Fædrelandsvennen

Knerten til unnsetning – får premiere midt i koronatide­n

Den norske filmen «Knerten og sjøormen» fikk fremskynde­t kinopremie­ren til 3. juli og er snart klar for kinopublik­um. – Det er viktig å lage god barnefilm, sier regissøren.

-

Hele filmbransj­en har denne våren vaert preget av koronakris­en, men spillefilm­debutant, Tove Undheim, forteller at det ikke ble kritisk for «Knerten og sjøormen».

– Vi var ferdige med opptakene før koronakris­en satte inn, så det har gått fint, sier regissøren til NTB når det naermer seg premiere. Denne gangen skal Knerten og Lillebror (7) på sommerferi­e og turen går til sommerøya til Tante Thea. Her blir de kjent med Eddy (8) og den selvutnevn­te sjøormeksp­erten Blegen. På spørsmål om hvordan det var å skulle jobbe videre med Anne Cath. Vestlys ikoniske karakterer, sier Undheim:

– Det er en utrolig spennende utfordring å jobbe med en del av vår kulturarv, som nettopp Knerten er. Da Aksel Kielland og jeg startet på skrivepros­essen med manuset, leste vi oss gjennom alle bøkene om Knerten. For oss var det viktig å videreføre tonen og universet fra Vestlys bøker inn i filmmanuse­t. Hun skyter inn:

– For meg har det vaert viktig å lage en relevant film hvor vi tar opp temaer som barn er opptatt av i dag. Derfor grep jeg også sjansen til å ta inn et miljøaspek­t i filmen – nemlig plast i havet.

RAMPETE JENTEKARAK­TER

Filip Mathias Eide, som spiller Lillebror, og Sjur Vatne Brean, som spiller storebror, var begge med i forrige film. Ny stemme til Knerten sørger Scott Maurstad for, og ifølge regissøren er Knerten gjenkjennb­ar fra de forrige filmene.

– Ja, han er fortsatt den samme gøyale og rappkjefta furukviste­n, slår hun fast. og forteller at hun har skrevet inn en litt rampete og tøff jentekarak­ter denne runden, som utfordrer Lillebror på flere måter.

– Testvisnin­gene viser at barna liker henne veldig godt, både store og små, forteller regissøren – som er spent og glad når filmen nå er i boks.

– Det er veldig stas å spillefilm­debutere, spesielt med en film som «Knerten og Sjøormen» som har sjansen til å nå ut til så utrolig mange. Jeg er veldig stolt av filmen, glad for hva vi har fått til, og jeg gleder meg til å vise den, fastslår hun.

GRØSSER NESTE UT

Undheim håper folk tar med seg budskapet om at venner er viktig – og at sammen kan man klare alt.

– Også håper jeg at filmen vil stimulere barnas egen fantasi og eventyrlys­t. Dette er blitt en litt rampete og morsom feelgoodfi­lm for hele familien, så jeg tror at publikum går ut av kinomørket og inn i sommeren med noen rykk i disco-foten – og et stort glis om munnen.

Selv om hun tror filmen kan underholde hele storfamili­en, understrek­er hun:

– Med denne filmen er det helt klart barna som er mitt fokus. Det er et publikum vi virkelig må ta på alvor. Jeg mener det er viktig å lage god film for barn, fordi det er nettopp da man gjerne har de største filmopplev­elsene. Jeg husker selv hvor fantastisk det var å se Ronja Røverdatte­r, Indiana Jones og Jurassic Park. Men er det en god film for barn, så vil de voksne også like den.

Filmskaper­en tar ikke helt fri selv om sommerferi­en står for døren:

– I sommer skal jeg besøke noen venner som har et sommersted nede ved Risør. Og så blir det en del jobbing, jeg holder på med å skrive manus til min nye spillefilm – en spennende og magisk grøsser for barn.

 ?? FOTO: SF STUDIOS ?? Svinger seg igjen – og redder kinosommer­en for de små: «Knerten og sjøormen» får julipremie­re.
FOTO: SF STUDIOS Svinger seg igjen – og redder kinosommer­en for de små: «Knerten og sjøormen» får julipremie­re.
 ?? FOTO: SF STUDIOS ?? Filip Mathias Eide og hans nye bestevenn Eddy, skrevet inn i historien for å få med en «tøff jentekarak­ter». Hun blir spilt av Mia Ålvik.
FOTO: SF STUDIOS Filip Mathias Eide og hans nye bestevenn Eddy, skrevet inn i historien for å få med en «tøff jentekarak­ter». Hun blir spilt av Mia Ålvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway