Fædrelandsvennen

I dag har vi tre spillere i politikken­s eliteserie. Etter at Hans Fredrik Grøvan og Åshild Bruun-gundersen ble vraket, kan vi stå tilbake med én.

- VIDAR UDJUS, politisk redaktør

Iflere tiår har det vaert en prioritert oppgave for de politiske partiene å dyrke fram politikere som kan få nasjonale posisjoner, folkevalgt­e som kan få fremtreden­de verv på Stortinget eller aller helst få plass rundt Kongens bord. I alle fall har partiene sagt det.

● Ofte har det vaert magre tider på disse områdene her sør. Men i denne perioden har vi tre av dem. Kjell Ingolf Ropstad er partileder for KRF og sitter i regjering. Hans Fredrik Grøvan er parlamenta­risk leder for det samme regjerings­partiet. Og Åshild Bruun-gundersen har fått tillit som Frps talsperson i Stortinget for det tunge saksområde­t helsepolit­ikk.

● Ropstad og Grøvan er med på å styre landet, fra dag til dag. Det innebaerer unike muligheter til å fremme viktige saker for landsdelen de er innvalgt ifra. Bruungunde­rsen har blitt en politiker av nasjonalt format. Blant annet var hun en hovedarkit­ekt bak det som er kalt tidenes største liberalise­ring av gen- og bioteknolo­giloven. Nå er Grøvan og Bruungunde­rsen vraket, av sine egne. Dermed tyder mye på at Sørlandet

kan få mindre gjennomsla­g i neste stortingsp­eriode.

● Et annet spørsmål er hvilke konsekvens­er dette kan få for de to partiene, som nå har kvittet seg med hver sin profilerte politiker. Begge partier trenger hver eneste stemme i kampen for å beholde dagens stortingsm­andater.

● På den siste meningsmål­ingen i Faedreland­svennen var KRF noen fattige tideler unna å få en eneste representa­nt inn fra den gamle høyborgen Vest-agder. Da er det dristig å bytte ut Grøvan, som har geografisk bakgrunn fra Kristiansa­nd, har bodd lenge i Lyngdal og er saerlig godt kjent i vestre del av valgkretse­n Vest-agder. Saerlig i denne regionen blir det saerlig spennende å se Krfs oppslutnin­g ved valget neste høst.

❞ I dag har vi tre spillere i politikken­s eliteserie. Etter at Hans Fredrik Grøvan og Åshild Bruun-gundersen ble vraket, kan vi stå tilbake med én

● I valgkretse­n Aust-agder må Frp kjempe knallhardt for å beholde stortingsm­andatet. På den nevnte meningsmål­ingen lå partiet bare halvannet prosentpoe­ng foran Sp i kampen om dette mandatet. Og den ukjente Marius Nilsen som danket ut Bruungunde­rsen, står nå i spissen for et dypt splittet parti. Ikke bare vant han selv kampen om førsteplas­sen med knappest mulig margin, med 15 mot 14 stemmer. Hvor delt partiet er, kom om mulig enda tydeligere fram i kampen om andreplass­en, der også Andreas Arff fikk 15 stemmer. Men der de andre 14 stemte blankt. Det er oppsiktsve­kkende.

● Dynamikk er en viktig kvalitet i politikken. Det er en viktig og selvsagt kvalitet ved demokratie­t at de politiske partiene kan bytte kandidater når de ser behov for det. Og folk både innenfor og utenfor de politiske partiene bør heie på nykommere som har potensial til å bygge opp nasjonale posisjoner. Men ofte tar det tid. Og for at en nasjonal posisjon skal kunne få konkrete konsekvens­er i form av gjennomsla­g for saker fra egen landsdel, må i tillegg partiet få en viktig posisjon i Stortinget eller regjering.

● I dag har vi tre spillere i politikken­s eliteserie. Etter at Hans Fredrik Grøvan og Åshild Bruungunde­rsen ble vraket, kan vi stå tilbake med én. Og Kjell Ingolf Ropstad må kjempe hardt for å berge plassen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN/NTB ?? Hans Fredrik Grøvan har vaert parlamenta­risk leder i Kristelig Folkeparti siden partiet vedtok å gå inn i den borgerlige regjeringe­n, i 2018.
FOTO: SIV DOLMEN/NTB Hans Fredrik Grøvan har vaert parlamenta­risk leder i Kristelig Folkeparti siden partiet vedtok å gå inn i den borgerlige regjeringe­n, i 2018.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Åshild Bruun-gundersen var hovedarkit­ekt bak det som er kalt den største liberalise­ringen av gen- og bioteknolo­giloven.
FOTO: TONE SANDBERG Åshild Bruun-gundersen var hovedarkit­ekt bak det som er kalt den største liberalise­ringen av gen- og bioteknolo­giloven.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway