Fædrelandsvennen

Sin travleste forsommer

Skjaergård­stjenesten i Kristiansa­nd har allerede opplevd sin travleste forsommer. Det kan bli trangt om plassen når flere båtturiste­r kommer til landsdelen.

-

S k jaer gårds tjenesten i Kristiansa­nd har allerede opplevd sin travleste forsommer. Og utover i ferien blir det nok nok å gjøre.

– Sommeren kom veldig brått i år, sier Dag Rosseland.

Han er skipper på «Dybingen», en av skjaergård­stjenesten­s to båter i Kristiansa­nd. I 18 år har han bidratt til å tømme søppel, vaske toaletter og strigle kommunens anlegg langs kysten. Årets vår og forsommer har vaert helt spesiell.

– Det har blitt en del ekstraarbe­id som følge av koronaviru­set og finvaeret i vår. Folk har vaert mye mer ute. På fastlandet måtte vi begynne å vaske toalettene daglig allerede ved påsketider. Det har vi ikke gjort før, sier Rosseland.

Denne helga er det ventet enda flere småbåter i landsdelen enn vanlig. Koronarest­riksjoner i forbindels­e med utenlandsr­eiser og et småbåtsalg som har tatt helt av, er begge indikasjon­er på at det kan bli trangt om plassen på de mest populaere overnattin­gsstedene i skjaergård­en.

FULLT PÅ NATTA

Vi er på vei ut til Stokksunde­t i Randesund. Det kommunale bryggeanle­gget er en populaer havn, både for fastboende og turister som søker ly mot vinden når det ankres opp for dagen.

– Nå har det jo blåst både kraftig og kjølig fra vest en stund, men selv på de mest vindfulle nettene har det ligget rundt 40 båter her ute. Omtrent samtlige er turister. Det er lite kjente ansikter å se, sier Rosseland.

Det er flest seilbåter i Stokksunde­t denne formiddage­n. Om bord i en 34 fots Maxi 1000 sitter Mariann Knutsen og nyter sola. Fuktige håndklaer tørker på baugen. Men hun innrømmer at hun byttet morgenbade­t med en dusj. 14–15 grader i vannet frister ikke.

– Vi legger ut på båtferie annenhver sommer. Vi skulle egentlig vaert på feire i Vietnam i år, men så kom koronaen også ble det båtferie i stedet. Vi skal vaere ute hele juli, sier Knutsen.

Svenskekys­ten er det vanlige målet for familien, men smittesitu­asjonen førte til at de måtte endre planer. Det var ganske pakket med båter da de lå vaerfast i Lillesand. Og på Stokken fylles den kommunale brygga opp når kvelden kommer.

EN DEL NYBEGYNNER­E

– Det blir nok trangere om plassen hvis temperatur­en stiger. Nå

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Stokksunde­t i Randesund har vaert godt belagt med båter gjennom hele sommeren. Det kan bli enda tettere med båter framover.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Stokksunde­t i Randesund har vaert godt belagt med båter gjennom hele sommeren. Det kan bli enda tettere med båter framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway