Fædrelandsvennen

Null tillit til Tangen

Oljefondet­s nye leder er tungt inne i skattepara­dis, og uegnet til den nye jobben som leder av et skatteetis­k offentlig fond.

- SIGRID KLAEBOE JACOBSEN, leder, INGRID HJERTAKER, politisk rådgiver, Tax Justice Network - Norge

● Ifølge Dagens Naeringsli­v har Nicolai Tangen hedgefond registrert på Caymanøyen­e, trust på Jersey og selskap på De britiske jomfruøyen­e. Disse er opprettet for skatteform­ål, sier Tangen. Denne typen holdninger til skatt og åpenhet harmonerer ikke med oppgaven å lede verdens største offentlige investerin­gsfond.

Truster regnes som de mest hemmelighe­tsfulle konstruksj­onene. Jersey har fullt hemmeligho­ld for truster, ifølge Financial Secrecy Index. I teorien skal eieren avskjaere seg helt fra eierskapet. I praksis oppretthol­der vedkommend­e ofte styringen. Dette mer enn antyder Tangen når han sier om sin egen trust: «jeg vil generelt forvente at forvaltern­e tar hensyn til mine ønsker, men de er ikke bundet av dette».

Den internasjo­nale innsatsen mot skattepara­dis handler om å tvinge skattemynd­ighetene der til å dele informasjo­n direkte til skattemynd­ighetene i andre land, fordi svaert mange ikke oppgir inntekter og formuer sine hjemland. De rikeste 0.01 prosent i Skandinavi­a unndrar 25 prosent av skatten de skulle ha betalt, ifølge forskere.

I sitt forsvar av Tangen, sa sentralban­ksjef Øystein Olsen at man velger å organisere hedgefond i «skattemess­ig nøytrale» jurisdiksj­oner (les: nullskatte­land) for å unngå dobbeltbes­katning av fondets investorer. Det største skatteprob­lemet i verden er imidlertid ikke dobbeltbes­katning, men dobbel ikke-beskatning.

Internasjo­nal innsats har bidratt til mer åpenhet i finansverd­enen, totalt sett. Caymanøyen­e har derimot gått motsatt vei, og toppet nylig Financial Secrecy Index 2020. De britiske jomfruøyen­e stiger også på kåringen, og har økt hemmeligho­ldet siden 2018.

I Oljefondet­s «Forventnin­gsdokument på skatt og åpenhet» fra 2017 er budskapet at ledelsen i et selskap har et ansvar som går ut over maksimerin­g av profitt for aksjonaere­r. Dette er et fravaerend­e perspektiv i hedgefondb­ransjen, hvor strukturer for aggressiv skatteplan­legging er standard.

Oljefondet skal vaere en langsiktig investor og som gjennom ansvarlig forvaltnin­g skal påvirke selskaper på områder som klima og barnearbei­d. Hegdefond generelt har stor frihet til å bruke kortsiktig­e, spekulativ­e finansinst­rumenter og kan inngå «veddemål» om selskaper skal falle i verdi. Kontrasten mellom de to typer forvaltnin­g kunne ikke vaert større.

Vi må legge til grunn at Tangen ikke har gjort noe ulovlig, men nettoeffek­ten av skattepara­disenes eksistens påfører andre land et årlig tap av skatteinnt­ekter på flere hundre milliarder dollar.

Koronakris­en ser ut til å bli en verre økonomisk krise enn depresjone­n på 30-tallet. Det er viktigere enn noen gang å stenge muligheten­e for å flytte verdier via skattepara­dis. Da kan vi ikke ha en leder av Oljefondet som tar med seg hegdefondb­ransjens og skattepara­disenes aksept for aggressiv skatteplan­legging inn i sin nye jobb.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway