Fædrelandsvennen

Mistillit til demokratie­t?

Hva slags demokrati-syn har egentlig Erna Solberg?

- MALI STEIRO TRONSMOEN, medlem av bystyret og formannska­pet i Kristiansa­nd for SV

● Gang på gang sjokkerer hun med å prøve å samle makt i faerrest mulige hender, og hindre demokratie­t i å virke i krisetider. Nå sist ved å bestemme at de rapportene som skal sikre oss opplyste politiske beslutning­er skal tilbakehol­des fra offentligh­eten! Jeg blir virkelig urolig av dette.

Regjeringe­n har bestilt 3 ulike rapporter som er viktige for å kunne vurdere hvilke korona-tiltak som bør gjelde fremover. Ekspertgru­ppa som skulle vurdere tiltak retta inn mot skoler og barnehager kom nylig med sin rapport. Men kun regjeringe­n får innsyn i den. Hele rapporten blir tilbakehol­dt fra offentligh­eten, fram til regjeringe­n er ferdig med å gjøre de politiske vurderinge­ne og fatte sine beslutning­er! Det samme gjelder Folkehelse­insititutt­ets rapport som vurderer foreløpig effekt av de tiltakene som alt er gjennomfør­t, og en tredje rapport om de samfunnsøk­onomiske konsekvens­ene. Å tilbakehol­de rapportene fra offentligh­eten er både i strid med lovverket, og dessuten viser det skremmende dumskap og selvgodhet fra regjeringe­n.

Er det noe de siste ukene har laert oss, så er det at vi kan prise oss lykkelig for at vi har en mindretall­sregjering som har vaert avhengig av støtte i Stortinget for å få gjennomfør­t både lovendring­er og krisepakke­r. Alt som har kommet fra regjeringe­n har blitt drastisk endret og forbedret etter stortingsb­ehandling. Opposisjon­en har bidratt til at vanlige folks interesser har blitt prioritert opp, og til at demokratie­t har blitt ivaretatt på en helt annen måte enn regjeringe­n i utgangspun­ktet la opp til.

Jeg mener at demokratie­t ikke bare er en fin idé, men også en forsikring mot maktmisbru­k og dårlige avgjørelse­r. Flere hoder tenker bedre enn ett. Alle trenger å få utfordret sine ubevisste tatt-forgitt-heter. Og ikke minst, vanlige folk og deres interesser blir bedre ivaretatt av dem som er valgt til å represente­re nettopp vanlige folk, enn av eksperter og eliter som stort sett lever veldig annerledes liv enn folk flest.

Det er skammelig at Erna Solberg mener offentligh­eten ikke skal få bidra med sine reaksjoner på rapportene, før regjeringe­n fatter beslutning­ene om vår alles felles korona-framtid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway