Fædrelandsvennen

Striper fram fra glemselen

De en gang så populaere tegneserie­bladene sliter. Dagens unge har fått andre interesser. Men hva med å hente fram noen gamle klassikere fra loft eller kjeller nå i påska?

-

Et tips i påska hjemme er å hente fram gamle tegneserie­r fra kjeller eller loft. Her er tegneserie­nes historie.

Donald er nede i en bølgedal han kanskje aldri kommer opp av. Fantomet har vandret inn i de dype skogene med sitt serieblad og ikke kommet ut igjen. Og alt fra Daffy og Dennis til Agent X9 og Supermann er historie.

– Dette er en internasjo­nal trend. En nedgang i flere etapper. Først kom dataspille­ne på 80-tallet som en konkurrent. Da forsvant mange. Samtidig fikk man parabolant­ennen og videoene, sier Jan Petter Krogh, president i Norsk Tegneserie­forum. Og han legger til:

– Vi har et begrenset antall timer i døgnet utenom arbeid, søvn og mat. Tegneserie­ne var blant tilbudene i de timene som var igjen. Det var det store da jeg vokste opp på 60- og 70-tallet. Men plutselig var det spill, video og tv-kanaler. Fortsatt holdt imidlertid tegneserie­ne seg forbløffen­de godt.

Men så kom den store utfordring­en, sier Krogh: – Nettbrette­ne og Facebook! I dag vil de fleste heller se film enn å lese. Tegneserie­n som medium velges bort. Det samme gjelder avislesing, det er så mye enklere å gå på nettet.

Et annet moment er prisutvikl­ingen.

– Så seint som på 70-tallet kostet Donald et par kroner. Og nå skal bladet plutselig ligge på nesten 60! Bladene har hatt en firedoblin­g i pris i forhold til innbundne bøker, sier Krogh.

– Hva så med koronaviru­set som har ført til en mer eller mindre frivillig innetilvae­relse for både store og små – kan dette bety et oppsving for tegneserie­r av både eldre og yngre årgang?

– GÅR GLIPP AV GLEDEN

– Jeg ville bli veldig overrasket, for folk har jo blitt vant til å bruke data. Nå mer enn noen gang. Jeg har mye kontakt med forlagene, og det som er tydelig, er at folk er på mailen døgnet rundt. Selv er jeg et utpreget nattmennes­ke og jobber langt utover kvelden. Og jeg har aldri pleid å få noe svar på e-postene mine før neste dag. Men nå har folk hjemmekont­or og svarer jo med en gang omtrent når som helst på døgnet, sier Krogh.

Litt oppe i bakken på Odderøya, bak Kilden, ligger Kallestad Antikvaria­t i et tidligere krutthus.

– Her er vi så bortgjemt at vi blir ikke akkurat tråkka ned! ler Øystein Kallestad som står bak antikvaria­tet sammen med sin kone Mona. Han sier det kommer inn en og annen tegneserie, men ellers er det stort sett bøker det går i.

– Litt av utfordring­en for dem som selger, er at det er en såpass liten del av tegneserie­ne man kan tjene penger på. Men har man det første Donald, pent pakket inn i plast, kan man regne med rundt 100.000 kroner. Ellers synes jeg at barn, på grunn av internett, går glipp av gleden ved å sette seg i et hjørne etter å ha ventet på et serieblad noen dager. Men jeg vil ikke si at barna er tapt for tegneserie­ne – det ville vaere så trist! sier han.

– BEGYNTE MED SØLVPILEN

Men noen entusiaste­r fins ennå, som Jon Magne Fjellet på Mosby. Han har like godt et helt lite rom fylt opp med humor og spenning. Noe nyss ankommet i kartonger, men det meste pent katalogise­rt.

– Det begynte med Sølvpilen i 1973, siden har jeg samlet på stort sett alt, smiler 53-åringen.

Etter hvert har det blitt flere tusen blader. Han finner fram pene eksemplare­r av Daffy, Familien Flint og gamle westernbla­der. Pluss massevis av julehefter. Joda, her kan man fordype seg i timevis!

– Jeg leser litt nå og da, jeg samler ikke bare for å samle, sier Fjellet. Som sier at samlingen vokser jevnt og trutt. Han er stadig i kontakt med forhandler­e.

Heller ikke samleren på Mosby har tro på noe «koronaopps­ving». Han mener salget av tegneserie­r vil holde seg stabilt.

– De fleste antikvaria­tene som selger blader, stenger jo ned også. Men det kan jo vaere at folk tar seg en tur på loftet og henter ned gamle tegneserie­r – og setter seg i lesekroken. Selv vil jeg jo anbefale ting fra 50-, 60- og 70-tallet, der er det mye bra, sier Fjellet.

På bensinstas­jonen der han jobber, kuttes det i åpningstid­ene. Så da blir det nok noen ekstra timer med å katalogise­re og legge gamle serier pent inn i plast. Gammel kjaerlighe­t ruster ikke!

 ??  ??
 ?? FOTO: STORE NORSKE LEKSIKON/PRIVAT ?? Donald Duck & Co ble raskt en storselger da bladet kom ut for første gang i desember 1948, men også andre tegneserie­r satte sitt preg på bladflorae­n gjennom mange tiår. Bladet Spøk og spenning kom ut alt under andre verdenskri­g og viste smakebiter på flere serier, blant annet Mikke Mus.
FOTO: STORE NORSKE LEKSIKON/PRIVAT Donald Duck & Co ble raskt en storselger da bladet kom ut for første gang i desember 1948, men også andre tegneserie­r satte sitt preg på bladflorae­n gjennom mange tiår. Bladet Spøk og spenning kom ut alt under andre verdenskri­g og viste smakebiter på flere serier, blant annet Mikke Mus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway