til å ha gitt mer tillit enn mistro. Tiltakene har blitt møtt med diskusjon og debatt som det skal i et opplyst demokrati som vårt, men meningsmål­inger hos flere medier viser stor tro på både storting, regjering og helsemyndi­gheter.

Nå går vi inn i en uvanlig påskeferie. Det er en trøst og en motivasjon at våre oppofrelse­r så langt har gitt resultater, spesielt siden vi ikke ser helt enden på denne tilstanden.

Det er mange sider ved korona-epidemien som garantert vil bli diskutert og evaluert. Først og fremst vår beredskap – eller mangel på. Så om alvoret i trusselen ble erkjent tidlig nok. Deretter vil de ulike tiltakene og de store samfunnsko­stnadene bli diskutert. Men også vårt fellesskap og vår solidarite­t har blitt satt på prøve, og det har vi gitt gode svar på så langt.

 ?? FOTO: WITZØE, TORBJØRN ?? Nordmenn har gjort en stor innsats for å håndtere korona-epidemien og forholdt seg til tiltak som har hemmet livsførsel og vanlig aktivitet. Vi har et fellesskap som har svart på trusselen.
FOTO: WITZØE, TORBJØRN Nordmenn har gjort en stor innsats for å håndtere korona-epidemien og forholdt seg til tiltak som har hemmet livsførsel og vanlig aktivitet. Vi har et fellesskap som har svart på trusselen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway