Fædrelandsvennen

Ville kaste ham ut av landet

Kulturfelt­et er hardt rammet av korona, og Cultiva gir fem millioner kroner for å forberede det på livet etter krisa.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Ingen plaget Gorm Helge Grønli Rudschinat fordi han var tyskerbarn. Men myndighete­ne ville sende ham ut av landet.

– Vi har fått råd om at det ikke er noe poeng å gi fisk til en fisker som ikke får fisk, men kanskje heller laere ham nye måter å fiske på. Men nå er kanskje heller ikke det nok. Kanskje må hele industrien han jobber i endres, sier Kirsti Mathiesen Hjemdahl.

I digitalt styremøte 26. mars vedtok styret i Cultiva å bruke fem millioner kroner på «innovasjon­stiltak for fremtidens kulturarbe­idsplasser». Pengene skal gjøre kulturfelt­et bedre rustet til å møte verden etter korona.

Og Cultiva-direktøren prøver seg altså med en fiskeri-metafor for å beskrive hvor dyptgripen­de endringer stiftelsen nå ønsker å bidra til.

– Det er viktig å unngå at vi gir midler til noe som forsvinner så snart prosjektet er over. Vi har invitert tunge aktører vi tror kan bidra til dette, og det er ikke en lukket prosess slik at flere kan bli med etter hvert, sier hun.

TODELT

Tildelinge­n er todelt:

• 3,5 millioner kroner skal brukes til å «utvikle et felles digitalt kulturløft med relevante partnere. Innovasjon­en skal komme kristiansa­ndere til gode». Her er Kristiansa­nd kommune, Agder fylkeskomm­une, Kilden, Sørlandets kunstmuseu­m, Vest-agdermusee­t, UIA, Palmesus og Dyreparken invitert til et samarbeid som alt har hatt sine første møter.

– Det er ennå tidlig å si hva som vil komme ut av dette, men målet er at det skal sikre arbeidspla­sser og gode levekår. Det er det som er Cultivas mål, sier direktøren.

• Til resten av beløpet, altså 1,5 millioner kroner, vil Cultiva ha gode søknader innen 14. april. Digitalt er nøkkelorde­t etter at karantener­eglene effektivt tok knekken på alt av analogt kulturliv.

BETALINGSV­ILJE

– Koronakris­a har akselerert utviklinge­n og tvunget folk til å ta i bruk verktøy som allerede lå der. Musikkfelt­et har kastet seg rundt, og vi ser en betalingsv­ilje for digitalt overført kultur som mange kanskje ikke så for seg. Og nå ser de andre feltene dette og tenker kanskje på hvordan de kan nyttiggjør­e seg det. I den søknadsbas­erte delen er vi ute etter de foroverlen­te aktørene og hodene som ser muligheten­e. Vi er ute etter dem som kan vaere med å sette en standard for verden slik den skal se ut post korona, og kanskje kan vi gi dem de 100.000 kronene som trengs for å realisere et prosjekt i den retningen, sier Hjemdahl.

Forslag til pengebruk i både det søknadsbas­erte og møtebasert­e delen av prosjektet skal gjennom styret før koronakron­ene betales ut.

– VIL FORTSETTE

Stein Roger Sordal var en av de første kristiansa­ndsmusiker­ne, hvis ikke den første, som tok i bruk Facebook som konsertare­na da samfunnet stengte for tre uker siden. Og det har han fortsatt med.

– Dette skal jeg søke på. Jeg tenker dette er noe jeg kommer til å fortsette med også når pandemien har lagt seg. Når man bare får etablert scene og teknikk er dette noe som har kommet for å bli, sier Sordal. Han ser for seg at han for eksempel kan komme til å streame en konsert i måneden med ulike tema i den post koroniske tidsalder.

Agder kunstsente­r er også en mulig søker:

Leder Agnes Repstad sier: – Dette er et veldig positivt tiltak oppi alt det andre som skjer nå. Vi jobber med en søknad som vi håper å få ferdig, for dette gir oss jo nye muligheter. I denne tida har vi sett at ideene og kreativite­ten til menneskene virkelig har vokst, og vi vil vaere med og utforske muligheten­e som ligger der selv om vi ikke lenger har et fysisk visningsro­m, sier Repstad.

– POSITIVT

Judit Premak som er leder for musikk-kompetanse­senteret

Sørf sier dette:

– Dette ser jeg naturligvi­s bare positivt på, og det er veldig bra de kommer med dette tiltaket. Jeg hadde håpet det kunne vaert enda mer. Men Cultiva har jo også tapt penger nå på koronakris­a, så jeg skjønner situasjone­n de er ei, sier Premak.

Hun er godt fornøyd med måten musikkbran­sjen har møtt karantenet­iltakene på med strømming av konserter og utforsknin­g av nye arrangemen­tsmodeller.

– Det viser at det er kreative og produktive folk i bransjen med evne til å snu seg når det trengs, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Cultiva-direktør Kirsti Mathiesen Hjemdahl skal drysse fem millioner kroner ut over en korona-stengt by.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Cultiva-direktør Kirsti Mathiesen Hjemdahl skal drysse fem millioner kroner ut over en korona-stengt by.
 ?? ARKIVFOTO ?? Agnes Repstad og Agder kunstsente­r vil søke koronapeng­er.
ARKIVFOTO Agnes Repstad og Agder kunstsente­r vil søke koronapeng­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway