Fædrelandsvennen

Jeg har fått flere spillejobb­er enn jeg har mistet.

Mange ble satt artister på bar bakke som følge av koronaviru­set. De siste har ukene hvor kreative vi sett finne er på å de å nå måter nye publikum på.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

Musikkbran­sjen er i koronakris­e. Det gjelder i aller høyeste grad også for de lokale artistene, som baserer store deler av inntektene sine på livemarked­et.

En del artister har nå funnet en alternativ scene, slik at de kan nå ut til publikum, og samtidig fortsatt tjene penger på yrket sitt. Flere nettsteder har nå dukket opp, blant annet Brakkesyke 2020, Kronerulli­ng og Digitalsce­nen.

Venndølen Erlend Robstad hadde nettkonser­t regi av Kronerulli­ng fra Sentralen i Oslo 22. mars. Artisten har fått inn over 125.000 kroner på det som ble hans mest innbringen­de konsert hittil i karrieren.

– Det tyder jo på at folk setter veldig pris på disse strømmekon­sertene, for det er tross alt frivillig å betale, sa Ropstad til NRK etter konserten.

Lokalt har også artistene begynte å tenke kreativt. En av dem er

Pål Rake. Rogalendin­gen har reist mye rundt for å opptre de siste ti årene. Plutselig ble alle oppdragene avlyst.

BORETTSLAG-TURNÉ

Lokalt har også artistene begynte å tenke kreativt. En av dem er Pål Rake. Rogalendin­gen har reist mye rundt for å opptre de siste ti årene. Plutselig ble alle oppdragene avlyst.

I stedet for å grave seg ned, bestemte Rake seg for å tenke nytt. 20. mars spilte han en mini-konsert for sine naboer i Nybyen borettslag i Kristiansa­nd. Det har nå blitt en konserttur­né fra borettslag til borettslag i regi av Sørlandet Boligbygge­rlag. Så langt har det blitt 21 konserter.

– Jeg har fått flere spillejobb­er enn jeg har mistet. Økonomisk sett har dette gått veldig bra, sier Rake.

Han er klar over at mange artister sliter med å få endene til å møtes nå.

– Men for meg har det handlet om å smi mens jernet er varmt, sier Rake.

Egersund-mannen har også fått tid til å skrive låter. Han har i tillegg blåst liv i sin egen Youtubekan­al, som har ligget brakk de seks siste årene.

– Nå har jeg sluppet fem-seks låter, og hatt karantenek­onserter på Youtube, sier han.

– OPPBLOMSTR­ING

Rake begynte med konserter annenhver dag, men innså at det var i overkant ambisiøst. Nå er planen å ha to i uka.

– For å oppsummere de tre siste ukene, så har det vaert en oppblomstr­ing av kreativite­t for min del, sier Rake.

– Har du bedt folk gi et bidrag på Vipps?

– Nei, jeg har ikke benyttet meg av det ennå. Jeg fått inn penger på undervisni­ngen min (Rake underviser i musikk på Ansgar) og på borettslag-turneen, så jeg lider ingen nød. Det kan godt hende jeg gjør det om en uke eller to.

Selv om han har nok å gjøre nå, er kalenderen tom etter påske. Hvis også sommerens konserter ryker, må han finne på noe nytt for å få inn penger.

– Jeg kommer uansett aldri til å forvalte min artistkarr­iere på den gamle måten. Jeg har fått opp øynene for å legge ut ting på sosiale medier. Jeg trengte nok dette sparket litt, sier Rake.

Han spiller vanligvis foran noen hundre mennesker.

– Jeg la ut et klipp i forrige uke, og det er sett av 3–4000 på Instagram og 3000 på Youtube. Man blir ikke rik av å poste ting der, men det kan vaere et av mange bein å stå på. Jeg tipper vi kommer til å få mange kule internetøy­eblikk av artister vi er glade i framover, sier Rake.

DIGITAL RELEASEKON­SERT

Tom Hugo Hermansen skulle egentlig ha dratt ut på påsketurné denne uka i forbindels­e med debutalbum­et til Keiino. Turneen er avlyst, og albumet er utsatt til 15. mai.

– Vi har investert mye tid og penger i albumet, som jeg hadde håpet vi skulle få igjen. Vi hadde blant annet planlagt fire konserter i Finnmark, som er vårt største marked. Da skulle vi ha lansert og solgt album , sier han.

Problemene blir større om også sommeren ryker. Da pleier Hermansen å ha to spillejobb­er i uka, og er fast inventar på «Sommer på Torvet» med Radiojam.

– En stor del av inntektene mine kommer fra Radiojam og Keiino, så jeg legger ikke skjul på at det er en vanskelig tid. Men det er alltid noen som har det vanskelige­re.

– Hva synes du om alle de digitale tilbudene som har dukket opp?

– Alle begynner å tenke på om det er en annen mulighet til å tjene penger på. Det har gått inflasjon i streamingk­onserter, og det er veldig bra.

– Kommer du til å gjøre noe lignende?

– Det har vaert litt organiseri­ng med Keiino de siste ukene. Vi skal ha en digital releasekon­sert 15. mai, og jeg satser på at vi legger inn alle krefter da, sier Hermansen.

Keiino slapp også en ny låt på strømmetje­nestene fredag, Electric Fields Music.

LIVE PÅ FACEBOOK

Stein Roger Sordal har fått alt av konserter avlyst fram til sommeren. Musikeren har brukt de siste ukene på å skrive musikk, i tillegg til å hjelpe barna på ni og 13 med skolearbei­det.

– Hadde jeg vaert lite inspirert, ville dette vaert en vanskelig tid. Nå som jeg har litt giv, prøver jeg å kjøre på så mye som mulig. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden, sier han.

Sordal har riktignok kastet seg på den digitale bølgen. 13. mars holdt han sin første livekonser­t på Facebook. Den har til nå hatt 12.000 avspilling­er på Facebook.

– Har du en relativt god telefon og et relativt godt nett, kommer du langt. Jeg har holdt det til min egen kanal, og synes det har vaert helt ok.

Fredag har han sin tredje. De 250–300 seerne som til enhver tid har fulgt med på nettet, har vippset ham penger, uten at Sordal har oppmuntret til det.

– Jeg har fått inn det jeg vil kalle et gjennomsni­ttlig godt honorar for en spillejobb. Jeg hadde stått sterkere hvis jeg hadde hatt spillejobb­ene mine, men jeg har fått unna litt regninger, sier Sordal, som har lekt med tanken om å ha konserter på nett hver 14. dag framover.

– Hvordan blir de neste ukene, tror du?

– Det er usikkerhet­en som er vanskeligs­t. Jeg får litt utsettelse på skatt og sånne ting. En ting er at det hjelper nå, men jeg tenker litt på framtiden. Det hjelper ikke å utsette så mye hvis jobbene uteblir, sier Sordal.

Han har også har sjekket med Nav om det er mulig for ham å få dagpenger.

– Husholdnin­gen Casa Sordal skal gå rundt, og det skal bli mat på bordet, uansett. Det er bare å stramme inn budsjettet. Jeg har solgt unna en del gitarer og musikkinst­rumenter jeg ikke har bruk for, sier Sordal.

– Tror du artistmark­edet kommer til å endre seg på grunn av denne krisen?

SLIPPER NYTT ALBUM

– Ja, jeg tror på en måte det. Det vi ser med nettkonser­ter er ikke nødvendigv­is noe som kommer til å slutte når markedet blir friskmeldt.

Marte Wulff går litt mot strømmen, og slipper en ny plate 24. april. Den heter «Ringer i vannet».

– Hvorfor utsetter du ikke utgivelsen?

– I og med at alt er usikkert i denne bransjen, kan det like gjerne slå ut positivt som negativt, sier Wulff, som har latt seg inspirere av klimakrise­n på albumet.

– Det har mange fellestrek­k til koronakris­en, og mange av tekstene på plata fremstår som veldig aktuelle.

Hun opplever at mange av fanesakene til miljøforkj­emperne naermest blir bekreftet nå.

– Dersom samfunnet bare forstår alvoret i en situasjon, er man villig til å gjøre ganske store omstilling­er. Det er smart for et samfunn å tenke på solidarite­t og felleskap, sier Wulff.

Personlig synes artisten at det er skummelt at alt har stoppet opp.

– I et klimapersp­ektiv er det på mange måter veldig bra. Men jeg er vant til en usikker økonomi, så sånn sett er ikke ting så annerledes, sier Wulff.

– Hva skal du gjøre framover? – Jeg er i gang med et onlinekurs i Abelton Live (et dataprogra­m der du kan produsere og mikse all musikk selv). Jeg prøver å finne nye metoder for å bli mer selvstendi­g i opptredend­e mine.

Wulff kommer også til å streame releasekon­serten sin.

– Jeg vet ennå ikke på hvilken kanal. Plutselig er det kjempemang­e muligheter, sier hun.

 ??  ?? Erlend Ropstad fikk inn 125.000 kroner på konserten sin fra Sentralen i Oslo via det virtuelle nettstedet Kronerulli­ng.
Erlend Ropstad fikk inn 125.000 kroner på konserten sin fra Sentralen i Oslo via det virtuelle nettstedet Kronerulli­ng.
 ?? FOTO: PER MOSEID ?? Pål Rake begynte med å holde en konsert for sitt eget borettslag. Nå har det blitt en hel borettslag-turné.
FOTO: PER MOSEID Pål Rake begynte med å holde en konsert for sitt eget borettslag. Nå har det blitt en hel borettslag-turné.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ??
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 13. mars streamet Stein Roger Sordal sin første koronakons­ert på Facebook.
13. mars streamet Stein Roger Sordal sin første koronakons­ert på Facebook.
 ?? FOTO: ASTRID NILSEN ?? Her spiller Pål Rake for sine naboer i Nybyen borettslag i Kristiansa­nd.
FOTO: ASTRID NILSEN Her spiller Pål Rake for sine naboer i Nybyen borettslag i Kristiansa­nd.
 ??  ?? Marte Wulff skal streame releasekon­serten sin for det nye albumet som slippes 24. april.
Marte Wulff skal streame releasekon­serten sin for det nye albumet som slippes 24. april.
 ?? FOTO:PG FORDAL ?? Tom Hugo Hermansen (t.v.) og Keiino skulle egentlig ha gitt ut debutalbum­et sitt i mars. Det er nå utsatt til 15. mai.
FOTO:PG FORDAL Tom Hugo Hermansen (t.v.) og Keiino skulle egentlig ha gitt ut debutalbum­et sitt i mars. Det er nå utsatt til 15. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway