Fædrelandsvennen

Jeg har en ro inne i meg på at dette skal gå bra.

Anestesisy­kepleier Cathrine Aanesen fra Kristiansa­nd er forberedt på heftige opplevelse­r når hun skal jobbe på oppdrag for Norge i kriseramme­de Bergamo i Italia.

- TEKST: BIRGITTE KLAEKKEN birgitte.klekken@fvn.no

- Jeg er spent på hva som skjer og ser fram til å høste erfaring som kan komme til nytte her hjemme etter hvert, sier Cathrine Aanensen. Onsdag setter hun seg på flyet med kurs for Nord-italia og Bergamo, området som i det siste har blitt mest kjent for å vaere ekstremt hardt rammet av koronapand­emien med høye dødstall og et helsevesen som er fullstendi­g sprengt på kapasitet. Aanensen er en del av et såkalt Emergency Medicat Team.

Aanensen er ikke redd for hva som vil møte henne.

– Jeg føler meg egentlig veldig trygg, både fordi vi har med eget smittevern­utstyr og fordi vi har trent og trent på dette. Det er også en veldig fin gjeng å reise med, sa hun tirsdag ettermidda­g til Faedreland­svennen.

Det norske teamet består av et personell på 19 leger og sykepleier­e + logistikk.

Tirsdag var de samlet på sivilforsv­arets leir Starum for forberedel­ser.

GODT FORBEREDT

Til daglig jobber Aanensen som anestesisy­kepleier ved Sørlandet Sykehus Kristiansa­nd. Hun har også flere års erfaring fra akuttmotta­ket, i tillegg til at hun var på utenlandso­ppdrag i Bangladesh i 2018. Hun føler seg godt rustet til oppgaven hun nå står overfor.

– Jeg er vant til høyt tempo og til å takle litt heftige situasjone­r. Så hjelper det å vaere 50 år, da har man litt livserfari­ng, sier Aanensen.

Hun forteller at hun har en ro inne i seg for at også dette skal gå bra.

– Det blir debrif hver dag. Vi blir tatt godt vare på. Så må vi selvsagt vaere forsiktige og følge alle smittevern­regler nøye, slik som vi også gjør hjemme.

Anestesisy­kepleieren skal vaere borte i fire uker. Deretter blir det to uker i karantene.

– Jeg gleder meg allerede til å treffe igjen kolleger fra Sørlandet Sykehus og dele erfaringen min med dem, sier Aanensen.

NYTTIG FOR KRISTIANSA­ND

– Jeg er ikke overrasket over at Cathrine tar denne muligheten og sier ja til hjelpe. Hun er en person som tar mye samfunnsan­svar, sier Ann-helen Dolsvåg, enhetslede­r for anestesi ved Sørlandet Sykehus Kristiansa­nd.

Hun forteller at Cathrine Aanensen står på en liste som kan bli bedt av UD om å bistå utenlands.

– Forespørse­len om å bistå i Italia med behandling av Covid 19 kom mandag morgen og så ble det tatt en rask avgjørelse. Vi har i utgangspun­ktet ingen hender å miste, men fordi det ser ut til at Kristiansa­nd ikke har fått den store smitten ennå, tenker vi at det er positivt at hun høster unik erfaring. Tanken er at vi kan dra nytte av dette når den ventede toppen når oss, hvis det går slik vi planlegger, sier Dolsvåg og legger til: – Hun går jo rett i fronten, nå. Og akkurat det tror hun at Aanensen

vil gjøre på en god måte.

– Hun har som en del av det internasjo­nale teamet fått streng opplaering på krisesitua­sjoner. Samtidig gir det å jobbe med anestesi mye nyttig erfaring som hun kan få bruk for der, sier Dolsvåg.

Enhetslede­ren trekker også fram Aanensens menneskeli­ge kvalifikas­joner.

– Hun har en unik evne til å ville andre vel og er alltid villig til å gå i kampen for dem som måtte trenge det, rett og slett et ressursmen­neske på energi og glede.

ULIK KULTUR

Både Aanesen selv og hennes sjef Dolsvåg tror det blir en stor overgang å komme fra Sørlandet Sykehus der det akkurat nå er ganske rolig etter forholdene, til et ekstremt presset helsevesen i Italia.

– Det er i tillegg ulike kulturer. En anestesisy­kepleier i Norge jobber svaert selvstendi­g, nå blir det

kanskje mer pleie. Men jeg har uansett tro på at hun blir en god representa­nt for Kristiansa­nd. Jeg er stolt av henne og hun har sagt at hun er glad for å ha en arbeidspla­ss som heier på henne, sier Dolsvåg videre.

Ordfører Jan Oddvar Skisland ønsker også sykepleier­en fra Kristiansa­nd lykke til med oppdraget. De to kjenner hverandre godt blant annet gjennom arbeid i Start.

– Ei tøff dame med mye helsefagli­g kompetanse. Flott at hun tar en slik utfordring, det er hun i stand til å håndtere. Hun har et organisasj­onstalent utenom det vanlige, sier Skisland.

Også han peker på at hun vil ta med seg nyttig erfaring tilbake til Kristiansa­nd.

– Vi trenger den kunnskapen vi kan få. Samtidig må jeg si at jeg nå føler meg roligere enn for bare en uke siden med tanke på at tiltakene virker og at folk følger opp.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anestesisy­kepleier Cathrine Aanesen fra Kristiansa­nd reiser rett «i fronten» i Italia der koronapand­emien har rammet ekstremt hardt.
FOTO: PRIVAT Anestesisy­kepleier Cathrine Aanesen fra Kristiansa­nd reiser rett «i fronten» i Italia der koronapand­emien har rammet ekstremt hardt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det norske teamet har med eget smittevern­utstyr. Dette bildet er fra tirsdag mens Aanesen og de andre forberedte seg på avreisen hjemme i Norge.
FOTO: PRIVAT Det norske teamet har med eget smittevern­utstyr. Dette bildet er fra tirsdag mens Aanesen og de andre forberedte seg på avreisen hjemme i Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway