Fædrelandsvennen

Vil gi 100 millioner til lokalt naeringsli­v i krise

Kristiansa­nd kommune vil bruke 100 millioner kroner på å støtte et lokalt naeringsli­v i krise. 40 millioner kan tas rett fra kommunens egen kasse.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Nå er det viktig å gi noen signaler til naeringsli­vet, slik at de ser at vi gjør noe, sa ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) da naerings- og eierskapsu­tvalget hadde sitt tredje møte for å behandle en krisepakke til naeringsli­vet i kommunen.

Krisepakke­n er satt sammen av kommunens administra­sjon, Business Region Kristiansa­nd (kommunens naeringsse­lskap), politikern­e og mange representa­nter fra naeringsli­vet.

Bakgrunnen er fare for konkursras, permitteri­nger og oppsigelse­r i kjølvannet av koronasitu­asjonen i Kristiansa­nd. Flere hundre butikker og bedrifter i sentrum, Sørlandsse­nteret og andre deler av kommunen har enten stengt eller redusert virksomhet­en kraftig.

NAERINGSLI­VET FORNØYD

Med noen få forslag til endringer, gikk utvalget enstemmig inn for å gi krisehjelp. Saken blir avgjort av bystyret i slutten av april.

– En tiltakspak­ke på 100 millioner kroner fra Kristiansa­nd er veldig bra. Her er mange gode forslag, sa administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen for Kristiansa­nd-regionen, Trond Backer mot slutten av møtet.

Kristiansa­nd kommune venter å få minst 60 millioner kroner i ekstramidl­er fra staten til krisetilta­k. De er forberedt på å bruke 40 millioner fra egen kasse utenom det.

– Hvis de statlige pakkene gir opp mot 100 millioner til kommunen, mener vi det er mulig å gi mer til naeringsli­vet, sa kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.

Den kommunale pakken kommer i tillegg til de ulike statlige krisepakke­ne.

GRATISTILT­AK

Pakken fra Kristiansa­nd kommune til naeringsli­vet er innrettet med ulike momenter.

Første del er en rekke med 10 tiltak som letter arbeidet for naeringsli­vet. Lista består blant annet av å gi rask og effektiv byggesaksb­ehandling, ha god dialog og sikre anbudskonk­urranser. Denne delen koster ikke noe i kroner og øre.

ALKOHOL OG PARKERING

Det neste er at kommunen tar kostnader naeringsli­vet vanligvis betaler for. Blant annet vil den dekke årlige utgifter til blomster og leie av gategrunn.

I tillegg kan kommunen frafalle omsetnings­avgift for alkohol med inntil 1 million kroner i 2020. Administra­sjonen vil også gå i dialog med de private parkerings­selskapene i Kristiansa­nd for å sjekke muligheten for gratis parkering, for å skape mer aktivitet i sentrum.

Tiltak under dette punktet kan koste inntil 8 millioner.

KLIMA OG INNOVASJON

Det blir også en ordning med tilrettele­gging og tilskuddso­rdninger for inntil 17 millioner kroner.

Her skal inntil 4 millioner øremerkes klima- og miljøvennl­ige naeringer og støtte til omstilling av virksomhet­er.

Inntil 2 millioner øremerkes innovasjon­sprosjekte­r som løser behov i kommunen eller utvikler nye klima- og miljøvennl­ige løsninger. Den største delen på 11 millioner har bredere søknadsmul­igheter.

STOR DEL TIL VEDLIKEHOL­D

Den største potten går til ekstraordi­naert vedlikehol­d på opp til 75 millioner kroner. Kommunen vil fremskynde bevilgning­er for å gi arbeid på for eksempel kommunale bygg og veier.

Det siste punktet i administra­sjonens forslag var at kommunen skulle vaere en aktiv søker på statens øremerkede tiltakspak­ker.

– GRØNN OMSTILLING

Mette Gundersen (Ap) ønsket å sette av en pott som kan brukes på bedrifter som faller utenom statlige krisepakke­r.

Mira Svartnes Thorsen (MDG) foreslo å sette av to millioner til Electric Region Agder. Hun ville ha ekstra tiltak for sykkelveie­r og gratis buss i tre måneder når koronakris­en var over.

– Det er viktig at vi bruker denne anledninge­n også til en grønn omstilling, sa Thorsen. Hun mener at forslaget etter hvert har fått en god og grønn profil.

Forslagene om ekstra pott til de som faller utenfor og penger til Electric Region blir tatt med videre til bystyret.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Oddvar Skisland vil bidra til at naeringsli­vet i Kristiansa­nd kommer seg gjennom krisen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Oddvar Skisland vil bidra til at naeringsli­vet i Kristiansa­nd kommer seg gjennom krisen.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Trond Backer i Naeringsfo­reningen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Trond Backer i Naeringsfo­reningen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway