Fædrelandsvennen

Åpnet Mandal fengsel

Mandag åpnet justismini­ster Monica Maeland nye Agder fengsel. Det vil bli landets største fengsel med høyt sikkerhets­nivå for menn med totalt 300 plasser i Mandal og Froland.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

– Dette er et enormt framsteg og løft for kriminalom­sorgen. I utgangspun­ktet har Norge verdens beste kriminalom­sorg, men Agder fengsel legger til rette for kriminalar­beid på en helt ny måte, sier justis- og beredskaps­minister Monica Maeland til Faedreland­svennen.

100 av plassene er lagt til den 65 dekar store avdelingen i Mandal, mens de resterende 200 plassene havner på den 95 dekar store avdeling i Froland.

Fengselsby­gget ble åpnet innenfor planlagt tidsramme, til tross for risiko for forsinkels­er grunnet Covid-19. Prosjektet ser ut til å bli fullført innen kostnadsra­mmen på 726 millioner kroner, ifølge Statsbygg.

NYE DIGITALE LØSNINGER

Målsetting­en med fengselet har vaert å ta kriminalom­sorgen videre innenfor digitalise­ring, med eget digitalise­ringsprosj­ekt som del av byggeprosj­ektet. Det innebaerer at innsatte vil ha tilgang til digitale selvbetjen­ingstjenes­ter fra Nav, Skatteetat­en, helsevesen­et, kommunen og få mulighet for å kommuniser­e med pårørende.

– De digitale løsningene vil bidra til bedre kontroll av de innsatte, og at de innsatte, pårørende og ansatte vil oppleve soningen som enklere og sikrere, sa Maeland i sin tale under åpningen.

I fengselet er det lagt til rette for et pust- og bevegelses­system som reagerer på lite aktivitet i rommet, med mål om å redusere antall selvmord.

Foreløpig er det ikke lovhjemmel til å bruke systemet, men justismini­steren forteller at det vil sendes et lovforslag til Stortinget som skal til behandling og forhandlin­g om å få bruke systemet.

KAN HANDLE OG LAGE MAT SELV

I tillegg til digitale løsninger, vil de innsatte kunne drive rehabilite­ring med tilbud om utdannelse, arbeid og aktivitet. Blant annet vil det vaere mulig å disponere egne penger, handle og lage mat, samt ta ansvar for eget liv innenfor murene.

– Alle innsatte skal tilbake til samfunnet. Samtidig som vi skal gi straff for kriminell handling, skal vi i soningsper­ioden legge til rette for å få flest mulig i utdannelse og i arbeid, beskriver justismini­steren.

Regiondire­ktør Trygve Fosse mener nye Agder fengsel vil gi et løft til regionen.

– Vi synes det er veldig kjekt at region Sørvest ble valgt til dette prosjektet. Med dette fengselet har regionen fått en unik mulighet til å gjøre noe virkelig bra, samtidig som vi har gode økonomiske rammer for drift, sier han.

– FOKUS PÅ FRAMTIDEN

Fengselets drift blir nå overlatt til fengselsle­der Frank Tveiten Johansen og hans kolleger.

– Etter fire knallharde og morsomme år, er det med stor ydmykhet jeg og mine kolleger nå skal drive fengselet. Agder har en visjon med fokus på framtiden, som innebaerer moderne teknologi og tenkning, bedre metoder og samarbeid med de innsatte, sa fengselsle­deren foran forsamling­en.

– Agder fengsel skal vaere teamarbeid, hvor vi tilstreber å finne balansen mellom kontroll og mulighet til rehabilite­ring. Mennesker trenger noen som bryr seg, setter grenser, og samtidig beholde handlingsr­om til å gjøre sine valg. Da blomstrer mennesker, og endring vil skje. Det er det vi skal drive med her i Agder, fortsatte han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her ankommer justis- og beredskaps­minister Monica Maeland nye Agder fengsel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her ankommer justis- og beredskaps­minister Monica Maeland nye Agder fengsel.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik er fasaden til det nye fengselet i Mandal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Slik er fasaden til det nye fengselet i Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway