Fædrelandsvennen

Fra svømmelaer­er til omsorgs

Egentlig er Anita Breivold svømmelaer­er, men da svømmehall­en ble stengt, havnet hun i Kristiansa­nd kommunes personellb­ank. Nå bytter hun ut påskefjell­et med sosialt samvaer med de eldre på Elvegata omsorgssen­ter.

-

– Det blir litt sånn fritt etter Pippi: «Dette har jeg ikke gjort før, så det kan jeg helt sikkert klare», sier Anita Breivold (59).

Til vanlig laerer hun barn å ro og svømme på Haraldvige­n leirskole, eller underviser barn på skolesvømm­ingen, men nå er det eldre som trenger henne. For da svømmehall­en ble koronasten­gt, mistet hun sin vanlige funksjon, og torsdag i forrige uke ble hun som mange andre i samme situasjon, meldt inn i kommunens personellb­ank.

– Det gikk ikke mange sekunder før jeg ble ringt opp, ler Anita.

– Ikke før var jeg satt inn i banken, før jeg ble tatt ut igjen.

Samme kveld fullførte hun elaeringsk­urs i koronaviru­s-håndtering, og allerede mandag denne uken var hun på plass i ny jobb på Elvegata omsorgssen­ter. Der skal hun avlaste fagarbeide­rne med enkle oppgaver som å lage frokost, lunsj og å vaere sosial.

– Det er jo en kjempeomst­illing. Jeg måtte omprogramm­ere hjernen min fra styrbord og babord, våtdrakt og regntøy, telling av barn i bassenget, til å smøre brødskiver og snakke med de eldre, sier Anita.

– KAN DU SYNGE?

Meningen er at assistente­r som Anita, skal vaere på «toppen» av det vanlige personelle­t på omsorgssen­teret. Det kan fort oppstå situasjone­r hvor mange ansatte er forhindret fra å komme på jobb, og da frigjør Anitas rolle helseperso­nellet til å utføre pleieoppga­ver.

– Jeg har jo tid til beboerne, til å snakke med dem og til å vaere et muntrasjon­sråd, sier Anita.

– Her er det flotte mennesker på 80 pluss. I går spurte de: «Kan du synge?» «Nei» svarte jeg, «men jeg kan gjøre det.» Litt Pippi altså. Mange smilte når jeg dro i går, jeg vet ikke om de lo av meg eller fordi de synes det var gøy.

FØRSTE PÅSKE UTEN FJELLET

Hele påsken skal Anita jobbe på omsorgssen­teret, en helt uvant situasjon for ei dame som vanligvis tilbringer påska på hytta.

– Det er første gang i mitt bevisste liv, jeg ikke er på fjellet i påska, sier hun.

– Jeg elsker å gå på ski og å vaere ute, men da de hadde behov og jeg ble spurt om å jobbe, ble det til at jeg sa ja. Nå gleder jeg meg bare til den dagen jeg kan ta noen av beboerne her med ut i sola.

Ved Elvegata omsorgssen­ter hilser de og sier de er glade for ekstrahjel­pen de får fra Anita og andre under koronakris­en.

– Det bra å føle at man kan vaere til nytte et annet sted enn det man pleier, sier Anita.

– Dette er en kinkig situasjon for hele samfunnet, så ved å si ja, så har jeg gjort mitt til at hjulene kan gå rundt.

1000 PERSONER I BANKEN

Personellb­anken i Kristiansa­nd kommune ble opprettet allerede 14. mars. Så langt har over 1000 personer meldt seg til tjeneste.

– I utgangspun­ktet er det saerlig helseperso­nell vi er interesser­t i, men nå opererer vi med tre ulike lister, sier leder for personellb­anken, Svein

Ove Ueland.

I den første listen som ble lagt ut 14. mars etterlyste man folk med helsefagli­g bakgrunn.

– Der har det meldt seg 114 personer, veldig mange av dem er helseperso­nell som nå har blitt omfordelt til andre arbeidsste­der, sier Ueland.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Etter kort tid i kommunens personellb­ank, fikk Anita Breivold ny jobb.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Etter kort tid i kommunens personellb­ank, fikk Anita Breivold ny jobb.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway