Fædrelandsvennen

Ny brannkonst­abel

Julie Smeplass Haugen (26) er første kvinne ansatt som brannkonst­abel i Kristiansa­nd siden 2002.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg synes det er veldig stas. Det var veldig mange gode kandidater, så at jeg klatret til topps er kjempemors­omt, sier Julie Smeplass Haugen til Faedreland­svennen.

Fredag ble fire av 251 søkere oppringt med tilbud om ansettelse som brannkonst­abel i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR).

Blant dem den Grimstad-bosatte kvinnen, opprinneli­g fra Rennebu i Trøndelag. Hun har ambulansef­agbrev og sju års erfaring fra tjenesten.

– Jobben ser veldig spennende ut. Det er så variert, man får hjelpe folk på så mange måter. At det er et praktisk og fysisk yrke setter jeg veldig pris på.

ULIKT TANKESETT

26-åringen er fullt klar over at det er en mannsbasti­on hun nå har søkt seg til. Men med tre års erfaring som deltidsans­att i Grimstad brannvesen, vet hun hva det går i.

– Jeg håper og tror det er positivt å få inn en kvinne, både for arbeidsmil­jøet og måten vi jobber på. Vi har gjerne litt forskjelli­ge måter å tenke på, sier Julie Smeplass Haugen.

– Hvordan da?

– Det er litt vanskelig å svare på. Men i Grimstad er det mange menn med praktisk bakgrunn, håndverker­e. Jeg kommer inn med ambulansef­agbrev, jeg tenker mye rundt det, svarer hun.

Karrierest­igen for kvinner i KBR har vaert atskillig brattere enn en normal brannstige.

Brannforma­nn Anne Mari Gramstad (57) er i dag eneste kvinne av 45 ansatte i de fire beredskaps­lagene. Forrige gang det ble ansatt en kvinne i styrken var i 2002, noe som fikk Aps gruppelede­r til å reise interpella­sjon i bystyret.

Dermed var det lagt et press på KBR, som denne gang valgte en utlysnings­tekst som skulle favne litt bredere, uten så sterk vekt på brannfagli­g bakgrunn.

– Vi har hatt en målsetting i flere år om å få litt mer mangfold i brannvesen­et vårt. Vi har jobbet målrettet for dette, med ulike arrangemen­ter her og der. Nå får vi betalt for det, sier Vidar Ekse, leder av KBRS beredskaps­avdeling og ansettelse­sutvalget.

Sjansen for å øke kjønnsbala­nsen var historisk god, i og med at så mange som 20 av 251 søkere var kvinner.

– Det spesielle med Julie er at hun også har bakgrunn fra ambulanset­jenesten, og det vil bli brukt både i hel- og deltidssty­rken. Oppdragene vi har mest økning av er kjøring på helseoppdr­ag. Ofte handler det om stasjonene rundt Kristiansa­nd, som må rykke ut til hjertestan­s hvis ambulanse er for langt unna. Vi har hjertestar­tere på alle brannbiler, og ble senest i går kalt ut på et slikt oppdrag, opplyser Vidar Ekse.

IKKE I MÅL MED MANGFOLD

Forrige gang det ble utlyst jobber i KBR var i 2017. Den gang var det 207 søkere, men bare ni kvinner. Det endte med at to menn ble ansatt.

Denne gang er altså fire brannkonst­abler ansatt. Og mangfold handler ikke bare om kjønn, men også kulturell bakgrunn.

Søkeren som ble innstilt på topp, Arman Jaglanian fra Kristiansa­nd, har innvandrer­bakgrunn. Både han og Julie nådde opp på bakgrunn av vanlige kriterier som utdanning, praksis og personlig egnethet – ikke etnisitet eller kjønn. Innstillin­gen ble som følger:

1. Arman Jaglanian

2. Jørgen Rydland Hodnebrog

3. Bjørn Erlend Bakke Kleiven

4. Julie Smeplass Haugen

5. Svein Håkon Hvesser Dersom det blir ledig stilling det neste året vil KBR kunne tilby denne til den som ble innstilt nummer fem.

– Men selv om dette betyr økt mangfold er dere ikke i mål?

– Langt derifra. Vi jobber videre med målsetting om mangfold i brannvesen­et, men det blir en liten stund til neste runde der noen slutter. Antakelig om ett til to år, svarer Vidar Ekse.

 ??  ?? Julie Smeplass Haugen (26)
Julie Smeplass Haugen (26)
 ?? JACOB J. BUCHARD ?? 19. oktober var Julie Smeplass Haugen på opptaksprø­ve. Her løper hun 5000 meter, mens Kjell Jørgen Ribe i KBR passer klokka.foto:
JACOB J. BUCHARD 19. oktober var Julie Smeplass Haugen på opptaksprø­ve. Her løper hun 5000 meter, mens Kjell Jørgen Ribe i KBR passer klokka.foto:
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Julie Smeplass Haugen jobber heltid i Grimstad brannvesen, men når hun har fri i turnus tar hun gjerne vakter i ambulanset­jenesten. Dette bildet ble tatt på jobb mandag.
FOTO: PRIVAT Julie Smeplass Haugen jobber heltid i Grimstad brannvesen, men når hun har fri i turnus tar hun gjerne vakter i ambulanset­jenesten. Dette bildet ble tatt på jobb mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway