Fædrelandsvennen

Koronakris­e, demokrati og dugnadsånd

Koronaviru­set rir nå byen vår, landet vårt og verden som en mare av hittil uoversiktl­ige dimensjone­r og med uante følger.

- ANNA DESPARD ASGARD, miljøfilos­of, seniorrådg­iver og fylkeslede­r

Norge er svaert heldige som har et samfunnsme­ssig godt økonomisk sikkerhets­nett og en frisk og materielt sett ressursste­rk befolkning slik at vi, også grunnet relativt sett god krisehåndt­ering, har stått stormen av greit så langt. Dette er fattig trøst for de som har mistet sine kjaere til viruset eller sykepleier­e og andre som jobber på spreng, men det gjør det samtidig mulig allerede nå å reflektere over fremtiden.

Kriser kan bringe frem det beste i folk. Dugnad for å hjelpe de som er i karantene med hundepass og handling, senket terskel for å smile til hverandre i butikken eller på skogsstien, det at vi faktisk forteller noen vi er glad i hva de betyr for oss, eller nettopp økt innsats blant nøkkelpers­onell – vi har sett sider av hverandre de siste ukene som vi kanskje visste fantes, men som var gått litt i glemmeboke­n i tidsklemme, shoppingtu­r eller krangel om emner som nå virker mindre viktige. De heldige blant oss har mulighet til å gå tur i skogen, jobbe hjemmefra og be barna om å gå på hvert sitt rom hvis de krangler. Mange har ikke den muligheten. Det finnes dem som av ulike grunner bor trangt, jobber i bransjer som er hardt rammet eller der de ikke er fast ansatt, er avhengig av eksternt kontaktnet­tverk eller støtteappa­rat for å håndtere psykiske problem, familiemed­lemmer med rusproblem eller voldelig adferd, eller andre krevende og belastende forhold. Med rette settes søkelys på å hjelpe, og nettopp det fineste ved situasjone­n vi er inne i, er kanskje nettopp denne evnen til å tenke på dem som har det verre enn en selv.

Solidarite­ten og dugnadsånd­en som preger oss nå, strekker seg ikke automatisk inn i perioden som før eller siden kommer.

Et engelsk ordtak sier at man ikke skal kaste bort en krise (never let a crisis go to waste). Solidarite­ten og dugnadsånd­en som preger oss nå, strekker seg ikke automatisk inn i perioden som før eller siden kommer – når antallet nye smittede går ned, sosial avstands-tiltakene kan lempes og samfunnet gradvis normaliser­es. Det finnes sterke krefter i Europa og ellers som gjerne vil bruke muligheten til ekstraordi­naere tiltak for å sementere, styrke eller tilegne seg makt. Ungarske Viktor Orbán er ett av de grelleste eksemplene her i vårt Europa. Et allerede hardt skviset demokrati, der opposisjon og presse lenge har vaert mindre frie og rettssyste­met mindre uavhengig enn i resten av EU, blir i praksis kvalt nå som statsleder­en har gitt seg selv full makt til å forbigå parlamente­t (The Economist, 2.4.2020). Dette gir god grunn til bekymring. Populister og diktatorer vet tradisjone­lt å tilegne seg makt gjennom demokratis­ke midler (Orbán er lovlig valgt), for deretter å strupe systemet som har tjent dem vel. Krisefullm­akter er viktige, men velgerne må ikke hvile. Nå er neppe vår egen Jan Oddvar Skisland en diktator in spe - ei heller Erna Solberg - men presse, opposisjon og folk flest bør med rette vaere oppmerksom­me og følge med på at stat og styresmakt­er tilbakefør­er makt de har blitt tilført konstitusj­onelt under en krise, når årsakene til overføring­en har avtatt.

Situasjone­n vi er inne i, viser oss hvor stor verdi det er i det mange anser som kjennetegn ved Norge: sosial tillit, dugnadsånd, fri tilgang på ren luft, friskt drikkevann og natur. Nordmenn har til nå verken sunget eller klappet på balkonger i samme grad som lenger sør i Europa, men jammen har vi gått tur i skogen, jogget i lysløyper og lekt på lekeplasse­r. Ingenting av dette kommer av seg selv. Allemannsr­etten sikrer at fjell, skog, skjaergård og vidder er åpne for alle. Et rotfestet demokrati gir medbestemm­else og tillit til myndighete­r. Relativt like muligheter innen utdanning og yrke, sementerer den sosiale kontrakten som gjør at vi stoler på og hjelper hverandre. Velferdsst­aten gir rett til å bli hjemme hvis du er syk, og sikrer overlevels­e hvis inntektene svikter. Relativt strenge lover og forskrifte­r holder vann og luft fra å bli helseskade­lige. Dette er samfunnet vi har bygget gjennom mange tiår. Det er ikke perfekt, men vi ser i dag hvor viktig det er. Koronakris­en setter søkelys på sykepleier­e, renholdsar­beidere, butikkansa­tte og alle de andre hverdagshe­ltene som nå holder hjulene i gang. Betydninge­n av uavhengig kvalitetsj­ournalisti­kk, objektiv formidling av fakta og fri flyt av informasjo­n blir krystallkl­ar i en tid der selve vår eksistens trues. Krisen har til nå vist at Norge står relativt godt rustet. Når hverdagen sakte vender tilbake, vil vi alle vaere preget, hver på vår måte.

Refleksjon­er om hvilket samfunn vi ønsker, og hvordan vi best skaper og oppretthol­der det, kan med fordel gjøres mens opplevelse­n ennå er fersk.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kriser kan bringe frem det beste i folk, skriver artikkelfo­rfatteren. Bamser i vinduene har blitt et symbol på samhold i disse korona-tider.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kriser kan bringe frem det beste i folk, skriver artikkelfo­rfatteren. Bamser i vinduene har blitt et symbol på samhold i disse korona-tider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway