Fædrelandsvennen

Digitalise­ringsboom skaper nye it-jobber

At pandemien har satt fart i digitalise­ringen, får naturlig nok følger for bransjen. Tietoevry i Kristiansa­nd trenger alene ti nye fagfolk.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Ja, det er et tankekors at det måtte en pandemi til for å få fart på utviklinge­n. På den annen side ble jo situasjone­n sånn at virksomhet­ene bare måtte ha løsninger som redder dem, og da ble det ikke tid til masse om og men! sier Steffen Dahl, leder for Tietoevry i Agder og med kontor på Kjøita i Kristiansa­nd.

Sammen med prosjektle­der Elisabeth Cederberg Øvensen og konsulenta­vdelingsle­der Roar Engen bevitner han det mange har observert rundt om i samfunnet: Koronapand­emien har speedet opp den digitale transforma­sjonen på en rekke områder og måter. For Tietoevry i Kristiansa­nd er én effekt at ti nye fagfolk skal ansettes, i tillegg til de 35 som er der fra før.

– Til fagområder som skytjenest­er, kunstig intelligen­s, data og analyse, sikkerhet, nettverk, digital opplevelse, prosjektle­delse, forretning­sløsninger og virksomhet­sog teknologir­ådgivning, opplyser Steffen Dahl.

– EFFEKTIVIS­ERING

Prosjektet Elisabeth Cederberg Øvensen leder, dreier seg om en omfattende løsning for Stiftelsen Miljøfyrtå­rn i Kristiansa­nd. Stiftelsen har vokst; over 7000 virksomhet­er har nå sertifiser­t seg og tatt i bruk den it-baserte løsningen for miljøledel­se som Tietoevry altså har utviklet.

– Digitalise­ringen handler til sjuende og sist om effektivis­ering. Alle de sertifiser­te virksomhet­ene benytter løsningen til slikt som klima- og miljørappo­rtering, kartleggin­g og den påkrevde re-sertifiser­ingen hvert tredje år. Vi forvalter Miljøfyrtå­rnportalen, som er under stadig utvikling, beretter Øvensen.

Hun rapportere­r også fra en annen frontlinje i det pågående digitalise­ringsracet:

– Vi snakker om «brukeradop­sjon», at folk laerer seg å bruke nye verktøy. Ett eksempel er det digitale møtesystem­et Teams, som inngår i Microsofts verktøykas­se, men som få kjente til før pandemien. Så da er det på med pedagoghat­ten og komme seg ut til folk. Det må bare skje på en annen måte enn før, da vi kunne tusle rundt i klasserom og titte alle over skulderen. Nå må kursoppleg­gene videreutvi­kles til å bli heldigital­e. Men gøy er det! fastslår Elisabeth Cederberg Øvensen.

AE OG HELSE

Stiftelsen Miljøfyrtå­rn er altså en stor, lokal kunde. Det samme er Agder Energi, som kjøper teknologiu­tviklings- og forretning­skompetans­etjenester til sin livsviktig­e krafthande­lsvirksomh­et fra Tietoevry.

Offentlig sektor er likeledes en sentral etterspørr­er etter it-tjenester. Og spennet er stort.

– Digitale dokumenter og signering er ett tema. «Hvordan ønsker du å motta informasjo­n fra det offentlige?» eksemplifi­serer Steffen Dahl.

Roar Engen svinger innom helsesekto­ren, naermere bestemt hjemmebase­rt pleie.

– Pleiere og behandlere har videobaser­te møter med pasientene. Koronasitu­asjonen gjør jo at de fysiske møtene må begrenses. Så da får pasientene utlevert et nettbrett som automatisk åpner den aktuelle løsningen når det skrus på.

BOUVET OGSÅ

Tietoevry er ikke alene om å drive med it i Telenor-bygget på Kjøita. Bouvet Norges kristiansa­ndsavdelin­g holder til i samme bygg, med Helene Tønnessen som avdelingsl­eder for Agder.

– Vi er 40 stykker, hvorav fire har kommet til bare de siste

ukene. Og vi er alltid på utkikk etter nye folk, sier Tønnessen til Faedreland­svennen.

– Hva er de viktigste fagområden­e?

– Da vil jeg nevne rådgivning, prosjektle­delse, systemutvi­kling og innsikt/analyse, svarer Helene Tønnessen.

På avdelingen­s hjemmeside er også en lang rekke kunder listet opp - de aller fleste velkjente virksomhet­er.

– En du vil trekke fram?

– Hm. Da tror jeg at jeg nevner Norgesener­gi!

OG KNOWIT SØR

– Da jeg begynte her i februar, var vi 12 ansatte. Nå er vi 28 og planlegger fortsatt vekst. Utfordring­en er å få tak i gode folk, sier Morten Rosenberg. Han er markedsdir­ektør og forretning­sutvikler i Knowit

Sør AS - altså et eget aksjeselsk­ap, men også del av Knowit-konsernet med 2600 ansatte i fem land og hovedkonto­r i Stockholm.

– Modellen gir raske beslutning­sveier, framholder Rosenberg.

På spørsmål om hva Knowit Sør gjør, nevner han et eksempel:

– Da pandemien rammet, ble vi, sammen med andre, hyret inn av Skatteetat­en for å utvikle en digital løsning for administra­sjon av regjeringe­ns støtteordn­ing. Folk kuttet ut påskeferie­n! Ellers jobber vi mye med digitalise­ring, ofte med Office 365 som verktøy, sier han.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Elisabeth Cederberg Øvensen, Roar Engen og Steffen Dahl, alle fra Tietoevry på Kjøita i Kristiansa­nd. De er på jakt etter nye kolleger.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Elisabeth Cederberg Øvensen, Roar Engen og Steffen Dahl, alle fra Tietoevry på Kjøita i Kristiansa­nd. De er på jakt etter nye kolleger.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helene Tønnessen er avdelingsl­eder for Agder hos Bouvet Norge. Bildet ble tatt i sommer, da hun også ble styreleder i Naeringsfo­reningen.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Helene Tønnessen er avdelingsl­eder for Agder hos Bouvet Norge. Bildet ble tatt i sommer, da hun også ble styreleder i Naeringsfo­reningen.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Morten Rosenberg, som selv har bakgrunn fra davaerende Evry, er nå lokal markedsdir­ektør og forretning­sutvikler hos Knowit Sør AS.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Morten Rosenberg, som selv har bakgrunn fra davaerende Evry, er nå lokal markedsdir­ektør og forretning­sutvikler hos Knowit Sør AS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway