Fædrelandsvennen

❞ Det går nedover i mange kommuner.

Det siste døgnet er det registrert 282 nye koronasmit­tede i Norge. Man må tilbake til begynnelse­n av måneden for å finne et like lavt tall. Ingen nye smittede var registrert i Agder.

-

Flere ganger de siste ukene er det blitt registrert over 600 smittede på ett døgn, og man er nå på et nivå som er under halvparten av dette.

Den foreløpige smittetopp­en var 13. november, da det ble registrert 710 nye smittede på ett døgn i det nasjonale meldesyste­met for smittsomme sykdommer (MSIS)

Sist gang det ble registrert under 300 smittede var søndag 1. november.

Også i Oslo, som lenge har stått for en stor andel av de nye smittede, går tallene ned. Det siste døgnet ble det registrert 79 nye smittede i Oslo, noe som er 62 faerre enn gjennomsni­ttet den siste uken, som var på 141 smittede per dag. Forrige mandag ble det registrert 152 smittetilf­eller i hovedstade­n.

– TROLIG OVER KNEIKA

Flere faktorer påvirker smittetall­ene, blant annet hvor mange som lar seg teste. Det er også normalt med svingninge­r.

Men de siste dagene har man sett tydelige tegn på at smittekurv­en er i ferd med å flate ut, og kanskje også gå tilbake. Søndag sa assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad til NRK at den andre smittebølg­en trolig er over kneika.

– Det ser nå ut som vi så vidt er over toppen på denne andre smittebølg­en de fleste steder, og det går nedover i mange kommuner. Men det kan fort svinge opp igjen, så trygge er vi på ingen måte ennå, sier han til NRK.

Han sier at de nasjonale koronatilt­akene har hjulpet og at de har medført at smittestig­ningen har flatet ut i hele landet.

R-TALL RUNDT 1

I Folkehelse­institutte­ts (FHI) siste ukesrappor­t, som kom forrige onsdag, ble det såkalte R-tallet beregnet til 1,0. Det betyr at smitten er på et flatt nivå og verken øker eller minker.

Tallet er beregnet for perioden fra 5. november og fram til ukesrappor­ten kom, og kan ha sunket siden den gang.

– Smittespre­dningen i Norge er stabilt høy, men med store lokale variasjone­r. Den sterke økningen i antallet meldte tilfeller og sykehusinn­leggelser ser ut til å avta. Dette kan vaere en begynnende effekt av de nye tiltakene fra slutten av oktober og begynnelse­n av november. Situasjone­n er imidlertid ustabil med fare for ny økning, skrev FHI i statusoppd­ateringen.

ANSLAG: 100.000 SMITTEDE

FHI anslår nå at rundt 100.000 nordmenn har hatt covid-19, men ikke alle har fått påvist smitten gjennom test.

I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 35.828 koronasmit­tede personer her i landet, viser foreløpige tall fra MSIS. Rundt 2,2 millioner er nå testet for koronaviru­set i Norge.

123 koronapasi­enter var søndag innlagt på sykehus. Det var fem flere enn dagen før.

Til sammen er 328 koronasmit­tede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. 63,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgrup­pen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

Det siste døgnet ble det registrert 79 nye smittetilf­eller av covid-19 i Oslo. Det er 33 faerre enn dagen før. Grorud er bydelen med mest smitte, og Vestre Aker har minst smitte.

 ?? FOTO: NTB ?? Assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad tror vi er over kneika når det gjelder den andre smittebølg­en.
FOTO: NTB Assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad tror vi er over kneika når det gjelder den andre smittebølg­en.
 ?? FOTO: NTB ?? 282 nye koronasmit­tede er registrert siste døgn. Det er 124 faerre enn til samme tid for en uke siden.
FOTO: NTB 282 nye koronasmit­tede er registrert siste døgn. Det er 124 faerre enn til samme tid for en uke siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway