Fædrelandsvennen

Pandemien har vaert sunn for klimaet

Pandemien har tvunget Co2-utslippene i verden ned. Det mennesker ikke har klart, det har dette ødeleggend­e viruset altså klart.

-

Imars sank klimautsli­ppene på kloden med hele 25 prosent. For 2020 som helhet anslås det at de totale utslippene kommer til å synke med åtte prosent, sammenlign­et med 2019. Det viser to omfattende studier som Aftenposte­n gjør kjent. De to rapportene kommer henholdsvi­s fra DNV GL (tidligere Veritas), og fra Bloomberg New Energy Outlook, og i sine prognoser spår de at verden dermed er over toppen av Co2-utslipp. Det vil nemlig ta tid før aktivitet og vekst kommer opp på samme nivå, den positive klimaeffek­ten av pandemien vil vare.

De økonomiske, sosiale og menneskeli­ge konsekvens­ene av pandemien har vaert og er store, men da verden ble tvunget i kne i vår førte det altså noe godt med seg. Det er vel ingen som tenker at en slik nedstengni­ng skal bli et virkemidde­l i klimakampe­n, men koronapand­emien kan bidra til et løft for klimaet som motiverer og viser at tiltak nytter. Og kanskje få oss over utslippsto­ppen.

For samtidig med at nedstengni­nger har ført til mindre utslipp, pågår det andre positive utviklings­løp som ikke har latt seg bremse av pandemien.

Man fryktet at investerin­gsrisikoen i fornybar energi skulle stoppe opp, fordi verdensøko­nomien ble så usikker. Men Miljøstift­elsen Zero slår fast at investerin­gene tvert i mot setter nye rekorder. I tillegg kommer mer og mer av trafikken over på elektrisit­et. Det får også mye av aeren for det forventede utslippsfa­llet fremover. Forskere spår at elektrifis­eringen også vil slå gjennom globalt.

Nå er det også billigere, mer effektivt og renere å hente ut energi av sol og vind enn av kull i tre fjerdedele­r av verden. Sol og vind vil utkonkurre­re forurensen­de industri som kull, olje og gass. Det er en helt grunnlegge­nde, varig endring som vil få opp tempoet i klimaarbei­det.

Dette er oppløftend­e prognoser, men vi har altfor lenge sluppet ut altfor mye, og skadene av det vil følge oss.

Dette er oppløftend­e prognoser, men vi har altfor lenge sluppet ut altfor mye, og skadene av det vil følge oss. For å nå Parisavtal­ens mål om bare 1,5 graders oppvarming i 2050, må vi faktisk få til en like stor prosentvis nedgang som i 2020 hvert eneste år frem til 2050. Kamper er langt fra vunnet, men dette viser at hva vi mennesker gjør, betyr noe. Det kan vaere en viktig motivator.

 ?? FOTO: NTB ?? Kooronapan­demien har ført til nedstengni­nger og mindre menneskeli­ge aktivitet. Som igjen har vaert godt nytt for klimaet.
FOTO: NTB Kooronapan­demien har ført til nedstengni­nger og mindre menneskeli­ge aktivitet. Som igjen har vaert godt nytt for klimaet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway