Fædrelandsvennen

Gründerne på Dølen gir seg ikke

Etter tre tøffe oppstartså­r skulle Else og Øyvind tjene penger i 2020. Så kom koronakris­en.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Else Haugland og Øyvind Olsen på Hotell Dølen på Evje skulle nå tjene penger etter tre trange oppstartså­r. Så kom koronaen.

Alt av møter, konferanse­r og overnattin­ger er avbestilt så langt den grå staeren kan se. Vi har redusert åpningstid­ene betrakteli­g, permittert alle tilkalling­svikarene og laerlingen vi hadde. Så nå er det bare meg og gamle Olsen (les: ektemannen) igjen i en haltende stilling, sier Else Haugland, hotellsjef for tradisjons­rike Dølen Hotel i Evje.

Det høres dystert ut, men ekteparet og gründerne Else Haugland og Øyvind Olsen har langt ifra gitt opp. Med en stor dose pågangsmot og en like stor dose humør, har de bestemt seg for ikke å la seg knekke av krisen. Men mer om det seinere.

TRE ÅRS OPPSTARTSP­ERIODE

Tidlig i mars, før skoler og barnehager ble stengt, møter vi ekteparet i restaurant­delen av hotellet. I snaue tre år har den tidligere kokken på Superspeed og banksjefen i Sparebanke­n Sør drevet hotellet som ligger midt mellom riksveien og Otra i sentrum av Evje.

– Jeg trodde vi skulle drive en restaurant med noen hotellseng­er på si. Så har det blitt motsatt: vi driver et koselig lite hotell med restaurant, sier Olsen, før både han og kona reklamerer for alt Evje og Setesdal har å tilby.

Etter noen i overkant lange arbeidsdag­er i starten, har ekteparet nå mer normal arbeidstid.

– Vi har mer kontroll nå, og vet hva som venter oss. Jeg tar morgenvakt­a og frokosten, siden Øyvind liker å sove lenge. Han tar over til lunsj, så går vi hjem og tar en kaffe, før vi er tilbake på kvelden, forteller Haugland.

For innenfor veggene til det nå 100 år gamle bygget, arrangeres konferanse­r, arrangemen­ter, bryllup og selskap. Det overnattes og spises.

– I 2020 SKULLE VI GÅTT I PLUSS

Offentlig tilgjengel­ige regnskapst­all for de to første driftsåren­e viser en omsetning på fem millioner i 2017 og 5,85 millioner i 2018. Oppstartså­ret endte med et underskudd før skatt på 760.000 kroner, som ble redusert til 153.000 i 2018.

– 2019 vil også vise et lite underskudd, mens 2020 skulle bli året hvor vi gikk i pluss. Nå har vi rutinene klare og er ferdig med investerin­gene, sier Olsen.

Belegget på de tolv hotellromm­ene har sakte, men sikkert økt. Det har også blitt flere besøkende vinterstid.

– Nå skal det jo ikke mye til for å fylle hotellet, men sommerhalv­året er generelt bra, og klarer vi halvfullt belegg på vinteren, er vi fornøyde, sier Olsen.

I høysesonge­n, som går fra mai til september, er det først og fremst nordmenn og nordeurope­ere som besøker hotellet. Vinterstid er det en overvekt av menn som er på tjenestere­ise eller jobber lengre perioder i bygg- og anleggsbra­nsjen.

KONFERANSE­R OG JAZZKLUBB

Konferanse og selskap er også noe ekteparet satser på.

– Vi har alt mulig fra årsmøter og småmøter til lunsj-til-lunsjkonfe­ranser og smågrupper og avdelinger i bedrifter som booker hele hotellet. Nylig arrangerte vi konferanse for 125 personer, hvor vi lånte kommunens flerbruksh­us men serverte lunsj her på hotellet, forteller Haugland.

Som den familiebed­riften Dølen Hotel er, har også deres tre voksne barn hjulpet til på hotellet. Og siden begge sønnene er jazzmusike­re, har det lille hotellet etablert noe så sjeldent som en jazzklubb.

– De kaller det «Dølen konsertser­ie» og arrangerer jazzkonser­ter med jevne mellomrom. Ellers har vi en intensjon om å vaere litt annerledes, og arrangerer derfor litt smalere konserter på intimscene­n vår, forteller Haugland.

AVLYST 100-ÅRSJUBILEU­M

100-årsjubilee­t for dagens Dølen-bygg (det første sto ferdig i 1887 men brant ned og ble bygd opp igjen i 1920) må derimot avlyses.

– Vi hadde planlagt et stort arrangemen­t med konferansi­er, treretters middag og konsert, så det var kjedelig. Samtidig er jeg inderlig glad for at vi er så små og kan drive stedet alene. Vi har heldigvis ikke grupper på 200 som avlyser, sier Haugland.

To uker etter besøket vårt, har reiselivs- og utelivsbra­nsjen fått seg en bråstopp. Ekteparet på Dølen ønsker likevel å holde driften på hotellet noenlunde normalt.

– INSPIRERER VELDIG

Hotelldrif­ten er fortsatt åpen, men brukte hotellrom blir satt i en ukes karantene etter bruk.

– Vi prøver også å ha restaurant­en litt åpen for at folk ikke skal glemme oss vekk. Vi har kuttet bufféter og begrenset menyen, men håper å sende et signal til bygda om at vi fortsatt er der for dem, sier hotellsjef­en.

– Funker det?

– Ja, faktisk! På lørdag føltes det nesten som om det var fullt, selv om folk satt med to meter mellomrom. En av gjestene var ordføreren, og da han reiste seg etter måltidet ble det helt stille i restaurant­en, som om folk ventet på en tale. «Nå må vi stå sammen», sa han før han gikk. Noe som gjorde at jeg og gamle Olsen gikk hjem med en skikkelig god følelse. Det inspirerer veldig!

PLANLEGGER DUGNADSFES­T

De håper begge at sommeren kan bli bra for hotellet, tross at alle tiltak neppe er borte.

– Jeg tror folk vender seg til den nye normalsitu­asjonen. At man kan gå ut og spise og ta seg et par øl, men samtidig holde avstand og beskytte seg mot smitte. Vi håper i alle fall det, sier ekteparet og legger til:

– Så planlegger vi en heidundren­de dugnadsfes­t for bygda på hotellet når dette er ferdig!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ekteparet Else Haugland og Øyvind Olsen vil ikke la en koronakris­e knekke driften på hotellet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ekteparet Else Haugland og Øyvind Olsen vil ikke la en koronakris­e knekke driften på hotellet.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Else Haugland ved en av hotellets to bardisker.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Else Haugland ved en av hotellets to bardisker.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Øyvind Olsen og Else Haugland sa opp jobbene som kokk og banksjef for å satse på Dølen Hotel i Evje. 2020 var året de skulle gå i pluss.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Øyvind Olsen og Else Haugland sa opp jobbene som kokk og banksjef for å satse på Dølen Hotel i Evje. 2020 var året de skulle gå i pluss.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Øyvind Olsen holder stand ved grytene selv om koronakris­en har satt begrensnin­ger for restaurant­en.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Øyvind Olsen holder stand ved grytene selv om koronakris­en har satt begrensnin­ger for restaurant­en.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Det har vaert få hotellgjes­ter under koronakris­en. Dersom noen overnatter i et rom, blir det satt i karantene i ei uke.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Det har vaert få hotellgjes­ter under koronakris­en. Dersom noen overnatter i et rom, blir det satt i karantene i ei uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway