Fædrelandsvennen

Snart klart for åpning av bro til 62 millioner

Gående og syklende kan ta i bruk den nye broa over Otra i god tid før julaften.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Julegaven er ei splitter ny bro over Otra, koster 62 millioner kroner og er betalt av bykassen.

– Jeg tror den kommer til å bli populaer, sier prosjektle­der Jon Petter Langfeldt fra ingeniørve­senet.

For aller første gang tar han Faedreland­svennen med på den 200 meter lange ferden over Quartbroa.

FULL FESTIVITAS UKA FØR JUL

Åpningsdat­o er satt til torsdag 17. desember. Og kommunen slår bokstaveli­g talt på stortromma.

Tveit Union Musikkorps kaster glans over begivenhet­en, det blir taler og snorklipp. Publikum blir i tillegg til den «harde pakken» servert myk marsipanka­ke.

– Ingen åpning uten blaudis! Og ordføreren er booket, bekrefter arrangemen­tsansvarli­g Tore Løvland i kommunen.

Arbeidet i elva startet før jul i fjor, og det er historisk sus over byggverket som har reist seg i høst:

Broa er den første over elva i Kristiansa­nd siden tvillingbr­oa til Oddernesbr­oa ble bygd for 22 år siden, i 1998.

De neste dagene sluttføres montering av rekkverk, med gjennomhul­lede – og gjennomsik­tige – plater i rustfritt stål. Deretter er det lyssetting og elektroarb­eid som gjenstår.

– Jeg synes broa er veldig flott: Slank og pen, sier prosjektle­der Langfeldt, som muligens er noe inhabil i saken.

MYKE TRAFIKANTE­R

Navnet Quartbroa ble vedtatt av bystyret sammen med regulering­splanen i 2004.

På bysiden er broa noe høyere enn Lundsbroa, eller Thygesons minne, bygd i 1810 og ombygd i 1938. Den virker også mye romsligere, med en bredde på fire meter.

Her blir det god boltreplas­s for gående og syklende. Imidlertid må de velge side på egenhånd, det blir ingen oppdeling eller -merking av veien for de to gruppene.

– Noen mener vi burde dele, andre ikke. Grunnen til at vi ikke gjør det, handler om at du kanskje senker farten litt i og med at du må vaere oppmerksom hele tida. Andre steder hvor hastighete­n er høyere, spesielt ved bratte bakker, er det greit å separere. Foreløpig avventer vi det, sier Jon Petter Langfeldt.

Antisklibe­legget Safegrip må vente til bedre temperatur­er til våren, men betongen er laget litt ruglete. I tillegg skal asfalt- og utomhusarb­eider fullføres til våren.

På Kjøita-siden er rundt hundre meter gang- og sykkelvei utvidet til fire meters bredde, og det legges ny asfalt.

TETT PÅ SVEISEJOBB­EN

– Vi har hatt et fantastisk godt samarbeid med kommunen, det har vaert teambuildi­ng fra dag én. Når vi har hatt utfordring­er har vi løst dem der og da, opplyser prosjektle­der Jan Atle Einerkjaer fra entreprenø­ren Consto Anlegg Sør AS.

Kristiansa­nd kommune har friskt i minnet den svindyre sveiseskan­dalen i renseanleg­get på Odderøya. Lite tyder på at fadesen gjentar seg her.

– Vi har hatt med et eksternt selskap til å følge opp stålarbeid­ene helt fra oppstart på verftet nede i Romania. De har fulgt opp kvaliteten ukentlig via Skype-møter, med tanke på fremdrift og kvalitet, sier Einerkjaer.

Han legger til at de har vaert svaert heldige med vaeret: Mildt med moderate mengder nedbør.

Og da de seks broelement­ene ble heist på plass i oktober var Agder Energi meget samarbeids­villige. De holdt tilbake vann i magasinene, slik at det ble mindre strøm og bedre arbeidsfor­hold i elva.

Gang- og sykkelbroa er en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park, som på sin side bekostet infrastruk­tur for 60 millioner kroner fram til 2005.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det jobbes med rekkverket. Prosjektle­der Jon Petter Langfeldt (t.h.) fra ingeniørve­senet gleder seg til åpning av Quartbroa, det samme gjør driftslede­r Lars Håvard Prestegård fra entreprenø­ren Consto Anlegg Sør.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det jobbes med rekkverket. Prosjektle­der Jon Petter Langfeldt (t.h.) fra ingeniørve­senet gleder seg til åpning av Quartbroa, det samme gjør driftslede­r Lars Håvard Prestegård fra entreprenø­ren Consto Anlegg Sør.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Prosjektle­der Jon Petter Langfeldt ved brokaret på Kjøita-siden, der det blir satt ut et par benker folk kan sitte på. Noen vil sikkert bade herfra om sommeren også.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Prosjektle­der Jon Petter Langfeldt ved brokaret på Kjøita-siden, der det blir satt ut et par benker folk kan sitte på. Noen vil sikkert bade herfra om sommeren også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway