Fædrelandsvennen

Brennesle er supermat

Brennesle er supermat for både folk og planter. Her er fem forslag til bruk av den brennende supervekst­en.

- MARI HORVE REITE Mari er journalist i Faedreland­svennen. Hun blogger om det å dyrke sin egen mat og veien mot et grønnere familieliv.

Her er fem forslag til hvordan du kan bruke den brennende veksten til god mat.

Med jevne mellomrom dukker det opp supermat som blir trendy blant bloggere og helsegurue­r. Det fører ofte igjen til salg av dyre produkter som skal gi jern-helse. Hvetegress, spirulina-alger og chiafrø er bare noen eksempler.

Men brennesle er en helt topp supermat som jeg gjerne vil slå et slag eller to for. Den lett å finne, lett å kjenne igjen og helt gratis.

Vi begynner med hva den kan gjøre for deg i hagen.

NESLEVANN

Så snart brenneslen­e titter opp om våren, kan du gå i gang med å lage neslevann til plantene dine. Absolutt alt som er grønt og skjønt kan ha godt av litt supernaeri­ng fra brennesler. Neslevann inneholder mye nitrogen og er svaert enkelt å lage. Fyll ei bøtte av et eller annnet slag med nesler og hell vann over. Slik skal det stå i to uker.

Det lukter nokså forferdeli­g av bøtta etter hvert, men plantene elsker det. Du blander neslevanne­t inn i vannkanna, i forholdet én til ti. Jeg bruker det saerlig til tomater og kål, som strutter av glede etter en omgang med neslevann.

For å minimere lukta fra bøtta, kan du ha lokk over. Min bare står i et bortgjemt hjørne i hagen. Etter hvert som jeg bruker av vannet, fyller jeg på med nesler og vann. Planter som skal gå i vinterdval­e bør ikke gjødsles så seint på året. Ellers er det bare å kjøre på.

I år er neslevann mer å anbefale enn noensinne, siden hobbydyrke­re i Norden har oppdaget store skader og deformerin­g på plantene etter å ha brukt flytende økologisk gjødsel av ulikt slag. Det skyldes sprøytemid­ler, som har havnet i gjødselen, trolig fordi hester har beitet på ugress som er sprøytet. I Sverige har Ica trukket tilbake sitt økologiske gjødsel etter at forbrukere og hageblogge­re har slått alarm.

Desto større grunn til å lage sitt eget, så vet du hva du fostrer opp grønnsaken­e dine med.

SPIS DEN

Det er litt rart, for utpå vinteren får jeg alltid så lyst på brennesle, eller brennesles­uppe. Ungene begynner også å spørre etter neslesuppe, det er en favoritt for dem.

Da tenker jeg at jeg burde ha hatt noe på frys. Det går nemlig fint an å forvelle og fryse nesler. Bruken er ellers omtrent som spinat, med unntak av at nesler ikke kan spises rå. Men kokt/frest i panna, for eksempel med litt løk/hvitløk, kan de brukes i pasta, pai, sauser og supper, blant annet.

Unge skudd av nesler er best. Men om du plukker dem jevnlig, setter de nye skudd hele sommeren.

I gamle dager ble nesler brukt som en vårkur, for å gi energi etter en lang vinter. Brennesler er rike på jern, så det er kanskje ikke så dumt å bruke for å få litt ekstra futt om våren.

DRIKK DEN

Brennesle er supert å tørke og bruke som te. Brennesle-te inngikk i nevnte vårkur, og er brukt som middel mot en rekke plager. Blant annet mot leddplager, nyreplager, fordøyelse­besvaer og blodmangel.

Teen skal også virke godt for å stimulere melkeprodu­ksjon for ammende.

Ikke lite, med andre ord. Jeg kan ikke gå god for alle disse virkningen­e. Men jeg tror at det er lurt å drikke en kopp eller to med god urtete daglig. Her bør brennesle inngå.

Jeg synes ikke den smaker saerlig godt alene. Er du som meg, så kan du blande inn urter og blomster med sterkere smak. For eksempel mynte, solbaerbla­der, kløverblom­ster, sitrontimi­an eller sitronmeli­sse.

PULVER

I tørket tilstand er neslene lette å male eller knuse til et pulver. Siden det er så sunt, har jeg gjerne dette pulveret i ulik mat. Det er en måte å lure litt naering inn i barna, som jeg synes spiser lite grønnsaker til tider.

Jeg har neslepulve­r i brød, grøt, pannekaker­øre, pastasaus og smoothie. Hvis jeg tar så mye at pannekaken­e blir grønne, får jeg protester. Men litt går helt ubemerket hen.

BRUK TIL HUD OG HÅR

Dette skal jeg innrømme at jeg ikke har lang erfaring med. Jeg har forsøkt neslesåpe til håret, som jeg har kjøpt fra en lokal såpemaker.

Etter å ha lest effektene av nesler, fikk jeg lyst til å teste det som skjønnhets­produkt. Brennesle har mye silisium, som har god effekt på hud, hår og negler. Jeg er ikke den som bruker mest tid foran speilet på badet. Men nå fikk jeg lyst til å teste avkok av nesle for hud og hår.

Jeg testet dette ved å koke opp vann sammen med en full gryte med nesler og la det koke i 30 minutter. Så skylte jeg håret og huden med vannet. Det skal både stimulere til hårvekst (håper ikke på kroppen) og virke godt mot for eksempel eksem.

Så nå ser jeg fram til tykt hår utover sommeren, og ekstra ungdommeli­g hud.

Et lite tillegg til slutt: Hvis du skulle brenne deg på neslene når du plukker, noe som er svaert sannsynlig, er visstnok den beste medisinen å skylle med avkok av nesler der det gjør vondt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slik «lurer» jeg supermat i ungene. Et lite dryss på pizzaen, for eksempel. Ingen merker det, hvis jeg ikke blir for ivrig.
Slik «lurer» jeg supermat i ungene. Et lite dryss på pizzaen, for eksempel. Ingen merker det, hvis jeg ikke blir for ivrig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway