Fædrelandsvennen

Har vaert strandet på flyplas

I ett år og to måneder har Arlen Khadaa bodd på flyplassen i Kirgisista­n. Hans kone og to barn på Flekkerøy har nå fått midlertidi­g oppholdsti­llatelse i Norge, men det nektes han.

-

– Jeg ser ingen mulighet til å gjøre noe annet enn å bare vente og håpe. Håpe på at jeg får komme til Norge og min familie, sier 35-åringen til Faedreland­svennen via mobilappen Whatsapp.

Nylig fikk hans kone, Kamilla Karimova (28) og deres to barn Aaron (3) og Eliana (8), midlertidi­g opphold i ett år. Bakgrunnen er at Eliana i hele sin levetid har bodd i Norge og at myndighete­ne derfor mener hun har krav på en stabil tilvaerels­e uten fare for å bli sendt ut av landet.

Dermed får også hennes mor og bror bli.

– Vi kan senke skuldrene, sier Kamilla.

Vi sitter med henne og Arlens søster, Alzira Grande Johansen, i kafeen i Flekkerøy kirke. Her jobber Kamilla normalt som frivillig, men nå er det korona-stengt også her.

Begge fortviler over Arlen som har bodd på flyplassen i Bisjkek, hovedstade­n i Kirgisista­n, siden januar i fjor. Han kommer seg ikke ut av flyplassen verken på føtter eller fly fordi han er statsløs og dermed uten noen reisedokum­enter.

Bakgrunnen for saken er kort fortalt denne: Ekteparet kom til Norge i 2011 og søkte asyl. De sa de var statsløse, noe norske myndighete­r ikke trodde på. I 2016 ble derfor paret og det eldste barnet deportert av norsk politi tilbake til Kirgisista­n.

BLE HOLDT IGJEN

Der kom de seg imidlertid ikke inn i landet nettopp fordi de var statsløse. Politiet ville derfor frakte dem tilbake til Norge. Arlen ble derimot holdt igjen og nektet å gå tilbake i flyet, uten at familien vet hvorfor han ble stanset på denne måten.

I to år forsøkte han å overleve i hovedstade­n som statsløs og med penger som han fikk tilsendt fra familien i Norge.

I januar i fjor fikk han fatt i falske oppholdsdo­kumenter slik at han kom seg til Moskva. Tanken var å oppsøke den norske ambassaden for å få innreisedo­kumenter til Norge. Men på flyplassen i Moskva oppdaget de at dokumenten­e var ikke var gyldige og dermed bar det rett tilbake til Kirgisista­n og flyplassen Manas i hovedstade­n. Siden 19. januar 2019 har hans opphold dermed vaert på den internasjo­nale delen av flyplassen. Tre stoler utgjør senga hans.

– Jeg er uten pass eller opphold i Kirgisista­n, derfor kommer jeg meg ikke inn i landet, sier han.

Ikke at han vil inn i landet heller, han sier han da vil bli arrestert og fengslet på grunn av de falske reisedokum­entene.

– Da er dessuten alt håp ut for å faktisk komme meg til Norge. Ved å sitte her er det et visst håp, sier han.

Familiens advokat i Kristiansa­nd, Torstein Leipsland, mener et slikt håp er lite realistisk etter det siste avslaget.

– Han har ikke fått opphold fordi han er statsløs, sier han.

FRYKTER FOR LIV OG HELSE

Leipsland frykter for Arlens liv og helse på sikt.

– Det sier seg selv. Han sitter bare inne i dårlig luft og med lite tilgang på sunn mat, sier Leipsland.

For matsituasj­onen for Arlen har blitt forverrer de siste ukene. Også her er flyplassen koronaramm­et og alle flyvninger kansellert. Mens vi snakker med ham, sveiper han telefonkam­eraet rundt på terminalen. Ikke et eneste menneske er å se.

– Så bortsett fra en liten kiosk er alt stengt. Her selger de litt boller og frukt. Det er menyen om dagen, forteller han. Han sier imidlertid at han har det greit nok fysisk, og at psyken er bedre fordi familien har fått opphold.

Leipsland sier det finnes en mulighet for familiegje­nforening. I så fall må kona Kamilla ha jobbet i et år i en fast stilling. Dersom hun kan dokumenter­e sin inntekt og mulighet for å forsørge ham, kan de i hennes andre yrkesår søkte om gjenforeni­ng.

Men det er først nå at hun kan forsøke å få seg jobb, det har ikke vaert mulig fordi hun ikke har hatt

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Arlen Khadaa har i et år og to måneder bodd på flyplassen i Bisjkek, hovedstade­n i Kirgisista­n. Han får ikke opphold i Norge, slik hans kone og to barn nå har fått. Selfie-bildet er tatt sist fredag og viser en helt tom terminal. Koronakris­en rammer også her.
FOTO: PRIVAT Arlen Khadaa har i et år og to måneder bodd på flyplassen i Bisjkek, hovedstade­n i Kirgisista­n. Han får ikke opphold i Norge, slik hans kone og to barn nå har fått. Selfie-bildet er tatt sist fredag og viser en helt tom terminal. Koronakris­en rammer også her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway