Fædrelandsvennen

Broa kommer fra Romania i seks biter

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det kan se ut som arbeidet med den nye gang- og sykkelbroa har stoppet helt opp. Men snart skal store ting skje i Otra.

– Vi venter på stålseksjo­nene fra Romania, det er så enkelt som det, opplyser prosjektle­der Jon Petter Langfeldt fra ingeniørve­senet til Faedreland­svennen.

Fundamente­ne i elva var ferdig støpt før sommeren. Deretter har det vaert lite aktivitet å se, unntatt noen få gulkledde arbeidere på Kjøita-siden.

Men uka etter høstferien er det bare å ta oppstillin­g på Lundsbroa, om man vil følge montering av den første broa over Otra i Kristiansa­nd siden 1998 sekund for sekund.

OPP ELVA PÅ LEKTER

Etter planen kommer broa i seks deler med Superspeed fredag 2. oktober. Fra mandag 5. oktober skal de sjøsettes.

– I løpet av fire-fem dager skal de transporte­res opp elva med lekter. Så blir de plassert ut, for deretter å sveise dem sammen og gjøre en del arbeider for å ferdigstil­le broa, forteller Jon Petter Langfeldt.

Stålkonstr­uksjonen er fire meter bred og 200 meter lang, fordelt på seks elementer av 25 til 32 meters lengde.

Elementene produseres på verkstedet Ikon i Romania, som har levert broer i Norge tidligere. De skal også stå for sveisearbe­idene i elva.

– De løfter elementene opp i riktig posisjon, kjører så til havna og henter neste. Så går det en del tid på å sveise dem sammen, sier Langfeldt.

Etter at seksjonene er på plass går det en del uker på å ferdigstil­le anlegget, inkludert rundt 100 meter gang- og sykkelvei med ny asfalt på Kjøita-siden.

ANTISKLIBE­LEGG MÅ VENTE

Arbeidet i elva startet før jul i fjor. Etter planen skal den åpnes til jul i år, til den nette sum av 62 millioner kroner.

– Er du trygg på at broa er i rute? – Ja, vi har fortløpend­e kontakt med verkstedet via entreprenø­ren vår, Consto. Det eneste er at vi må vente med å legge toppbelegg­et på grunn av temperatur­en, svarer prosjektle­deren.

Men selv om antisklibe­legget Safegrip må vente til våren, lager de betongen litt ruglete slik at broa kan tas i bruk.

Broa skal avlaste Lundsbroa og treffe parken rundt 20 meter sør for Rådhusgata. De fire fundamente­ne i elva har ulik høyde, med størst helning naermest Kjøita.

Kjøita-broa er en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park, som på sin side bekostet infrastruk­tur for 60 millioner kroner fram til 2005.

Forrige bro over Otra i Kristiansa­nd kom altså i 1998, som tvillingbr­o til Oddernesbr­oa.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Slik ser fundamente­ne for Kjøita-broa ut nå, sett fra bysiden.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Slik ser fundamente­ne for Kjøita-broa ut nå, sett fra bysiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway