Fædrelandsvennen

Det spøker fortsatt for juletorske­n

- RICHARD NODELAND

Håpet om en juletorskk­vote svinner for fiskerne i sør. Fiskerimin­isteren vil nemlig ikke love at noe av neste års kvote kan flyttes til i år.

– Jeg forstår veldig godt at mange på Sørlandet ønsker seg juletorsk, men alt torskefisk­e må foregå innenfor den fastsatte kvoten, skriver fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en (H) i en epost til Faedreland­svennen mandag ettermidda­g.

I helgen ytret både fiskehandl­er, fiskere og fiskerlag at de fryktet for årets juletorsk.

– SER UT TIL Å BLI TOMT

– Kvotene er fisket opp, så det ser ut til å bli tomt for det meste av sørlandsto­rsken. Fiskerlage­t er engasjert for å jobbe opp mot departemen­tet for å få til en juletradis­jonskvote. Dersom det ble gitt tillatelse til å bruke noe av kvoten i 2021 fra rundt 15. desember og fram til jul, ville mye vaert gjort, uttalte fiskehandl­er Reidar Fredriksen hos Fiskeekspe­rten Reinhartse­n til Faedreland­svennen.

Nå kan det se mørkt ut for en slik løsning.

VITENSKAPE­LIGE RÅD

Fiskerimin­isteren peker nemlig på at alle har et felles mål om å bygge bestanden opp igjen «slik at vi alle kan ha glede av torsk, både til jul, og hele resten av året».

– I det korte perspektiv gir det noen begrensnin­ger på uttaket vårt fra havet, men i det lange løp gir det en stor gevinst for både fiskerne og oss forbrukern­e, skriver Ingebrigts­en videre.

Han viser til at kvoten i Nordsjøen er bestemt av Norge og EU i fellesskap, og at forvaltnin­gen baseres på vitenskape­lige råd som sier det står dårlig til med torsken i Nordsjøen.

– NOE TORSK VIL LANDES

– Derfor er kvoten historisk lav for 2020 og allerede fisket opp. Det blir likevel landet torsk, som bifangst eller av garantert kvote. Vi forventer landinger av torsk hver uke, så noe torsk vil landes fram mot jul også på Sørlandet, forsikrer ministeren.

– Holder vi oss til kvotene framover, kan vi sakte, men sikkert bygge bestanden opp igjen, slik at både vi og generasjon­ene etter oss kan få juletorsk på bordet.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Fiskehandl­er Reidar Reinertsen kommer ikke til å få mye torsk fram mot jul.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Fiskehandl­er Reidar Reinertsen kommer ikke til å få mye torsk fram mot jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway