Fædrelandsvennen

Rødgrønt budsjett i blått bystyre

Med dette budsjettet er det sannelig ikke lett å se at det egentlig er borgerlig flertall i bystyret i Kristiansa­nd.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Hvis man regner Tverrpolit­isk folkeliste og alle som ble innvalgt på Demokraten­es liste som borgerlige, er det et ganske klart borgerlig flertall i Kristiansa­nd bystyre. Det skulle man ikke tro når man ser viktige stikkord for det budsjettfo­rslaget som regnbuekoa­lisjonen la fram mandag ettermidda­g: Innføring av piggdekkav­gift. Økte parkerings­avgifter. Fjerning av den kommunale kontantstø­tten. Ikke lavere eiendomssk­att.

● Helheten i pakka er først og fremst en seier for Ap. Partiet har klart å sy sammen et budsjett som splitter de borgerlige. Venstre har kommet over på deres side. Og både Folkelista og de tre gjenvaeren­de utbryterne fra Demokraten­e er fortsatt med. Representa­nt for sistnevnte gruppering, Roy Fardal, var befriende aerlig da han under framleggel­sen av budsjettfo­rslaget erkjente at «Vi har jo ikke jublet for alt. Det skjønner jo alle.» For de som ikke måtte skjønne det: Representa­nter som i fjor ble valgt inn på blant annet bompengemo­tstand, går nå med på nye, restriktiv­e tiltak mot bilistene.

● Men både Folkelista, utbryterne fra Demokraten­e – og Venstre – kan også peke på politiske seire. De biltiltake­ne som svir for Fardal og co samt Folkelista, er seirer for Venstre, sammen med MDG og SV. Folkelista og de tidligere Demokraten­e kan på sin side peke på viktige bydelstilt­ak som oppretthol­delse av Rosseland skole, kaldhall på Hortemo og bydelshus på Hånes. De har også vunnet fram med et symbolsk plaster på eiendomssk­att-såret: Et eget fond for de som sliter med å betale denne skatten. Så vil nok andre borgerlige gruppering­er angripe dem for at ikke de i stedet reduserer eiendomssk­atten tilsvarend­e.

● Ellers vil det trolig vaere bredt flertall i bystyret for flere av de påplussing­ene som denne koalisjone­n nå foreslår. Et eget omstilling­sfond for klima, flere penger for å få flere i jobb og økt barnetrygd for de som mottar sosialhjel­p, er eksempler på det.

● Et eksempel på det motsatte er fjerningen av den kommunale kontantstø­tten. Jo lenger til venstre man kommer i det politiske landskapet, desto større er gleden over at denne ordningen avvikles. Mens det naermest vil bli oppfattet som en provokasjo­n i Krf-kretser. Helt siden den ble innført, har den kommunale kontantstø­tten vaert en hjertesak for Jørgen Kristianse­ns parti. Nå ser den altså ut til å ryke. Dermed er dette budsjettfo­rslaget er en brutal påminnelse for KRF om at partiet har mistet den nøkkelroll­en partiet «alltid» har hatt i Kristiansa­nd bystyre.

● Tidligere i høst inngikk Demokraten­e, Frp, Pensjonist­partiet, Partiet De Kristne, Svein-harald Mosvold Knutsen (Uavh. folkeliste) og Jorunn Aaselle Olsen et politisk samarbeid i bystyret. I dette budsjett-samarbeide­t har altså Venstre gått over til den styrende koalisjone­n. Det blir spennende å se hva de to tradisjone­lle styringspa­rtiene i Kristiansa­nd – Høyre og KRF – nå gjør.

❞ Helheten i pakka er først og fremst en seier for Ap. Partiet har klart å sy sammen et budsjett som splitter de borgerlige.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway