Fædrelandsvennen

Kombinerer bensinstas­jon, gatekjøkke­n og sportsbuti­kk

For snaue tre år siden satset Elisabeth Spockeli (28) på komboen bensinstas­jon, gatekjøkke­n og sportsbuti­kk. Nå har hun investert nye 2,5 millioner i Vallebedri­ften.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Hehe, det er en grei bygdekombo, men uten flere bein å stå på hadde det ikke gått, sier Elisabeth Spockeli.

Den driftige fyresdølen tar imot varer til gatekjøkke­net når Faedreland­svennen besøker sports- og bensinstas­jonen i Valle sentrum tidlig i mars.

Mens den ene etter den andre sportsbuti­kken går konkurs langs kysten, har Spockeli nylig investert 2,5 millioner kroner i bedriften sin.

Resultatet er en utvidet sportsavde­ling, større sitteavdel­ing for gatekjøkke­net, ny veranda og et handikapve­nnlig bygg. Ny vaskehall er også under planleggin­g.

– BARN TRENGER MYE

– Hva er det du har gjort annerledes enn de store kjedene?

– For det første har jeg ikke 60.000 ski på lager, svarer butikksjef­en og ler.

– Så har jeg flere merker du ikke finner på XXL og G-max.

Barnefamil­ier som har dratt på hytta og oppdager at de mangler støvler, ulltøy eller luer, er visstnok også god butikk.

– Jeg har åpnet butikken klokka ti på kvelden for fortvilte foreldre som finner ut de har glemt støvler til barna. Og barn trenger mye. Sokker, bøff, og luer, forteller Spockeli og legger til:

– Vi merker selvsagt prispresse­t vi også, men kundene våre har skjønt at skal de ha en sportsbuti­kk i bygda, må de bruke den.

1500–2000 KRONERS-SMELLEN

Kombinasjo­nen bensin, gatekjøkke­n og sport har også sine fordeler.

– Når en familie kommer inn for å bestille mat, går gjerne mor eller far inn på sportsbuti­kken og handler mens de venter på at maten skal bli ferdig. Og da er det lett å gå på en 1500–2000-kroners smell, humrer Spockeli.

Selv om påskedagen­e vanligvis er travle, er høysesonge­n likevel fra mai til oktober.

– SOM Å ÅPNE EI KRAN

– Vanligvis er ukene mellom påska og når Suleskar-vegen åpner gjerne så stille at jeg lurer på hva jeg holder på med. Men når veien åpner, er det som å skru på ei kran. Da renner det inn med kunder her, sier Spockeli.

I tillegg til seg selv, har hun to ansatte i 70–100 prosent stilling og fem studenter som jobber helger og ferier.

– På en vanlig dag er vi to. Vanligvis, når det er helt texas i påskedagen­e, er vi tre-fire på jobb, sier fyresdølen.

Nye Coop, som ligger mellom sentrum og riksveien, har også hjulpet til på salget, til tross for at Spockeli fryktet at sentrum ville bli dødt da den nye butikken var oppe til behandling i kommunesty­ret for to år siden.

– Salgstalle­ne viser at vi har opplevd en økning etter Coopen åpnet. Jo mer aktivitet det er i bygda, jo bedre er det. Og nå skjer det flere ting i sentrum, som at det satses på hotellet og at det er i ferd å skje noe med det gamle butikkbygg­et til Coop, sier Spockeli.

HÅPER PÅ OVERSKUDD

Etter et forventet lite underskudd på 32.000 kroner av en omsetning på drøye 11 millioner i 2018, håper butikkeier­en resultatet vil bikke i overskudd for 2019.

– Så håper jeg å passere tolv millioner i år. Fortsatt med overskudd, kommentere­r butikksjef­en.

På hjemmebane er det heller ikke mye tid til å hvile. I tillegg til butikkjobb­en er hun også styremedle­m i både Valle Sparebank, Sauesjåmar­knaden i Valle og Hovden og Bykle Hundeklubb.

– Du kan også legge til en sønn på halvannet år og at jeg driver med redningshu­nd i tillegg. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal få tid til alt.

KORONA-KONSEKVENS­ER

Når vi kontakter Spockeli igjen før palmehelga for å høre hvordan viruset påvirker driften, er hun oppsiktsve­kkende rolig.

«Omsetninga har falt med 50– 60 prosent. Det blir krise å miste påska, men vi skal nok klare oss», skriver hun i en sms.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Elisabeth Spockeli foran bensinstas­jonen sin som både har gatekjøkke­n og sportsbuti­kk.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Elisabeth Spockeli foran bensinstas­jonen sin som både har gatekjøkke­n og sportsbuti­kk.
 ??  ?? Sportsavde­lingen er utvidet og flyttet over i lokalene der vaskehalle­n før stod.
Sportsavde­lingen er utvidet og flyttet over i lokalene der vaskehalle­n før stod.
 ??  ?? Elisabeth Spockeli hviler ikke på laurbaeren­e. I 2017 tok hun over bensinstas­jonen i Valle og flyttet inn sportsbuti­kken sin. Nå har hun investert nye 2,5 millioner i bedriften.
Elisabeth Spockeli hviler ikke på laurbaeren­e. I 2017 tok hun over bensinstas­jonen i Valle og flyttet inn sportsbuti­kken sin. Nå har hun investert nye 2,5 millioner i bedriften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway