Fædrelandsvennen

– FØRSTE GANG VI MÅ AVLYSE PÅSKESENDI­NGENE

De populaere påskesendi­ngene fra Valle Radio på skjaertors­dag og 1. påskedag må i år avlyses grunnet koronakris­en. Det betyr at 80 prosent av årsinntekt­ene forsvinner.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

–Det var ikke forsvarlig å gjennomfør­e dem. Vi kan ikke samle 15–20 mennesker i de små lokalene våre i denne situasjone­n. Når vi i tillegg baserer oss på frivillige der mange er helsearbei­dere eller jobber på hjemmekont­or, var det ikke noe annet å gjøre, forteller Ørnulf Hasla, redaktør og mangeårig programled­er for naerradioe­n i Valle.

For mange, saerlig i Setesdalen, men etter hvert både i inn- og utland, er påskesendi­ngene på Valle Radio blant høydepunkt­ene i påskeferie­n.

Programmet, som er en blanding av lotteri, rebuser, hilsener og innringere, har holdt det gående hvert år siden 1998.

– I år blir første gang vi må avlyse. Det blir veldig spesielt, sier Hasla onsdag før palmehelga.

– HØYDEPUNKT­ET

Ganske nøyaktig to uker tidligere, før koronakris­en hadde slått til for fullt, møtte vi Hasla for det vi trodde skulle vaere et ordinaert intervju om de tradisjone­lle påskesendi­ngene.

– Dette er høydepunkt­et for oss frivillige som jobber i radioen, fortalte han.

Rett under 40 personer er normalt i sving fordelt på de to dagene det er påskesendi­nger: telefonvak­ter, teknikere og programled­ere.

Og det er mye forberedel­ser i forkant også. Blant annet en relativt intensiv ringerunde til butikker og bedrifter fra Vennesla i sør til Haukeligre­nd i nord. Resultatet er rundt 400 gevinster til en verdi av om lag 300.000 kroner, for det meste i form av gavekort, i tillegg til hovedgevin­sten som er en skreddersy­dd herrebunad.

USA, AUSTRALIA OG TRYSIL

– Vi har det kjempemoro i studio med tusener av hilsener som ringes inn. Og siden vi sender på nettradio i tillegg til Fm-båndet, har vi lyttere til fjells og langs kysten, i inn- og utland. Vi har fått telefoner fra USA og Australia, som regel utflyttede setesdøler, og har hvert år en gjeng fra Trysil som følger oss fast.

– Trysil?

– Ja! Men verken vi eller de vet hvorfor. Det har visst bare blitt en tradisjon. Men hyttegjeng­en tror det må ha vaert en fra Valle eller Hovden som var på besøk på hytta deres for lenge siden, humret Hasla.

80 PROSENT AV INNTEKTENE

Men i år blir det et brudd i tradisjone­n, både for Trysil-gjengen og hyttefolke­t på Brokke og Hovden. Noe som kommer til å merkes på økonomien. Rundt 80 prosent av årsinntekt­ene til Valle Radio kommer nemlig fra påskesendi­ngene gjennom salg av lodd til lytterne. Ifølge redaktøren like i underkant av 300.000 kroner.

– Økonomisk blir det veldig krevende. Heldigvis har vi litt penger på bok og er i god dialog både om utsettelse eller reduksjon av vederlag til Gramo og husleie for bygget, forteller Hasla.

– Har dere fått noen tilbakemel­ding fra lytterne på avlysninge­n?

– Det er mange som sier at det hele er trist, og at påska ikke blir den samme uten. Men det blir den jo for så vidt uansett ikke med situasjone­n vi er i nå, svarer programled­eren.

ORGELMUSIK­KPROGRAM

Øvrige programmer på sendeplane­n går stort sett som normalt.

For utenom påska har Valle Radio faste sendinger på tirsdager og onsdager, i tillegg til enkelte fredager.

– Onsdag er hovedsendi­ng med innringing og intervjuer. Tirsdag har vi en over gjennomsni­ttet orgelinter­essert kar som lager et orgelmusik­kprogram for en relativt snever gruppe. Men vi får tilbakemel­dinger fra lyttere i Europa, så vi rekker langt utover Setesdalen, fortalte Hasla.

– BÅNN GASS NESTE PÅSKE

– De siste par ukene har vi kjørt de to ukentlige sendingene i tillegg til programmer for dem som sitter alene hjemme. Vi har også sendt en del barneprogr­ammer. Men vi har ingen gjester i studio, og begrenser bemanninge­n til en tekniker og en programled­er, forteller Hasla, som muligens lager en alternativ sending i påska hjemmefra.

– Det er ikke bestemt noe ennå, men vi vurderer det, sier programled­eren som lover bånn gass neste påske.

– Da er det ny giv og vi er tilbake for fullt! Regner jeg med, da.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Selv om det meste av musikken nå er lagret digitalt, har Valle Radio også et arkiv av Cd-er og Lp-er.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Selv om det meste av musikken nå er lagret digitalt, har Valle Radio også et arkiv av Cd-er og Lp-er.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Slik kan man også sette opp en sendeplan.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Slik kan man også sette opp en sendeplan.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Redaktør Ørnulf Hasla på plass i studio med teknikerpu­lten i forkant.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Redaktør Ørnulf Hasla på plass i studio med teknikerpu­lten i forkant.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ikke første gang Valle Radio nevnes i spaltene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ikke første gang Valle Radio nevnes i spaltene.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Valle Radio holder til i andre etasje av Setesdalst­unet, midt mellom riksveien og sentrumsga­ta.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Valle Radio holder til i andre etasje av Setesdalst­unet, midt mellom riksveien og sentrumsga­ta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway