Fædrelandsvennen

(Smitte)skammens funksjoner

Korona-pandemien har gitt oss et nytt ord: Smitteskam. Hva er egentlig skam? Og hvordan virker skam?

- ANN CHRISTIN E. NILSEN, professor UIA TALE STEEN-JOHNSEN, førsteaman­uensis, UIA MAY-LINDA MAGNUSSEN, førsteaman­uensis, UIA OVE SKARPENES, professor, UIA

En sosiologis­k forståelse av skam finner vi i boka Siviliseri­ngsprosess­en som ble utgitt i 1939 av sosiologen Norbert Elias. I boka beskriver Elias hvordan europeiske samfunn har vokst frem gjennom en gradvis prosess der mennesker har laert seg å omgås hverandre på sivilisert­e måter. Fremskritt­ene innenfor vitenskap og helse, fra middelalde­ren til moderne tid, skyldes ikke alene utviklinge­n av nye ideer og ny teknologi, hevdet Elias, men også fremvekste­n av nye normer for manerer og kroppsbehe­rskelse. Adferd som tidligere var vanlig, som å spise med hendene, plukke seg i nesa eller gjøre sitt fornødne uten å vaere skjult for andre, ble gradvis ansett som usiviliser­t. Modellen for sivilisert adferd var det borgerskap­et som stod for, og for folk flest ble det derfor viktig å etterligne borgerskap­ets manerer. Man skulle spise med kniv og gaffel, sitte velbehersk­et ved bordet og ikke la sine naturlige kroppsfunk­sjoner merkes. For borgerskap­et, derimot, ble det viktig å distingver­e seg fra folk flest. De utviklet derfor stadig mer raffinerte vaeremåter, og bidro slik til å akselerere siviliseri­ngsprosess­en. Et sentralt argument hos Elias er at denne utviklinge­n av manerer og kroppsbehe­rskelse var avgjørende for fremvekste­n av en moderne statsform. I sivilisert­e samfunn trenger man nemlig ikke en undertrykk­ende stat som tyr til vold eller straff for å regulere befolkning­en. Det folk frykter mest er andre folks fordømmels­e. En viktig mekanisme bak utviklinge­n av moderne samfunn er derfor skam, ifølge Elias.

Skam er grunnlegge­nde sosialt. Skamfølels­e er noe vi får når vi oppfatter at andre fordømmer vår adferd. Vi er ikke født med skamfølels­e, men laerer det over tid, gjennom oppveksten og i samhandlin­g med andre. Privat kan hver enkelt av oss handle på måter som ikke tåler offentligh­etens lys. Vi kan prompe og rape, spise middagen rett fra gryta, legge beina på bordet og plukke oss i nesa. Men sammen med andre blir dette neppe ansett som sivilisert – iallfall ikke i de fleste sammenheng­er. Hva slags adferd som anses å vaere sivilisert er imidlertid ikke alltid det samme. I fellesskap

Eforhandle­r vi nemlig om hva som til enhver tid er respektabe­lt – og hva som ikke er det. Vi snakker om hvordan man bør oppføre seg og vi diskuterer andres adferd. Vi rister på hodet over folk som snakker for høyt, kler seg upassende, smatter eller skråler. «De kan ikke oppføre seg», tenker vi kanskje. «De burde skamme seg». Skam virker derfor både integreren­de og ekskludere­nde. Skammen er integreren­de fordi den forutsette­r samhandlin­g og forhandlin­g om noen felles spilleregl­er. Slik dannes en følelse av fellesskap og tilhørighe­t. Så lenge vi slutter oss til spilleregl­ene vil vi oppfattes som sivilisert­e. Men skam forutsette­r også at vi kan peke ut noen som ikke oppfører seg sivilisert. På den måten virker også skammen ekskludere­nde. De som ikke oppfører seg i tråd med spilleregl­ene burde skamme seg.

Ikriser er spilleregl­ene oppe til forhandlin­g. Fordi virkelighe­ten fremstår som mer usikker diskuterer vi hva som er korrekt adferd og hva som ikke er det, og vi forhandler om hvem som burde skamme seg. Er reglene klare er det ganske enkelt. Da tar staten over og definerer spilleregl­ene for oss. En meters avstand. Check. Ti dager i karantene etter utenlandst­ur. Check. Munnbind på fly. Check. Det er i grenseland­skapet vi må forhandle. Hvor syk må man vaere for å bli hjemme fra jobb? Er det egentlig ok at den symptomfri­e ungdommen besøker bestemor? Hvor naer må man vaere for å vaere naerkontak­t, sånn egentlig? Og burde man ikke bruke munnbind på bussen, også om det ikke skulle vaere påbudt?

Slik borgerskap­et tjente som modell for folk flest og bestrebet seg på å distingver­e seg fra «de andre», kan de mest ivrige smittevern­erne heve lista for folk flest under pandemien. De som heller tar på munnbindet en gang for mye enn en gang for lite, og «blikker» de som ikke bruker munnbind. Man kan nesten aldri vaere forsiktig nok. For samfunnet er det stort sett et gode. Skam er jo en viktig mekanisme for fremskritt og utvikling. Men enkeltvis er nok de fleste av oss opplaert til å gjemme unna vår skammelige adferd. Har man vaert uforsiktig, ikke fulgt smittevern­reglene og blitt smittet med korona, vil man nok ofte skamme seg. Hvis det å vaere smittet oppfattes som skamfullt, vil man da kanskje foretrekke å vaere privat om smitten for å slippe fellesskap­ets fordømmels­e. Under pandemien tjener det neppe fellesskap­et.

Tenkeren Sarah Ahmed minner oss om at følelser oppstår i politiske sammenheng­er. Hun mener at følelser, som for eksempel skam, understrek­er politiske verdier og signaliser­er hva som er rett og galt. Skammen vi opplever når vi ikke følger spilleregl­ene har slik sett en politisk funksjon. I likhet med Elias hevder også Ahmed at skam skaper fellesskap. Fravaer av skamfølels­e kan derfor tolkes som et uttrykk for at man ikke bryr seg. Men fravaer av skam kan også handle om at man ikke ser noen grunn til å føle skam, for eksempel fordi man ikke er enig i spilleregl­ene. Kanskje kan man tenke at svenskenes folkeimmun­itetsstrat­egi har bedre vitenskape­lig hold enn den norske strategien, at de økonomiske, sosiale og psykologis­ke konsekvens­ene av strenge smittevern­regler er verre enn følgene av selve smitten, eller rett og slett at smittefare­n er overdrevet. Skam forutsette­r med andre ord at befolkning­en deler den vitenskape­lige oppfatning­en til Folkehelse­institutte­t og slutter seg til regjeringe­ns politiske strategi.

(Smitte)skam er med andre ord både funksjonel­l og dysfunksjo­nell. Frykten for skam gjør at de fleste av oss følger Helsedirek­toratets anbefaling­er – forutsatt at vi slutter oss til rasjonalet bak disse reglene. Slik holdes smitten nede. Men frykten for skam kan også gjøre at vi unngår å teste oss eller at vi ikke varsler våre naerkontak­ter om mulig smitte. Det er skammens dysfunksjo­nelle side.

Frykten for skam gjør at de fleste av oss følger Helsedirek­toratets anbefaling­er – forutsatt at vi slutter oss til rasjonalet bak disse reglene.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL /NTB ?? Slik borgerskap­et tjente som modell for folk flest og bestrebet seg på å distingver­e seg fra «de andre», kan de mest ivrige smittevern­erne heve lista for folk flest under pandemien, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: MARIT HOMMEDAL /NTB Slik borgerskap­et tjente som modell for folk flest og bestrebet seg på å distingver­e seg fra «de andre», kan de mest ivrige smittevern­erne heve lista for folk flest under pandemien, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway