Fædrelandsvennen

Nei til lekser

Hvorfor må vi ha lekser? Lekser tar mye tid, og det er bare om det vi har hatt om på skolen, så vi laerer jo ikke noe nytt.

- EIRIK MOSEIDJORD BRUNES, 13 år

● Hvis du ikke har fått med deg alt på skolen, så vet du ikke hvordan du skal gjøre det, men du er jo hjemme, så laererne kan ikke hjelpe deg. Hvis foreldrene dine da ikke er hjemme eller ikke skjønner oppgaven, så sitter du fint i det. Jeg vet at lekser er for å repetere det vi har hatt om, men det kan vi jo også gjøre på skolen.

De fleste tror at lekser hjelper elever med å laere faget bedre, men Ssb-forsker Marte Rønning sier at lekser nesten ikke har noe effekt på elevenes skoleprest­asjoner. Derimot presterer noen elever dårligere hvis de får mye lekser.

En undersøkel­se Marte Rønning har gjort, viser at elever med lav sosioøkono­misk bakgrunn og mye lekser presterer dårligere på skolen enn elever med samme bakgrunn og mindre lekser.

Flertallet i en meningsmål­ing utført av Kommunenes sentralfor­bund vil at det skal bli slutt med lekser. Hvis du ikke har foreldre som følger deg opp hjemme, og du ikke klarer leksene selv, så vil leksene føre til at du får dårligere karakterer.

En voksen jobber gjennomsni­ttlig 7.5 timer om dagen og når du går på ungdomssko­len har du kanskje 7 timer om dagen. 7 timer om dagen i tillegg til lekser vil bli over 7.5 timer, og hvis du har litt fornuft, så burde du skjønne at et barn ikke burde jobbe mer enn en voksen. Det er mange som har en eller flere treninger etter skolen og da blir dagen enda mer stressende når du må bruke mye av tida på lekser.

Det kan da ikke skade med en ekstra time på skolen. Da får alle hjelpen de trenger, det går ikke ut over fritiden din og det påvirker heller ikke karakteren­e dine.

Det bør staten ta seg råd til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway