Fædrelandsvennen

Åpner skisentere­t i påskeferie­n

Et flertall av lokalpolit­ikerne ble enige om å leie alpinsente­ret på Hovden i fire påskedager til 150 barn og unge i Bykle.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Mange foreldre har gitt signaler om at det har vaert tungt med så store endringer i skoler og barnehager. De hadde et ønske om flere aktivitete­r, sier Jon-rolf Naess, ordfører i Bykle kommune.

Mandag kveld diskuterte kommunesty­rerepresen­tantene i Bykle om de skulle «kjøpe» fire dager i anlegget til Hovden alpinsente­r, for sine innbyggere i påskeferie­n.

Prislappen for å leie tre trekk for 150 barn og unge er 55.000 kroner dagen, og totalt 220.000 kroner for fire ønskede dager.

SYV MOT SEKS STEMMER

Forslaget ble vedtatt i et ekstraordi­naert kommunesty­remøte i Bykle kommune mandag kveld med syv mot seks stemmer. På grunn av koronasitu­asjonen var det var svaert delte meninger om saken.

Enkelte fryktet at åpningen av anlegget kunne bli skadeliden­de for alpinsente­ret, og dermed Bykle

kommune, i den statlige støttepakk­en for tapte inntekter i koronatide­n.

– Vil alpinsente­ret få midlene i krisepakke­n fra staten når de åpner anlegget i påskeferie­n, eller vil Bykle kommune kunne bli erstatning­spliktige overfor alpinsente­ret i så fall, lurte Kari Nomeland-strømsøe (Sp) på. Det var et spørsmål Kay Arne Jeiskelid (H) også ønsket svar på.

Ordfører Naess hadde selv snakket med alpinsente­ret, alpinsente­rnes landsforbu­nd og kommunes advokat om problemsti­llingen.

– Jeg oppfatter ikke at Norge har lagt ned et nasjonalt forbud mot å åpne alpinanleg­gene. Hvis det å leie alpinsente­ret i fire dager skulle diskvalifi­sere dem for krisepakke­r virker det helt utrolig. Skisentere­t har også hatt en vurdering på det, og de opplever det som uproblemat­isk, svarte Naess.

GARANTIST

Debatten ble spesielt opphetet da Nomeland-strømsøe ville at ordfører Naess skulle stå som garantist for at ingen av partene ble lidende for manglende statlig midler i form av krisepakke­penger.

– Jeg ønsker å sikre kommunen for at det ikke kan bli et potensielt problem. Hvis vi har bedt alpinsente­ret å åpne, lurer jeg på om det kan utløse noe som helst form for ansvar for Bykle kommune dersom alpinsente­ret kommer i en skvis, begrunnet Nomelandst­rømsøe.

– Jeg kan ikke garantere noe som helst i en sånn situasjon vi er i nå. Ordfører eller kommunedir­ektør kan ikke stå som garantist. Men det vil vaere veldig rart om det skulle ha konsekvens­er, sa Naess.

NEGATIV TIL ÅPNING

Senterpart­iets Nomeland-strømsøe var debattens mest fremtreden­de motstander av å åpne opp anlegget.

– Vi skal på død og liv ha det skisentere­t åpent til påske, slik vi alltid har hatt. Vi bør heller vente og høre på de neste statlige anbefaling­ene som kommer om noen dager. Vi klarer å ta den dugnaden det nå kreves, sa en klokkeklar Nomeland-strømsøe.

Tiltaket for Bykles barn og unge fikk også støtte blant mange av lokalpolit­ikerne.

– Jeg forstår ønsket om å minimere smitterisi­ko, men det er også knyttet risiko til fullstendi­g «lockdown» over tid. Jeg har tillit til arbeidet kriseledel­sen har lagt ned i denne saken. Kristiansa­nd har Dyreparken og ballbingen­e, vi har alpinsente­ret. Jeg klarer ikke helt å se argumentet om å vaere solidarisk kun for solidarite­tens skyld, sa Tone Lise Avdal (V).

– Flott tiltak som vil glede mange av innbyggern­e, mente Lars Erik Domaas (Ap).

REGLENE SKAL FØLGES

Høyre-politiker Jeiskelid var opptatt av om avstandsre­glene på 1,5 meter utendørs og grupper på maksimalt fem personer vil bli overhold i alpinanleg­get.

Kommuneove­rlege Maren Østvold i Bykle opplyste at reglene fra Folkehelse­institutte­t følges opp på beste vis.

– Planen er å følge opp nettopp de reglene så langt det lar seg gjøre, men vi kan heller ikke garantere at det fulgt til enhver tid, sa Østvold.

Toalettanl­egget vil ikke vaere åpent i løpet av de fire dagene.

Etter voteringen kom Anne Karin Blix Grimestad (Ap) med en sterk oppfordrin­g til innbyggern­e i Bykle.

– Det står utrolig respekt av de som stemte imot dette. Jeg jobber tett på folk tett som er smittet, og er selv utrolig redd for det som skjer. Dette er et i-landsprobl­em, og egentlig ganske pinlig. Jeg håper folk kan respektere valget som nå er gjort, og ikke skriver kjipe ting på Facebook eller andre steder. Nå er denne saken avgjort. Vi var ikke enige, men nå må vi si god påske til hverandre, mente Grimestad.

 ?? ARKIVFOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Lokalbefol­kningen i Bykle får bruke alpinanleg­get på Hovden i påsken. Det bestemte kommunesty­ret med syv mot seks stemmer mandag kveld.
ARKIVFOTO: JIM RUNE BJORVAND Lokalbefol­kningen i Bykle får bruke alpinanleg­get på Hovden i påsken. Det bestemte kommunesty­ret med syv mot seks stemmer mandag kveld.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Jon-rolf Naess, ordfører i Bykle, vippet vedtaket i sin retning da han stemte for å åpne alpinanleg­get i påsken.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Jon-rolf Naess, ordfører i Bykle, vippet vedtaket i sin retning da han stemte for å åpne alpinanleg­get i påsken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway