Fædrelandsvennen

457 søkte som resepsjoni­st

Nedgangsti­dene gir beinhard kamp om jobbene.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Folk fra hotell, reiseliv og offshorein­dustri er blant dem som står i kø for å bli resepsjoni­st på Statens barnehus i Kristiansa­nd.

– I disse tider er det gull verdt med stillinger i det offentlige. Og her blir det nok ikke nedbemanni­ng med det første, sier AnneLise Farstad, daglig leder i Statens barnehus i Kristiansa­nd.

Statens barnehus er et tilbud til barn som har blitt utsatt for vold eller overgrep og der det er opprettet straffesak. De har også andre oppgaver innen rådgiving.

Stillingen de lyste ut var som resepsjoni­st.

Sist gang de lyste ut en lignende var for tre år siden. Da fikk de rundt 150 søkere. Nå er arbeidsmar­kedet et annet, og denne gang var det 457 som søkte.

BRED KOMPETANSE

I søkermasse­n er det mange med bakgrunn fra privat sektor. Ikke minst fra de delene som er berørt av koronakris­en.

– Det er ganske mange som har bakgrunn fra servicebra­nsjen og vi har flere søkere fra hotell og reiseliv. I tillegg er det noen fra oljebransj­en. Det er nok også noen som føler de har usikre jobber og som vil ha noe som er sikrere, sier Farstad.

På Statens barnehus er de vant med gode søkertall til stillinger de lyser ut. Når de søker etter fagrådgive­r kan det fort komme over 250 søknader. Denne gangen var det en merkantil stilling som ble lyst ut.

– Det betyr at det vil vaere flere som har den rette kompetanse­n. Dette er jo også en jobb der det er nok med treårig videregåen­de skole, men likevel får vi søkere med bachelorut­dannelse, sier Farstad.

De er ennå ikke ferdige med søknadspro­sessen.

– Det er jo fantastisk at så mange har søkt, men samtidig er det bekymrings­fullt siden det sier noe om arbeidsmar­kedet og nedbemanni­ngen som har vaert, sier Farstad.

STOR ØKNING

Arbeidsled­igheten i Agder har økt med naermere 50 prosent fra november i fjor til november i år. I landsdelen er det nå 9727 arbeidssøk­ende, mens det er 5079 helt ledige, viser tall som ble lagt fram fredag. Langt flere enn det er ledige jobber.

Tallene passer godt overens med det Farstad har opplevd på Statens barnehus. Det er flest helt ledige innen serviceyrk­ene reiseliv, transport, butikk og salgsarbei­d. Til sammen er det helt 1349 ledige innen disse yrkene.

Også i Kristiansa­nd kommune

Kjell A. Kristianse­n er direktør for organisasj­on i Kristiansa­nd kommune. merker de en økning i antall søkere når de lyser ut ledige stillinger.

– Vi har registrert en økning i antall søkere til enkelte stillingst­yper som kan forklares med økt usikkerhet i arbeidsmar­kedet. For eksempel rapportere­s det om flere søkere til utlyste stillinger innen renhold. Kanskje kan det relateres en usikker situasjon for hotell- og reiselivsb­ransjen, skriver Kjell A. Kristianse­n i en epost til Faedreland­svennen.

Han er direktør for organisasj­on i kommunen og vil vaere forsiktig med å snakke om en «koronaeffe­kt». Til det trengs det en naermere analyse av ansettelse­sprosessen­e.

❞ I disse tider er det gull verdt med stillinger i det offentlige ANNE-LISE FARSTAD,

119 SØKERE

Men usikkerhet­en i arbeidsmar­kedet kommer uansett til syne når kommunen lyser ut enkelte type stillinger. Nylig lyste de ut to stillinger som it-konsulent. Da kom det 119 søkere.

– Dette kan neppe forklares som konsekvens­er av covid-19 alene, men «koronaeffe­kten» kommer nok på toppen av et mer usikkert arbeidsmar­ked i It-naeringen, skriver Kristianse­n.

Koronasitu­asjonen har uansett i Statens barnehus daglig leder forandret arbeidsmar­kedet dramatisk. Mens det er 9727 arbeidssøk­ende i landsdelen, er det 1258 ledige stillinger.

– Den samlede arbeidsled­igheten i Agder øker, men vi ser samtidig en nedgang i bransjer som industri og ingeniør- og IKT- fag. Det er også positivt at antall ledige stillinger er på samme nivå som november i fjor. Vi oppfordrer alle arbeidssøk­ere til å vaere aktive og fleksible når de leter etter ny jobb, sier fungerende direktør i NAV Agder, Hilde Høynes, i en pressemeld­ing som ble sendt ut før helga.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Anne-lise Farstad er daglig leder for Statens barnehus i Kristiansa­nd og merker at folk vil over i offentlig sektor på grunn av de usikre tidene.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Anne-lise Farstad er daglig leder for Statens barnehus i Kristiansa­nd og merker at folk vil over i offentlig sektor på grunn av de usikre tidene.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway