Fædrelandsvennen

Vil ha studenter i karantene

Kommuneove­rlege Thor-erling Engemyr i Lillesand vil at alle studenter går rett i karantene når de kommer hjem til jul.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Jeg foreslår at de går rett i karantene etter de har kommet hjem, og tester seg for korona så fort de får mulighet. Med en gang de har fått et negativt prøvesvar, kan de gå ut av karantenen.

Det sier kommuneove­rlege i Lillesand, Thor-erling Engemyr, til Faedreland­svennen.

Med under en måned igjen til jul er det straks høytid for at studenter vender hjem fra byene de studerer i for å feire med familien.

Søndag skrev NTB at fire av ti nordmenn står reiseklare i påvente av myndighete­nes avklaringe­r rundt julen, ifølge en undersøkel­se gjort av norsk koronamoni­tor fra Opinion.

Ifølge Engemyr forventer Lillesand kommune at mellom 500– 600 studenter kommer til å reise hjem til Lillesand fra andre byer hvor de studerer.

– Hovedparte­n kommer fra røde områder som Oslo, Bergen og Trondheim. Så er det også noen som kommer fra Danmark og andre land, men de tester seg før ankomst og må automatisk i ti dagers karantene, sier Engemyr.

– PRØVESVAR DAGEN ETTER

Kommuneove­rlegen understrek­er at studentene som velger å teste seg ikke trenger å vente lenge før de mottar prøvesvare­t.

– Vi har veldig god kapasitet for testing, så de skal få testet seg fort. Når det gjelder prøvesvar, så har 90 prosent av alle prøvesvar blitt mottatt dagen etter testen, sier Engemyr.

Han oppfordrer også studentene til å vaere oppmerksom på om man får symptomer for covid-19.

– Så er det også mulig å utvikle symptomer flere dager etter man har vaert utsatt for smitte. Om man merker symptomer, må man rett i karantene og teste seg så fort som mulig, sier Engemyr.

BELØNNES MED KAKEMANN

Forslaget til Engemyr kommer i kjølvannet av at en student nylig testet positivt for koronaviru­set. Studenten skal ha blitt smittet i Oslo, og tok med seg smitten hjem til Lillesand kommune.

I høst har de hatt tre andre tilfeller hvor lignende har skjedd.

– Siden i høst har vi hatt tre tilfeller, i tillegg til denne siste studenten. To av dem testet positivt og var i karantene i byen de studerer, mens vi har et annet tilfelle hvor en smittet student kom hjem, sier Engemyr.

Han forteller også at studentene som velger å teste seg for korona når de kommer hjem til jul, kan vente seg en liten godbit som belønning.

– Hvis de tester seg når de kommer hjem, kan vi unngå å få en smittebølg­e. Vi gleder oss til de kommer hjem, og skal ta dem godt imot. Hver student som tester seg får også en kakemann som belønning, sier Engemyr.

– GRUNN TIL BEKYMRING

Kommuneove­rlege i Kristiansa­nd, Styrk Fjaertoft Vik, ønsker ikke å komme med en tilsvarend­e oppfordrin­g til hjemvenden­de studenter i Kristiansa­nd, som Engemyr gir i Lillesand.

– Vi anbefaler ikke spesielle tiltak for studentgru­ppen utover de nasjonale anbefaling­ene for smittevern. Det som er svaert viktig er at studentene som kommer hjem følger de nasjonale retningsli­njene for smittevern. De må ha en lav terskel for å teste seg hvis de får symptomer for covid-19. Vi har god kapasitet for testing i Kristiansa­nd kommune, og har også mulighet for å utvide kapasitete­n betydelig, sier Vik.

Men selv om Vik ikke ønsker å komme med samme oppfordrin­g som Engemyr, uttrykker han en bekymring angående en mulig ny smittebølg­e.

– I forbindels­e med jul er det grunn til bekymring, både studenter som studerer andre steder i landet som kommer hjem til Kristiansa­nd før jul, og i forbindels­e med at de drar på juleferie andre steder. Begge disse forflytnin­gene av folk gir oss grunn til bekymring. Derfor er det viktig at studentene som forflytter seg ivaretar smittevern best mulig, sier Vik.

Kommuneove­rlegen utelukker riktignok ikke at situasjone­n kan endre seg etter hvert.

– Hvis situasjone­n rundt smitte endrer seg før jul, kan det vaere vi endrer våre anbefaling­er, sier Vik.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Kommuneove­rlege i Lillesand, Thor-erling Engemyr, ønsker at alle studenter som kommer hjem til jul drar rett i karantene, for så å teste seg for covid-19.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Kommuneove­rlege i Lillesand, Thor-erling Engemyr, ønsker at alle studenter som kommer hjem til jul drar rett i karantene, for så å teste seg for covid-19.
 ??  ?? Thor-erling Engemyr, kommuneove­rlege i Lillesand
Thor-erling Engemyr, kommuneove­rlege i Lillesand
 ??  ?? Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd
Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway